De ce fug romanii din tara. SONDAJ: Coruptia si nivelul de trai, principalele motive pentru care tinerii aleg sa plece din Romania!

13

Neincrederea in autoritati, coruptia si nivelul de trai scazut sunt principalele motive pentru care tinerii pleaca din Romania, potrivit unui Barometru Europa FM, realizat de IMAS. Pe de alta parte, peste 60% dintre respondeti spun ca i-ar sfatui pe tineri sa nu paraseasca tara.

Astfel, intrebati ce i-ar spune unui tanar care se gandeste sa plece din tara, cei mai multi respondenti (61,2%) i-ar transmite ca nu este o decizie buna, in timp ce 33,9% i-ar sugera exact opusul – ca este o decizie buna sa plece definitiv din Romania.

Loading...

De asemenea, intrebati ”care credeti ca este principalul motiv pentru care unii tineri iau decizia sa plece definitv in Romania”, cei mai multi (31,3) inidica ”neincrederea in autoritati” si ”coruptia”.

Sondajul a fost realizat in perioada 5 -28 august 2019 – pe un esantion de 1010 persoane cu varste de peste 18 ani. Eroare de esantionare +/- 3,1%.

Ministrul Natalia-Elena Intotero a declarat, recent, intr-o conferinta de presa, ca, potrivit cifrelor comunicate de catre 70 de misiuni diplomatice ale Romaniei, numarul total al romanilor de pretutindeni este de aproximativ 9.700.000 de romani.

Natalia-Elena Intotero, a precizat ca dintre acestia, aproximativ 5.600.000 se afla in Diaspora, diferenta in comunitatile istorice.

„Principala solicitare a romanilor din afara este starea infrastructurii si cand ma refer la infrastructura, ma refer la drumuri, autostrazi, drumuri, judetene, comunale, spitale, investitia si existenta unor conditii decente in sanatate si existenta scolilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei sa se intoarca acasa. (…) Motivele cele mai des invocate cand vine vorba de Romania sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de munca decent, stabilitatea, calitatea slaba a clasei politice de-a lungul timpului, coruptia. Remedierea acestor motive ale plecarii lor ar constitui motivul principal pentru intoarcerea in Romania, insa probabilitatea celor chestionati in urmatorii patru ani ne arata ca un numar mic dintre acestia isi doresc sa se intoarca”, a spus ministrul.