Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2: PNL va castiga detasat alegerile prezidentiale, locale si parlamentare!

3

Viceprimarul liberal Dan Cristian Popescu analizeaza rezultatele primului tur al celor mai importante alegeri din Romania si anunta ca PNL va castiga detasat alegerile prezidentiale, locale si parlamentare.

Domnule viceprimar Dan Cristian Popescu, ca reprezentant liberal, cum caracterizati rezultatele primului tur al alegerilor prezidentiale? Dar finala Klaus Iohannis-Viorica Dancila?

Loading...

Putem pleca, ca punct de reper, de la prognozele date de mine la precedentul interviu acordat publicatiei dumneavoastra, cu aproximativ o luna inantea primului tur al alegerilor prezidentiale. Am estimat un scor de 14% pentru candidatul USR-PLUS, Dan Barna, si un scor de 38% pentru candidatul sustinut de PNL, actualul presedinte, Klaus Iohannis, ambele corecte. Discrepanta majora a fost in privinta scorurilor obtinute de ceilalti doi candidati, Viorica Dancila si Mircea Diaconu. Estimarile mele initiale aveau ca reper faptul ca acestia urmau sa obtina voturi de pe partea stanga a esichierului politic, care are un bazin de 30-35%. Eu am sustinut ca Mircea Diaconu va obtine un scor de 18%, in timp ce doamna Dancila era creditata de mine cu 16%. Bazinul electoral al celor doi a fost, in marja anticipata, de 33%, ce nu am reusit, insa, sa estimez a fost faptul ca voturile, din acest culoar, vor ramane in mare parte la doamna Dancila, eu crezand ca acestea vor merge, intr-o proportie mult mai mare, catre Mircea Diaconu, sustinut de Pro Romania si ALDE. Cu toate problemele domnului Mircea Diaconu mi-a fost greu sa cred ca electoratul de stanga o va vota semnificativ pe Viorica Dancila.

Au fost, de altfel, doua lucruri pe care nu am reusit sa le prevad. Primul a fost campania foarte buna la nivel grafic, video si de mesaj a doamnei Dancila. Au fost, in ecuatie, niste echipe profesioniste, pe unii din cadrul lor ii cunosc, care au reusit sa comunice foarte bine electoratului. Al doilea lucru a fost pozitia lui Victor Ponta. Daca acesta, dupa trecerea motiunii, a fost marele castigator si s-a crezut pe cai mari, a reusit „performanta” de a pierde tot, ceea ce castigase in ziua motiunii, in ziua investirii Guvernului Orban. si in acest moment , Ponta a vrut sa fie castigatorul zilei si sa blocheze Guvernul Orban dar nu i-a iesit. Esuand in acest demers, el a devenit, cum se spune, foarte putin apetisant pentru tradatorii din PSD pentru ca acestia au realizat ca nu mai au unde sa se duca. si ca atare au ramas captivi in PSD, desi sunt convins ca niciunul dintre ei nu crede in potentialul politic al doamnei Dancila. Au realizat, insa, ca daca nu sunt toti uniti si vor pune umarul la salvarea situatiei din partid, in sensul trimiterii candidatului PSD in turul II, risca sa piarda si mai mult! Ei au fost fideli partidului, nu doamnei Dancila! Sa fim seriosi: nimeni din PSD nu crede ca Viorica Dancila se va impune in turul II in fata lui Klaus Iohannis! Aceste doua motive au fost cauza voturilor consistente obtinute de Viorica Dancila, in dauna lui Mircea Diaconu.

“Scorul de 9%, o performanta pentru Mircea Diaconu”

A fost, in aceste conditii, Mircea Diaconu o victima a jocurilor politice si a greselilor strategice ale lui Victor Ponta?

