Atentie, romani. Au fost semnalate 43 de specii de tantari in Romania. Ministerul Sanatatii arata care sunt semnele infectarii cu West Nile

31

In Romania au fost semnalate 43 de specii de tantari, potrivit Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino”. Din cauza faptului ca Primaria Capitalei a inceput tratamentele de dezinsectie specifice abia la jumatatea lunii iunie, Capitala se confrunta cu o adevarata invazie de tantari.

Loading...

Potrivit reprezentantilor MS, semnele infectarii cu virusul West Nile sunt febra, durere de cap intensa, dureri musculare, varsaturi, eruptii cutanate, iar persoanele care prezinta aceste simptome trebuie sa mearga la cel mai apropiat cabinet medical. Totusi, potrivit sursei citate, aproximativ 80% dintre persoanele infectate cu West Nile nu prezinta simptome.

„in cazurile severe, care afecteaza cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afectiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renala cronica), pot aparea si alte simptome: rigiditate a gatului, sensibilitate crescuta la lumina, convulsii, frisoane, oboseala cronica, slabiciune musculara”, spun specialistii.

MS mentioneaza ca supravegherea privind infectia cu virusul West Nile a debutat inca din luna iunie si pana in prezent nu au fost raportate cazuri in tara noastra. Anul trecut insa, pana pe 14 septembrie, s-au inregistrat 21 de decese cauzate de infectia cu virusul West Nile.

„in ceea ce priveste alte boli transmise prin intermediul tantarilor precizam ca cele cateva cazuri de malarie inregistrate in fiecare an sunt cazuri izolate, depistate la persoane care au calatorit sau provin din zone in care exista malarie. Infectia cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin intepatura de tantar si nu exista cazuri de malarie cu transmitere secundara prin intermediul tantarilor. Nu exista vaccin sau tratament antiviral specific pentru infectia cu virusul West Nile”, arata MS.

Principalele masuri de protectie recomandate de Ministerul Sanatatii sunt: evitarea expunerii la tantari, imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi; utilizarea substantelor repelente de tantari; montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea tantarilor; limitarea deplasarilor in zonele cu multa vegetatie si umiditate ridicata (parcuri, paduri, ape statatoare etc.); asigurarea masurilor de desecare a baltirilor de apa din jurul gospodariilor; indepartarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei si a gunoiului menajer.

Pentru a preveni imbolnavirile prin boli transmise de tantari si specialistii din Institutul ”Cantacuzino” au facut o lista de recomandari:

  • evitarea expunerii la intepaturi de tantari intre apusul de soare si zorii zilei, cand tantarii au cea mai mare activitate, sau imbracarea unor bluze cu maneci lungi, pantaloni lungi si sosete;
  • utilizarea de substante repelente, care contin DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide), pe partile neacoperite ale corpului;
  • evitarea patrunderii tantarilor in case prin montarea de plase la usi si ferestre;
  • folosirea benzilor impregnate cu permethrin in zonele unde nu este posibila evitarea intrarii tantarilor in camera de dormit;
  • utilizarea, in interiorul locuintei, a spray-urilor sau a altor produse insecticide, dar si a uleiurilor aromatice pe baza de lavanda sau ulei de crizantema;
  • aplicarea de permethrin pe haine, plase de tantari, peretii cortului sau pe alte materiale, dar nu pe piele;
  • eliminarea apei stagnate, prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, bidoanelor si galetilor, indepartarea anvelopelor uzate din curti, curatarea jgheaburilor infundate, indepartarea gunoiului menajer.

”Din punct de vedere al conditiilor favorizante pentru inmultirea tantarilor, apa este elementul cel mai important. in ciclul de viata al tantarului, stadiile de larvare si de pupa, se intampla in apa. insa, larvele de tantari nu pot sa supravietuiasca in ape foarte adanci, pentru ca au nevoie sa respire aer. Asadar, baltile cu apa putin adanca si cu apa statuta, cu sau fara vegetatie, precum si zonele de mlastina sau baltire a apei sunt favorizante dezvoltarii larvelor. in zona oraselor, subsolurile blocurilor, mai ales daca sunt inundate, constituie, de asemenea, locuri propice pentru dezvoltarea acestor mici vietati periculoase, dezvoltare grabita si de caldura sezonului estival”, se arata pe pagina de Facebook a Institutului Cantacuzino.

