Klaus Iohannis a convocat partidele la consultari: „Rezolvat! Astazi a castigat Romania! Acest proces se numeste intrarea in istorie a PSD”

5

Presedintele Klaus Iohannis a convocat la consultari partidele parlamentare, dupa ce in Parlament a fost adoptata motiunea de cenzura, iar Guvernul Dancila a fost demis.

Loading...

Discursul integral al presedintelui

„Rezolvat! Astazi a castigat Romania! Astazi, votul romanilor dat pe 26 mai la referendum a fost, iata, intru totul si pe deplin respectat.

Caderea guvernului PSD este rezultatul firesc al reactiei intregii societati fata de abuzurile si incompetenta acestui guvern. Succesul motiunii de cenzura confirma un proces care a inceput cu ceva vreme in urma, odata cu votul din 26 mai de la referendum si europarlamentare. Acest proces se numeste intrarea in istorie a PSD.

Felicit Partidul National Liberal pentru initiativa acestei motiuni de cenzura, pentru efortul liderilor si parlamentarilor liberali de a gasi sustinere si sprijin pentru reusita unui demers absolut necesar pentru Romania.

Felicit, totodata, si celelalte partide de opozitie care au pus umarul la indepartarea acestui guvern pesedist esuat si derutat!

Romanii au cerut caderea Guvernului PSD. Romanii au cerut oprirea distrugerii justitiei si stoparea amnistiei si gratierii. Romanii au cerut, prin vot, sa nu se produca indepartarea tarii noastre de Uniunea Europeana. Bilantul de astazi vorbeste de la sine: am reusit sa indeplinim toate aceste solicitari legitime si sa blocam dezastrul PSD.

Ma bucur ca ratiunea a prevalat si la nivelul Parlamentului s-a conturat o opozitie care, in pofida viziunii si orientarilor politice diferite, s-a implicat si a aratat ca poate lucra impreuna pentru a da jos acest guvern dezastruos. Este un semn de maturitate politica, pentru ca orice zi cu Guvernul Dancila ar fi insemnat, pentru Romania, inca o zi pierduta.

Voi convoca partidele parlamentare la prima runda de consultari maine, incepand cu ora 11:00, pentru ca avem urgenta nevoie de un nou guvern. Voi asculta optiunile partidelor si voi propune o solutie de Executiv cu un mandat foarte clar, care sa asigure o guvernare responsabila si eficienta pana la urmatoarele alegeri parlamentare, indiferent cand se vor desfasura acestea.

Cea mai buna solutie pentru redarea legitimitatii Parlamentului este, evident, intoarcerea cat mai rapida la votul cetatenilor, adica alegeri anticipate. Aceasta insa nu se poate face decat daca exista un consens al formatiunilor parlamentare actuale.

in cadrul consultarilor, voi constata in ce masura exista un astfel de consens si care este cea mai buna varianta pentru bunul mers al Romaniei in perioada imediat urmatoare.

Din acest moment, prioritara devine punerea in aplicare a celei mai bune solutii constitutionale pentru ca romanii sa fie cat mai putin afectati de efectele acestei perioade post-motiune.

Sunt chestiuni care necesita o rezolvare urgenta. Romania are nevoie de un buget corect pentru anul viitor. De asemenea, trebuie ca in cel mai scurt timp sa facem o nominalizare de comisar european care sa respecte standardele de profesionalism si credibilitate cerute de partenerii nostri din Uniunea Europeana.

Suntem aproape in pragul alegerilor prezidentiale si avem responsabilitatea sa asiguram desfasurarea lor corecta si organizarea in cele mai bune conditii, inclusiv pentru romanii din diaspora.

Sunt, asadar, probleme care nu suporta nicio amanare. Voi lua o decizie cu respectarea Constitutiei si avand in vedere ca, indiferent de optiunea aleasa, sa fie asigurata stabilitatea Romaniei.

Faptul ca motiunea de cenzura a trecut reprezinta fara indoiala o mare reusita, dar batalia cu PSD nu s-a incheiat aici.

De aceea este esential ca romanii sa iasa in numar mare, cat mai mare, la vot, pentru ca, intr-o democratie, votul la prezidentiale, la alegerile locale si parlamentare este singurul care poate hotari in ce directie merge Romania”.