Nu cred asta, desi tensiunile din ultima perioada din Pro Romania, dar si din cadrul Aliantei cu ALDE, au afectat scorul lui Mircea Diaconu. Asa cum estimasem, foarte multe voturi urmau sa fie obtinute de Mircea Diaconu doar prin prisma faptului ca Viorica Dancila este un candidat extrem de slab. Puteam vorbi practic, in cadrul bazinului de stanga, de un vot anti-Dancila. Oricum, locul patru obtinut in cursa prezidentiala, cu un scor electoral de 9% reprezinta o performanta pentru acesta!

Perdantul zilei de 10 noiembrie a fost, domnule Dan Cristian Popescu, candidatul USR-PLUS, Dan Barna. Cum comentati?

Pentru mine, scorul obtinut de Dan Barna, de doar 14%, nu a reprezentat o surpriza.Surpriza a fost mare pentru cei de la USR-PLUS, pentru ca ei s-au autoalimentat cu sansa iluzorie a unei finale prezidentiale cu Iohannis. De altfel, mesajele liderilor USR-PLUS chiar si dupa inchiderea urnelor, erau optimiste si nu excludeau intrarea in finala prezidentiala a lui Dan Barna. Marea greseala a USR-PLUS a fost ca au plecat de la un scor conjunctural obtinut la alegerile din 26 mai, scor generat atat de referendumul declansat de presedintele Iohannis, dar si de antipatia cronica din toata tara la adresa lui Liviu Dragnea. USR si PLUS au fost, repet, conjunctural, beneficiarii electorali ai acestei situatii. De altfel, la alegerile europarlamentare am avut o prezenta uriasa, mai mare chiar decat cea de la primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica.

Liderii USR-PLUS au pornit de la acele premise si s-au autoalimentat cu iminentata intrare a lui Barna in turul II. Toate mesajele lor manipulatoare, intre cele doua tururi, au vizat, exclusiv, o finala cu Iohannis.

„Non-actiunea USR-PLUS, refuzul de a intra la guvernare, a deranjat o parte importanta a electoratului acestei aliante”

Ce rol a jucat, domnule Dan Cristian Popescu, refuzul USR-PLUS de a intra la guvernare dupa caderea Guvernului Dancila in scorul obtinut de Dan Barna?

Foarte mare. Non-actiunea USR-PLUS, refuzul de a intra la guvernare, a deranjat o parte importanta a electoratului acestei aliante. Nu poti sa emiti pretentia de a juca in prima liga politica, si sa refuzi, desi chiar parte din electoratul tau cere acest lucru, sa intri la guvernare. Orice om care iese la vot si voteaza in favoarea unui partid isi doreste ca acest partid sa intre, in urma votului sau, la guvernare. Mai ales in cazul unei situatii dezastruoase generate de guvernarea haotica, aroganta si iresponsabila a PSD.

Mesajul este simplu: te votez ca sa faci ceva pentru mine! si tie, ca partid, cand ti se ofera sansa de a face un lucru bun pentru cei care te-au votat si implicit pentru Romania spui: stai ca eu nu am majoritatea dorita si intru la guvernare abia la anul! Niciodata nu o sa ai 100% in Parlament, trebuie sa iti asumi responsabilitatea guvernarii mai ales in situatiile dificile. Trebuie sa reprezenti si sa te bati pentru electoratul tau in orice conditii. Aceste conditii „de pension”, ridicate de liderii USR-PLUS ,pentru a-si explica refuzul intrarii la guvernare ii fac, practic, de ras.Trebuie iti asumi responsabilitatea guvernarii, asa cum am spus, in orice conditii.

Cum caracterizati campania lui Klaus Iohannis, candidatul sustinut de PNL?

Campania a fost foarte buna. si-a folosit rolul de lider quasi-recunoscut in Romania. Toata lumea era constienta, inca de la inceputul acestei campanii, ca presedintele in exercitiu, Klaus Iohannis, va castiga detasat alegerile prezidentiale. Aceasta realitate, cu castigator dinainte cunoscut, a afectat dinamismul campaniei electorale. Campaniile prezidentiale trecute erau, dupa cum se stie, mult mai dinamice. Era greu sa apara surprize. Batalia mare a fost pentru locul doi. Din punctul meu de vedere, Klaus Iohannis va defila in turul II in fata Vioricai Dancila.

