ANRE: Toti clientii casnici au dreptul sa isi schimbe furnizorul de energie electrica de la 1 ianuarie

80

Toti clientii casnici au dreptul sa isi schimbe furnizorul de energie electrica in luna ianuarie, precum si pe tot parcursul anului 2021, cu respectarea conditiilor contractuale, precizeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. ANRE recomanda clientilor casnici sa aleaga ofertele concurentiale. De la 1 ianuarie 2021 piata de energie electrica se liberalizeaza complet.

”incepând cu data de 1 ianuarie 2021 piata de energie electrica se liberalizeaza complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza in regim concurential, inclusiv pentru categoria clientilor casnici care au beneficiat in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Prin urmare, preturile de furnizare la clientii casnici nu mai sunt stabilite de catre ANRE, acestea se formeaza in mod liber pe baza cererii si a ofertei”, informeaza ANRE prin intermediul unui comunicat.

Loading...

Prin liberalizarea completa a pietei de la 1 ianuarie 2021 România respecta in integralitate prevederile legislatiei europene, respectiv prevederile Regulamentului (UE) 2019/943 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piata interna de energie electrica. Aceasta prevede ca preturile se formeaza in functie de cerere si oferta.

”Pentru a da posibilitatea clientilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate prin incheierea unor contracte concurentiale, ANRE a impus obligatii suplimentare furnizorilor de ultima instanta de a transmite clientilor casnici informari care sa cuprinda odata cu oferta pentru serviciul universal si cel putin o oferta concurentiala, atât in cursul lunii decembrie 2020 cât si in luna ianuarie 2021”, precizeaza ANRE.

in urma analizei ofertelor concurentiale puse la dispozitia clientilor casnici de catre furnizori prin intermediul comparatorului se constata ca diferenta intre media primelor 10 oferte care nu contin componenta fixa (lei/zi), ordonate dupa valoarea facturii la un consum mediu lunar de 100 kwh, aplicabile in anul 2021 si media pretului din ofertele de serviciu universal este mai mica cu circa 6,7 lei (0,06 lei/KWh).

ANRE recomanda clientilor casnici sa aleaga ofertele concurentiale, toti clientii casnici având dreptul sa isi schimbe furnizorul de energie electrica in luna ianuarie, precum si pe tot parcursul anului 2021, cu respectarea conditiilor contractuale, in termen de maxim 21 de zile de la data solicitarii.

Trecerea unui client casnic de la un furnizor de ultima instanta la un alt furnizor nu implica costuri suplimentare, informeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Procesul de schimbare a furnizorului gratuit, nu implica modificari de ordin tehnic și nu se percep taxe sau tarife.

Clientii casnici au posibilitatea de a alege o oferta concurentiala accesând ofertele disponibile pe paginile de internet ale tuturor furnizorilor.

Și Ministrul Energiei recomanda consumatorilor casnici de electricitate sa incheie noi contracte pe piata libera, unde gasesc preturi mai mici decât ar plati daca ramân cu vechile contracte, de la 1 ianuarie.

„Exista piata concurentiala, care este mai ieftina decât piata universala si exista Hidroelectrica, care are un pret mai mic de la 1 ianuarie. Oamenii ar trebui sa se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de preturi, si sa-si aleaga oferta cea mai buna”, a declarat, luni, pentru Agerpres, Virgil Popescu, ministrul Energiei.

De la 1 ianuarie 2021 piata de electricitate se va liberaliza complet, iar consumatorii care ramân cu vechile contracte vor plati facturi mai mari cu valori cuprinse intre 13% si 26%.