Atentie, romani! Noile contracte pentru energia electrica pot fi incheiate pana la 31 martie 2021

172

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a prelungit pana la 31 martie 2021 perioada in care consumatorii casnici pot incheia contracte de furnizare a energiei pe piata concurentiala, au declarat, luni, pentru Agerpres, reprezentantii institutiei.

Anuntul vine in conditiile in care piata de electricitate a devenit complet liberalizata incepand de la 1 ianuarie 2021, ceea ce inseamna ca romanii nu mai platesc preturi stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), ci trebuie sa compare si sa-si aleaga de pe piata libera oferta care li se potriveste cel mai bine.

Loading...

Liberalizarea inseamna ca preturile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achizitiona toata cantitatea de energie de pe bursa.

In acest context, cei sase milioane de consumatori care au ramas in piata reglementata au doua posibilitati: fie nu fac nimic, raman cu vechile contracte si platesc automat preturi numite „de serviciu universal”, care vor fi mai mari cu 13-26%, fie incheie alte contracte in piata libera (concurentiala).

Momentul i-a luat prin surprindere pe majoritatea consumatorilor. Un sondaj al Asociatiei Energia Inteligenta arata ca, la inceputul lunii decembrie, peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu stiau ca piata va fi liberalizata de la 1 ianuarie.

Pretul din noile contracte se va aplica de la 1 ianuarie

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) prelungeste pana la 31 martie 2021 perioada in care consumatorii casnici pot incheia contracte de furnizare pe piata reglementata, a declarat, luni, pentru Agerpres, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele institutiei.

„Este vorba despre perioada in care consumatorii casnici pot incheia contracte pe piata concurentiala cu furnizorul lor, care se prelungeste pana la 31 martie, urmand ca acel pret din oferta concurentiala sa se aplice cu data de 1 ianuarie. Pana acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu inca doua luni pentru a da timp atat consumatorilor sa ia aceasta decizie, cat si furnizorilor, pentru ca, daca au intr-o luna un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un numar atat de mare de solicitari. Planul este ca pe 15 ianuarie sa aprobam aceasta propunere in Comitetul de reglementare”, a spus Bege.

El a precizat ca a avut discutii cu furnizorii, iar acestia au fost de acord cu aceasta propunere.

ANRE a initiat un proiect de ordin in acest sens, „avand in vedere impactul procesului de liberalizare a pietei de energie electrica, de la 1 ianuarie 2021 asupra clientilor casnici, necesitatea asigurarii unei bune informari de catre furnizorii de ultima instanta, precum si asigurarea conditiilor necesare incheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea conditiilor impuse in contextul pandemiei de COVID 19 si pentru ca procesul sa se desfasoare in beneficiul consumatorului final, a fost prevazuta masura de prelungire pana la 31 martie 2021 a perioadei in care pot fi incheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel incat clientii casnici sa beneficieze de pretul din oferta concurentiala”, potrivit notei de fundamentare.

Specialistii recomanda schimbarea contractelor

In acest context, specialistii recomanda consumatorilor sa renunte la contractele pe care le au in prezent si care le vor aduce facturi mai mari si sa caute in piata libera oferte cu preturi si conditii mai bune. Ei pot sa-si pastreze furnizorul sau pot alege un altul dintre cei licentiati.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, recomanda acelasi lucru. „Oamenii ar trebui sa se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de preturi, si sa-si aleaga oferta cea mai buna”, a spus Virgil Popescu. El a precizat ca, totusi, va cere Consiliului Concurentei sa verifice daca preturile de serviciu universal nu sunt cumva majorate artificial.

La randul sau, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a aratat ca este foarte important ca oamenii sa incheie contracte pe piata concurentiala, fie cu actualul furnizor, fie cu altul, pentru a beneficia de conditii mai avantajoase. Acesta a dat exemplul facturilor la gaze, care au scazut pentru cei care au incheiat contracte noi, dupa liberalizarea pietei gazelor la 1 iulie 2020.

In primul rand, consumatorii trebuie sa stie daca nu sunt cumva deja in piata concurentiala, pentru ca a existat si pana acum aceasta posibilitate. Daca pe factura scrie „factura piata concurentiala”, ei nu au nimic de facut, pentru ca nu mai sunt in situatia de a plati automat preturi de serviciu universal, iar liberalizarea de la 1 ianuarie nu are niciun impact asupra contractului lor.

Oamenii mai trebuie sa stie ca nu va ramane nimeni fara curent daca nu semneaza noi contracte. in plus, ei isi pot schimba oricand contractele.

Romania era ultima tara din Uniunea Europeana care nu liberalizase pana acum piata de electricitate. Acest lucru era obligatoriu prin legislatia europeana, iar Romania a cerut mai multe derogari de-a lungul anilor, fiind ultimul termen posibil pentru a finaliza procesul.