Romanii scapa in sfarsit de urmasii lui PSDragnea! Guvernul Dancila a fost demis in Parlament! Motiunea de cenzura a trecut cu 238 de voturi!

3

Motiunea de cenzura depusa de Opozitie impotriva Guvernului Dancila a fost adoptata, joi, de Parlament. Motiunea de cenzura a fost adoptata cu 238 de voturi pentru din 242 de voturi valabil exprimate. Au fost prezenti 399 de parlamentari din totalul de 464.

Loading...

„Am debarcat un guvern devenit nelegitim, punand capat guvernarii PSD, care nu s-a exercitat in interesul cetatenilor, social-democratii fiind preocupati de salvarea infractorilor si bunastarea propriei clientele. PNL s-a luptat fara pauza, timp de trei ani de zile, impotriva abuzurilor PSD, depunand motiuni de cenzura, motiuni simple, sesizand Curtea Constitutionala si Comisia de la Venetia. Prin victoria de astazi, facem primul pas catre „Romania normala”. O Romanie normala este o tara condusa de politicieni si functionari publici cinstiti, respectati si integri, alesi sau promovati in baza competentelor dovedite, care au constiinta serviciului public pentru care au fost alesi sau angajati”, scrie PNL.

Trei deputati PSD au votat, joi, la motiunea de cenzura, incalcand, astfel, decizia partidului de a nu isi exprima votul si a sta in banci. Este vorba despre Sorin Marius Bota, de Mihaita Gaina si Gabriel Petrea.

Motiunea a fost semnata de 237 de parlamentari, cu patru mai multi decat ar fi necesar ca motiunea sa treaca. Motiunea de cenzura a fost adoptata, iar in conformitate cu Legea de organizare si functionare a Guvernului, Cabinetul Dancila va continua sa indeplineasca numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fara a promova politici noi, pana la depunerea juramantului de catre membrii noului Guvern. In aceasta perioada Guvernul nu poate emite ordonante si nu poate initia proiecte de lege.

In paralel, articolul 103 din Constitutie stabileste ca Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Odata cu depunerea juramantului de investitura in fata presedintelui Iohannis, noul Guvern iti poate incepe activitatea.