Cel mai bun medicament impotriva COVID-19 ajunge in Europa, inclusiv Romania. Contract de 63 de milioane de euro

22

Comisia Europeana a semnat un contract de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutica Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comerciala a Remdesivir, pentru circa 30.000 de pacienti din tarile membre, inclusiv Romania. Veklury este primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19.

Incepand cu prima parte a lunii august vor fi puse la dispozitia statelor membre si a Regatului Unit loturi de Veklury, pentru a raspunde nevoilor imediate.

Loading...

„In ultimele saptamani, Comisia a lucrat fara incetare cu compania Gilead pentru a ajunge la un acord prin care sa se asigure livrarea in UE de stocuri din primul tratament autorizat pentru COVID-19. Ieri, la mai putin de o luna de la autorizarea Remdesivir, a fost semnat un contract care va permite livrarea, incepand cu prima parte a lunii august, a tratamentelor pentru mii de pacienti. Comisia face tot ce ii sta in putinta pentru a asigura accesul la tratamente sigure si eficiente si sprijina dezvoltarea vaccinurilor impotriva noului coronavirus. Acordul de ieri reprezinta inca un pas important in lupta noastra pentru combaterea acestei boli”, a spus Stella Kyriakides, comisarul european pentru sanatate, potrivit Digi24.

Instrumentul de sprijin de urgenta al Comisiei va finanta contractul, in valoare totala de 63 de milioane de euro. Astfel va fi asigurat tratamentul a aproximativ 30.000 de pacienti care prezinta simptome severe de COVID-19.

Comisia promite o distributie echitabila a medicamenului la nivelul UE, pe baza unei chei de repartizare.

CE pregateste, de asemenea, o achizitie comuna care vizeaza acest medicament; se estimeaza ca aceasta va acoperi nevoile suplimentare incepand din luna octombrie.

Remdesivir a fost asigurat deja unor clinici din Romania ca parte a unui studiu clinic, asa ca deja au fost pacienti care au beneficiat de acest tratament. Contractul semnat de UE permite ca medicamentul sa ajunga in toate spitalele care trateaza cazuri de COVID-19.