Viorica Dancila nu are nici cea mai mica sansa sa obtina un succes in fata lui Klaus Iohannis.

“Iohannis ar fi castigat cu peste 65% o finala prezidentiala cu Dan Barna”

S-a vorbit foarte mult de faptul ca presedintele Iohannis si-a dorit o finala prezidentiala cu Viorica Dancila, incercand sa evite una cu Dan Barna. Cat adevar este, domnule Dan Cristian Popescu, in aceste ipoteza vehiculata de foarte multa lume?

Sub nicio forma presedintele Klaus Iohannis nu s-a temut de o confruntare, in turul II, cu Dan Barna. Am avut, ca partid, analize sociologice pentru cele trei variante de finala prezidentiala: cu Dancila, Barna si Diaconu. in toate, scorurile obtinute de Klaus Iohannis ar fi depasit 65%. Nu a existat niciun fel de emotie, de stres, legate de victoria iminenta, categorica, a lui Klaus Iohannis.

Prevad si intre aceste tururi o campanie anosta, plictisitoare, care se va solda cu o prezenta putin mai mica decat in primul tur. Poate doar antipatia, teama, de un posibil succes, exclus din punctul meu de vedere, al Vioricai Dancila ar creste prezenta la vot pe 24 noiembrie.

„PSD iese din ecutia guvernarii pana in anul 2024”

Va mai continua, domnule Dan Cristian Popescu, Viorica Dancila la sefia PSD dupa pierderea alegerilor prezidentiale?

Desi estimam ca Viorica Dancila va fi inlocuita de la conducerea PSD dupa primul tur, astazi sunt convins ca aceasta nu va mai lider al PSD dupa 24 noiembrie. Nu cred ca Viorica Dancila va obtine un rezultat mai mare de 32%. Vom asista, in consecinta, la o noua zi a „cutitelor lungi” in PSD si cel mai probabil, intr-o prima faza, partidul va fi condus de Marcel Ciolacu. Dupa aceea vor avea un Congres unde taberele din partid isi vor disputa suprematia.

Nu vad, insa, posibil ca PSD sa isi revina pana la alegerile locale si parlamentare din 2020. Poate vor reintra in ecuatia guvernarii incepand cu anul 2024 dar si asta in contextul unei reformari radicale a partidului.

Va mai conta USR-PLUS, domnule Dan Cristian Popescu, in ecuatia politica la alegerile locale si parlamentare de anul viitor, mai ales dupa insuccesul lui Dan Barna?

Daca vor continua pe aceeasi linie ipocrita, gen: vrem sa va salvam, dar nu nu ne asumam vreun efort in acest sens, vor continua sa scada. Nu exclud o serie de conflicte in interiorul USR, dar si al Aliantei USR-PLUS. De asemenea, nu exclud nici varianta ruperii USR de PLUS, mai ales ca atunci cand avantajele unui scor electoral suficient pentru ambele partide se estompeaza, apar, inevitabil, divergentele. Lupta din USR-PLUS este generata de faptul ca in aceste partide noi unii au obtinut niste functii si altii, nu. Iar cei din urma sunt deranjati de aceasta situatie. Multe neintelegeri sunt, inca, mascate din dorinta de a astepta alegerile de anul viitor. Conflictele vor escalada dupa ce unii vor ramane fara nimic.

Nu cred ca USR-PLUS va mai depasi 15% pana la alegerile locale si parlamentare. Cred ca o parte a electoratului USR-PLUS s-a cam saturat de subiectele inventate ale unora dintre liderii acestor partide si incep sa-si puna intrebari serioase privind dorinta acestor partide de a face, concret, ceva pentru Romania.

Citeste mai mult pe cronicaromana.net