Fost ministru al Agriculturii anunta desertificarea Romaniei: „Aproape 70% din suprafata tarii a intrat intr-un proces de aridizare! Putem cultiva maslini, smochine, kiwi”

8

Aproape 70% din suprafata tarii a intrat intr-un proces de aridizare din cauza schimbarilor climatice, iar irigatiile nu mai sunt suficiente pentru a proteja culturile de temperaturile extrem de ridicate, sustine presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii.

Loading...

Intr-un interviu acordat Agerpres el a vorbit despre efectele schimbarilor climatice asupra agriculturii din Romania si a sustinut ca fermierii romani trebuie sa cultive hibrizi rezistenti la perioadele lungi de seceta, dar si sa modifice tehnologia pe cultura, respectiv sa semene mai devreme pentru a putea evita temperaturile caniculare.

De asemenea, Tabara a afirmat ca Romania ar putea cultiva „cu succes” multe alte plante care provin din zonele calde, cum ar fi maslinul, dar ar putea produce si smochine, kiwi, susan, ricin sau bumbac, daca s-ar face intr-un sistem coordonat.

„Ce inseamna schimbarile climatice pentru Romania? O incalzire treptata, care in ultimii 15-20 de ani, a ajuns la 2 – 2,5 grade Celsius. O crestere a temperaturii, fie numai cu o jumatate de grad, influenteaza fenomene majore la nivel de tara. Procesul acesta de aridizare nu a aparut de acum, a aparut de acum mai mult de 50 de ani. La nivel global se vorbeste despre desertificare. Acesta a evoluat extraordinar si iata ca o intalnim la aceasta data, mai ales pe anumite zone ale Romaniei, cum este Dobrogea, Lunca Dunarii, zonele de podis din Moldova, partea de vest a tarii, zone care au intrat intr-un proces de aridizare. Extinderea acestor zone foarte aride, cum este partea de sud-vest a Romaniei, partea din sudul Olteniei, cu peste 400.000 de hectare de soluri nisipoase, este o realitate”, a spus Tabara.