In Sectorul 2 al Capitalei au fost amenajate trei crese in sistem danez!

8

Educatia romaneasca adopta modelul statelor nordice. Dupa 30 de ani de conservatorism fara progres, filosofia romaneasca de educatie timpurie pare perimata. Parintii cauta o varianta educativa mai buna pentru copii, iar autoritatile locale sunt obligate sa se adapteze. in Sectorul 2 al Capitalei au fost amenajate trei crese in sistem danez, care vor primi, de luni, 105 copii. Modelul danez se bazeaza exclusiv pe educarea, libertatea si responsabilizarea copiilor.

Loading...

in cresele pe sistem danez, copilul are libertatea sa descopere. Nu mai este tinut in clasa, conform unui orar strict de activitati. in sistemul danez, copilul participa zilnic la activitati in aer liber, indiferent de gradele din termometre.

Ca sa inteleaga perfect diferenta de abordare, o parte a personalului noilor crese din Sectorul 2 va fi instruit de experti in educatie timpurie din cadrul VIA University, Danemarca.

„Cel danez pune foarte mult copilul in natura. Eu ca si personal medical imi doresc foarte mult ca riscul de imbolnaviri sa fie cat mai scazut. si atunci, copilul, daca sta foarte mult in natura, are o imunitate mai crescuta. Pe langa aceasta, copiii devin autonomi, invata sa se ingrijeasca, sa se autoingrijeasca, sa se incalte, sa se imbrace, explica medicul Anda Macovei.

In sistemul actual, nu…?

Din pacate doamnele educatoare care sunt la grupa mai mult au calitatea de ingrijitoare. ii dezbraca, ii imbraca, le pun pampersii, ii duc pe olita…

„Programul de somn va fi adaptat nevoilor copilului si optiunilor pe care el le are. Spre deosebire de modelul traditional, cand programul era fix, acum putem sa organizam activitatile de odihna la cererea copiilor, in functie de starea fizica si psihica a copilului. Sistemul danez presupune si aduce nou in planul organizarii activitatii tocmai libertatea copilului de a alege ce activitate de cunoastere sa desfasoare la un moment dat al zilei. Pana acum, activitatile erau organizate in mod similar pentru toti copiii din grupa. Acum, ei vor avea posibilitatea sa desfasoare activitati diverse in cadrul aceluiasi interval de timp. Un copil poate alege sa deseneze, altul sa construiasca LEGO, altul sa danseze pe muzica din fundal”, explica Florin Manole – sef serviciu DGASPC Sector 2.

Criza creselor romanesti ar putea fi istorie chiar in viitorul apropiat. Noile amendamente legislative le permit autoritatilor locale sa amenajeze spatii destinate copiilor pana in 3 ani si in incinta gradinitelor.

Pentru a deschide o cresa iti trebuia foarte mult teren. Acum, prin modificarea de ultima ora, putem infiinta crese in gradinitele acreditate”, explica Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2.

Chiar si asa, Sectorul 2 mai are un deficit estimat de aproximativ 400 de locuri. Conform autoritatilor bucurestene, ca sa se poata plia pe cerearea extrem de mare, fiecare sector are nevoie de cel putin 400 – 500 de locuri noi in crese. Anul trecut, in Bucuresti erau aproximativ 48.000 de copii mai mici de trei ani, scrie Digi24.