Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Pentru descurajarea actelor ostile in regiunea Marii Negre avem nevoie de o actiune cuprinzatoare si coordonata la toate nivelurile!

9

Presedintele Klaus Iohannis adeclarat joi, in discursul rostit la ceremoniile de Ziua Marinei, de la Constanta, ca, pentru descurajarea actelor ostile in regiunea Marii Negre, avem nevoie de o actiune cuprinzatoare si coordonata la toate nivelurile, inclusiv politic.

Loading...

”Pentru descurajarea actelor ostile in regiunea Marii Negre, avem nevoie de o actiune cuprinzatoare si coordonata, la toate nivelurile, inclusiv politic”, a spus Iohannis.

Seful statului a sosit la ceremonii impreuna cu sotia sa, Carmen, fiind intampinat de ministrul Apararii, Gabriel Les.

Declaratia integrala a presedintelui

„Buna ziua tuturor!

Onorata asistenta,

Doamnelor si domnilor,

imi face placere sa fiu si in acest an impreuna cu dumneavoastra, pentru a sarbatori „Ziua Marinei Romane”, in sfanta zi a Adormirii Maicii Domnului.

Ma bucur sa vad aici, la Constanta, romani veniti din toata tara, pentru a fi alaturi de marinarii militari si civili care ne reprezinta cu cinste si onoare pe marile si oceanele planetei.

Marea Neagra si intreaga sa regiune au o importanta strategica deosebita nu numai pentru tara noastra, dar si pentru intregul spatiu euroatlantic.

Securitatea acestei zone, marcate de provocari complexe si in continua schimbare, este vitala in asigurarea securitatii noastre, a tuturor.

Pentru descurajarea actelor ostile in regiunea Marii Negre avem nevoie, in continuare, de o abordare cuprinzatoare, coerenta si coordonata, la toate nivelurile, inclusiv politic, abordare care sa acopere, pe langa domeniul militar, si aspecte privind domeniile economic, transport, energie, mediu si, foarte important, rezilienta societatii.

Zona Marii Negre este o regiune cu valente geostrategice atat pentru Alianta Nord-Atlantica, cat si pentru Uniunea Europeana. Ca stat membru al acestor doua organizatii, Romania face parte dintr-un spatiu comun de securitate si aparare.

Doamnelor si domnilor,

La finalul Summitului informal de la Sibiu, pe care l-am gazduit anul acesta pe 9 mai, chiar de Ziua Europei, noi, liderii europeni, ne-am angajat sa aparam „o singura Europa – de la est la vest si de la nord la sud”.

Acesta este de fapt si principiul consacrat de NATO – „toti pentru unul si unul pentru toti”, care ne ofera garantia ca suntem protejati si aparati.

Dupa cum bine stiti, Romania a detinut anul acesta Presedintia Consiliului Uniunii Europene, iar una dintre prioritatile mandatului nostru a fost promovarea consolidarii capacitatilor de aparare si securitate ale Uniunii, in stransa conexiune cu procesele similare din cadrul NATO.

Un alt obiectiv asumat al Presedintiei tarii noastre l-a constituit reafirmarea importantei Marii Negre pe agenda Uniunii Europene.

Doamnelor si domnilor,

Asigurarea securitatii si apararii nationale, care garanteaza siguranta fiecarui roman, nu se poate realiza fara o buna inzestrare si modernizare a Armatei si fara perfectionarea continua a militarilor nostri.

Tocmai de aceea, inca de la inceputul mandatului meu, am initiat Acordul politic national pentru cresterea finantarii pentru aparare, prin care se aloca anual acestui domeniu 2% din PIB.

Dimensiunea maritima reprezinta un element esential si, din aceasta perspectiva, accentul va fi pus pe componenta navala si pe cea de aparare aeriana si antiracheta.

Au fost facuti pasi importanti in aceasta directie, dar inca nu sunt suficienti. Trebuie sa actionam mult mai rapid, pentru a depasi sincopele si inconsecventele din procedurile de achizitie a dotarilor atat de necesare misiunilor in care suntem angajati.

Anul viitor se vor implini 160 de ani de la infiintarea Fortelor Navale Romane. As dori ca aceasta aniversare sa va gaseasca angrenati in plin proces de modernizare si echipare, pregatiti sa faceti fata provocarilor tot mai diversificate din zonele in care va veti desfasura activitatea.

Dragi marinari,

inca de la inceputul acestui an ati fost implicati in misiuni complexe pe Marea Neagra si pe Marea Mediterana, in marsuri de instructie, in exercitii multinationale de anvergura.

Reamintesc exercitiile „Sea Shield 19”, cel mai mare exercitiu NATO din apele teritoriale ale Romaniei si din cele internationale ale Marii Negre si „Saber Guardian 19”, un alt exercitiu impresionant prin numarul participantilor, prin locurile si durata desfasurarii.

Apreciez contributia dumneavoastra la indeplinirea angajamentelor asumate de Romania fata de aliati in ceea ce priveste asigurarea securitatii statelor membre NATO pe flancul estic, prin integrarea Fregatei „Regele Ferdinand” in gruparea navala permanenta „Standing NATO Maritime Group”, in cursul lunii iulie 2019.

Va felicit pentru profesionalismul si taria de caracter pe care le-ati demonstrat, pentru nivelul de interoperabilitate al Fortelor Navale Romane cu NATO, precum si pentru contributia esentiala pe care o aduceti la mentinerea unui mediu stabil de securitate la granita de sud-est a Aliantei.

Fortele Navale contribuie la realizarea obiectivelor de securitate maritima si fluviala ale Romaniei, ale Uniunii Europene si ale NATO si, in acelasi timp, la promovarea securitatii regionale.

in acest context, salut prezenta, in premiera, a infanteristilor marini aflati in Teatrul de Operatii din Afganistan, la misiunea NATO „Resolute Support”.

Doamnelor si domnilor,

Ziua Marinei constituie un prilej emotionant de rememorare a glorioaselor fapte de arme si a jertfelor pe care marinarii, scafandrii sau infanteristii marini le-au savarsit in luptele pentru apararea tarii.

Aducem astazi un omagiu si celor care nu mai sunt printre noi, celor care au cladit Marina Militara, Fortele Navale si celor care au servit pe navele comerciale romanesti.

Vreau sa-i salut si sa-i felicit si pe cei care au participat la marsul international de instructie al Navei scoala „Mircea”. Fiind cea mai longeviva prezenta navala romana pe marile si oceanele lumii, velierul a implinit 80 de ani sub drapelul tricolor si este unul dintre pastratorii traditiilor navale romanesti.

in semn de apreciere a inaltului profesionalism si a rezultatelor importante obtinute de-a lungul timpului de catre echipajul Navei scoala „Mircea”, am conferit pavilionului acestei nave Ordinul „Virtutea Maritima” in grad de comandor, cu insemn de pace, pentru militari.

Dragi marinari,

Va multumesc pentru modul in care va indepliniti misiunile, va felicit si va doresc sanatate si multe realizari, alaturi de familiile voastre, iar Sfanta Fecioara Maria, protectoarea Marinei Romane, sa va ocroteasca oriunde v-ati afla!”