Premierul Ludovic Orban, la Congresul PPE de la Zagreb: „Ne dorim o repartizare a bugetului 2021-2027 care sa avantajeze Romania, cu alocari consistente pentru coeziune si pentru agricultura”

8

Premierul Ludovic Orban a anuntat ca Guvernul Romaniei va pleda pentru o repartizare a bugetului multianual al Uniunii Europene in perioada 2021-2027 cu anvelope financiare consistente pentru politicile de coeziune si de agricultura.

Loading...

Referindu-se la discursul pe care l-a sustinut in plenul Congresului Partidului Popular European de la Zagreb, Orban a reluat mesajul ca schimbarea culorii politice a cabinetului guvernamental din Romania a permis punerea in practica a vointei cetatenilor europeni, care la alegerile europene in luna mai au acordat un vot majoritar PPE-ului.

”Cetatenii europeni au votat in majoritate pentru Partidul Popular European. Am reusit sa obtinem o majoritate parlamentara, am reusit sa impunem presedintia Comisiei si era un dezechilibru in favoarea socialistilor. Datorita reusitei motiunii de cenzura si investirii guvernului pe care il conduc, practic, am respectat vointa majoritatii cetatenilor, care se regaseste si in Comisie”, a spus Orban.

Premierul a aratat ca prin prezenta sa la Zagreb da un semnal de continuitate a activitatii pe care a inceput-o in calitate de presedinte al Partidului National Liberal.

”Probabil sunt presedintele Partidului National Liberal care a consumat cea mai multa energie si cel mai mult timp pentru a construi punti trainice si relatii stabile bazate pe incredere cu liderii europeni. Este evident ca deciziile care se iau la nivel european afecteaza viata romanilor si este important ca Romania sa fie cat mai respectata, cat mai influenta in beneficiul cetatenilor romani”, a explicat Orban.

intrebat ce beneficii poate avea Romania de pe urma faptului ca ambele ramuri ale puterii executive – Presedintie si Guvern – sunt reprezentate de aceeasi apartenenta politica, Ludovic Orban a vorbit despre asigurarea finantarii europene pentru dezvoltarea Romaniei.

”Ne dorim o repartizare a bugetului 2021-2027 care sa avantajeze Romania, cu alocari consistente pentru coeziune si pentru agricultura. Ne dorim sa crestem accesul direct al companiilor din Romania, a cetatenilor si a institutelor de cercetare la toate tipurile de finantari. Ne propunem un acces mult mai larg al companiilor pentru proiectele de investitii pe asa numitul program Juncker pentru a asigura dezvoltarea companiilor din Romania. incercam sa influentam toate regulamentele si directive ca sa nu dezavantajeze Romania”, a mai spus premierul.

Partidul Popular European a organizat, miercuri si joi, la Zagreb, Congresul sau statutar pentru alegerea conducerii formatiunii pan-europene. Delegatii din 40 de tari europene l-au ales miercuri pe Donald Tusk in functia de presedinte al PPE, acesta devenind primul est-european in functia de lider al popularilor europeni, si au completat conducerea partidului cu alegerea a zece vicepresedinti, intre care si eurodeputatul roman Siegfried Muresan, a trezorierului si a secretarului general.

La reuniunea PPE au luat parte atat prim-ministrul Ludovic Orban, cat si presedintele Klaus Iohannis. seful statului a fost prezent miercuri seara la summitul sefilor de stat sau de guvern din PPE, in timp ce seful executivului a avut mai multe intrevederi bilaterale, inclusiv cu Angela Merkel, Ursula von der Leyen si Donald Tusk, si a sustinut un discurs in plenul Congresului.

Sursa: Caleaeuropeana