La noi in tara s-au semnalat, pana in prezent, 43 de specii de tantari, potrivit informatiilor prezentate de Institutul Cantacuzino.

”in prezent, riscul de reemergenta a malariei si a infectiilor cu virusul West Nile, transmise de tantari, reprezinta o problema extrem de importanta pentru sanatatea publica in Romania. in epidemia de infectii umane cu virusul West Nile din sudul Romaniei, din 1996, s-au inregistrat peste 800 de cazuri clinice (majoritatea meningoencefalite), cu o rata a mortalitatii de peste 5%, si peste 100.000 de infectii de gravitate medie si inaparente. Virusul este adus in Delta Dunarii, dar si in alte zone umede, de pasarile migratoare sosite din Africa”, potrivit specialistilor de la Institutul Cantacuzino.

Institutul monitorizeaza in fiecare an populatia de tantari.

”in fiecare an, de regula, in perioada iunie-octombrie, Laboratorul de entomologie medicala din cadrul Institutului nostru realizeaza supravegherea ecologica a tantarilor din Bucuresti, prin instalarea de capcane, in diferite zone: parcuri, cartiere de blocuri si de case, precum si la periferie . Laboratorul cu cea mai vasta experienta din tara are capabilitatea de a se ocupa (inca de la infiintarea lui din anul 1922) de elaborarea strategiilor si organizarea eradicarii malariei, investigatii in timpul epidemiei de infectii neurologice cu virusul West Nile, de epidemiologia bolilor transmise prin vectori si ecologia vectorilor, desfasurand cercetari privind combaterea acestora. Prin studierea tantarilor colectati, se obtin informatii importante despre speciile existente in oras si probabilitatea ca acestea sa fie purtatoare de virusuri periculoase pentru sanatatea publica (Denga, Zika, Chikungunya, West Nile)”, se arata intr-o postare de pe pagina de Facebook a Institutului.

Tantarii transmit trei tipuri importante de organisme patogene pentru om: plasmodii – protozoare care produc malaria, virusuri – care dau febra galbena, denga, encefalite si alte boli, si viermi care produc filarioze, potrivit sursei citate.

”Oamenii, in general, stiu putine lucruri despre faptul ca tantarii pot transmite si virusul Chikungunya, ale carui simptome, pana la un punct, sunt asemanatoare virusului West Nile, si Dirofilaria, niste viermisori care pot produce uneori boli grave la om, dar mai des la animalele de companie. Momentan, insa, nu sunt semnale ca am avea prezent virusul Chikungunya”, se arata in informatiile prezentate de Institutul Cantacuzino.

Situatia din Bucuresti

Bucurestiul se confrunta cu o adevarata invazie de tantari, fiind aproape imposibil sa stai in aer liber fara sa te alegi cu o duzina de piscaturi. Problema este cu atat mai grava cu cat de cativa ani in Bucuresti au aparut si tantarii tigru care ataca si ziua. Primaria Capitalei, institutia cu atributii in acest domeniu, trebuia sa inceapa inca din luna aprilie tratamentele de combatere a insectelor, insa a inceput abia in iunie, deoarece contractul cu operatorul privat a expirat la inceputul anului, iar serviciul a fost delegat Companiei Municipale, contractul fiind semnat abia in iunie. De ce? Fiindca bugetul municipalitatii a fost aprobat cu intarziere, compania municipala inca nu obtinuse autorizatiile necesare pentru prestarea serviciului si nici nu avea utilajele necesare.

Tratamentele de combatere a tantarilor au inceput abia la jumatatea lunii iunie, cand era prea tarziu. Acestea incepeau in mod obisnuit in aprilie, pentru omorarea larvelor. Mai mult, fiindca in ultimii ani insectele nu au fost starpite corespunzator – si in anii trecuti au fost probleme cu prestarea serviciului – problema a devenit tot mai greu de gestionat. Dincolo de disconfortul produs de intepaturi, problema majora este ca tantarii transmit boli grave cum ar fi meningita sau West Nile.

Sursa: hotnews