Fara precedent. Presa de limba maghiara din Transilvania, cumparata bucata cu bucata de Guvernul de la Budapesta!

21

In ultimii ani, Guvernul Ungariei a devenit unul din cei mai mari jucatori pe piata media din Transilvania, prin intermediul unui ONG care a cumparat sau finanteaza un numar insemnat de publicatii locale din Secuime, scrie PressOne.

Loading...

Analistii fenomenului avertizeaza ca este vorba despre o preluare in bloc a mijloacelor de informare in limba maghiara destinate maghiarilor din afara granitelor Ungariei. Criteriile de alocare a fondurilor sunt netransparente si tributare politicii partidului aflat la guvernare in Ungaria, FIDESZ, spun observatorii independenti ai fenomenului din tara vecina.

Un studiu lansat anul trecut arata o crestere a consumului de presa in limba maghiara al etnicilor unguri din Transilvania gratie “incorporarii” in spatiul media din Ungaria. Este un efect al strategiei transnationale dezvoltate de guvernul maghiar.

Cel mai puternic nou jucator de pe piata media din Transilvania, dar si mediator al banilor pusi la dispozitie de guvernul de la Budapesta, este un ONG: Asociatia Pentru Spatiul Media Transilvan – ASMT (Erdélyi Médiatér Egyesület).

Asociatia a fost inregistrata in 2013 in comuna Salard, satul Salard, judetul Bihor. Gratie unui proiect depus de aceasta pe lânga Ministerul Resurselor Umane din Ungaria, guvernul a decis finantarea ASMT cu 1,9 miliarde de forinti, aproximativ 6 milioane de euro. Banii au fost alocati in martie 2019 si vin dupa ce, in 2017, o alta transa de 1,45 miliarde de forinti (4,5 milioane de euro) a fost, din nou, virata catre România.

De atunci, ASMT a inceput sa intre in actionariatul diverselor firme, edituri, radio-uri sau a detinatorilor de licente de televiziune locala. Practic, presa maghiara din Transilvania este, acum, dependenta de banii trimisi de Viktor Orbán pentru a supravietui.

Proiectul care a “convins” guvernul maghiar se numeste Transilvania 3.0. Nu este foarte clar la ce se refera acest concept, dar el a fost vehiculat de un anumit Szilárd Demeter, care detine functia de director a Muzeului de Literatura “Petőfi” din Budapesta. Szilárd Demeter nu detine nicio functie in cadrul asociatiei, dar el este cel care le-a prezentat cititorilor de limba maghiara viziunea guvernului maghiar asupra noii prese.

Citeste articolul integral pe PressOne