Raport ingrijorator al UE. Romanii mor cu zile

7

Informatii extrem de ingrijoratoare vin de la Uniunea Europeana in privinta sanatatii romanilor. Suntem cei mai bolnavi si murim mai devreme cu 6 ani fata de media UE. Si asta pentru ca in Romania preventia aproape ca nu exista.

Loading...

Romania are in continuare cei mai putini medici si asistenti, nu are aparatura suficienta, sistemul este subfinantat. Toate acestea la un loc, coroborate cu o alimentatie proasta, duc la scaderea dramatica a varstei de supravietuire, arata un raport al Comisiei Europene.

In ceea ce priveste mortalitatea din cauze prevenibile, Romania ocupa locul al patrulea in UE dupa Lituania, Letonia si Ungaria. In timp ce media UE este de 80,9 ani, in Romania, media sperantei de viata este de 75,3 ani.

„Speranta de viata la nastere variaza substantial in functie de gen si de educatie. De exemplu, barbatii cu cel mai inalt nivel de educatie traiesc cu zece ani mai mult decat cei cu cel mai mic nivel de educatie. Factorii de risc comportamentali sunt larg raspanditi si constituie o amenintare grava la adresa sanatatii populatiei. Alimentatia deficitara si lipsa activitatii fizice reprezinta o preocupare majora. Desi rata obezitatii la adulti este printre cele mai scazute din UE, cea in randul copiilor a crescut semnificativ in ultimii ani. Peste 30% dintre barbati (si numai 8% dintre femei) fumeaza, iar fumatul regulat in randul adolescentilor este, de asemenea, la un nivel ridicat. si consumul de alcool este ridicat: 50% dintre barbati consuma excesiv alcool, in mod regulat. Nu au existat initiative recente privind consumul de alcool si ramane de vazut daca noua legislatie privind consumul de tutun, introdusa in 2016, va fi eficienta”, arata Comisia Europeana.

Cheltuielile in ceea ce priveste sanatatea romanilor au atins un nivel minim istoric, potrivit raportului. Acestea sunt mult sub nivelul celor din oricare alta tara din UE, atat pe cap de locuitor, cat si ca procent din PIB (5,2 % din PIB in 2017 fata de media UE de 9,8 %).

„Subfinantarea sistemului submineaza capacitatea Romaniei de a raspunde nevoilor actuale ale populatiei. Va fi din ce in ce mai dificil sa se raspunda acestor nevoi pe masura ce populatia imbatraneste, iar baza de resurse se diminueaza. Cheltuielile, limitate, sunt directionate catre spitale si asistenta medicala acordata in spitale. Astfel se explica faptul ca asistenta primara si comunitara sunt in continuare subdezvoltate”, se mai arata in document.

Potrivit Comisiei Europene, ineficienta serviciilor de sanatate, inclusiv oferta excedentara de paturi de spital, dar si subdezvoltarea chirurgiei ambulatorii si integrarea deficitara a serviciilor de asistenta accentueaza situatia asistentei primare.

„Strategia nationala in domeniul sanatatii pentru perioada 2014-2020 si stimulentele financiare din partea UE sprijina furnizarea de servicii in cele mai rentabile conditii si vizeaza imbunatatirea legaturilor dintre serviciile de asistenta medicala, precum si cu alte sectoare. Cea mai mare parte a cheltuielilor din domeniul sanatatii este finantata din fonduri publice (79 %), insa cota cheltuielilor suportate „din buzunar” (aproximativ 20 %) poate fi substantiala, in special pentru categoriile vulnerabile. Cea mai mare parte a cheltuielilor „din buzunar” se refera la produsele farmaceutice. Pe langa costuri, distributia inegala a serviciilor medicale si a lucratorilor din domeniul sanatatii ridica obstacole in calea accesului la ingrijire medicala, in special pentru cei care locuiesc in zonele rurale. Lacunele actuale in ceea ce priveste acoperirea demografica pe care o au asigurarile sociale de sanatate lasa, de asemenea, anumite grupuri expuse, cum ar fi persoanele fara carte de identitate (cu impact disproportionat asupra populatiei rome), persoanele fara venituri care nu sunt inregistrate in sistemul de prestatii sociale sau cele din economia informala care nu isi declara veniturile”, se mai arata in raportul CE.

Comisia Europeana vorbeste si despre deficitul de forta de munca in domeniul sanatatii, care ramane critic, deoarece numarul de medici si de asistente medicale este printre cele mai scazute din Europa.

„in 2018, guvernul a abordat aceasta problema printr-o Ordonanta de urgenta care prevede cresteri salariale substantiale si rapide, in urma careia salariile medicilor rezidenti din spitalele publice au crescut de peste doua ori. Ordonanta a fost adoptata ca urmare a unor proteste si se spera ca o mai buna remunerare va contribui la pastrarea personalului medical si la reducerea emigratiei. Sistemul de sanatate din Romania se confrunta si cu probleme de guvernanta. Nu exista o evaluare sistematica a performantelor si, in general, nu exista transparenta. S-au facut schimbari frecvente la in structurile de conducere, cu peste 12 ministri ai sanatatii in zece ani, precum si schimbari frecvente de management la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Toate acestea submineaza stabilitatea, coordonarea si progresul reformelor”, arata Comisia Europeana.

Tuberculoza ramane o problema grava de sanatate publica in Romania, arata raportul. Numarul cazurilor a scazut in ultimii ani, dar este in continuare cel mai mare din Uniunea Europeana. in 2017 au fost inregistrate circa 13.000 de cazuri.

De asemenea, rujeola ramane o problema de sanatate publica in Romania, cu 102.1 cazuri la un milion de oameni fata de 26.2, media Uniunii Europene. Acest lucru este cauzat de rata scazuta a vaccinarii, potrivit raportului.

Aceasta, in conditiile in care rata vaccinarii a scazut dramatic. Romania are o schema de vaccinare pentru copii, dar aceasta nu este obligatorie.

Victor Costache, ministrul Sanatatii, spune ca a citit raportul Comisiei UE privind starea de sanatate in Romania si nu a fost o surpriza sa afle ca suntem la coada clasamentului in sistemele de sanatate.

„Echipa actuala a Ministerului Sanatatii are deja un plan pe termen scurt si mediu cu masuri concrete care vor avea efecte imediate asupra sistemului sanitar si pe care il vom prezenta dupa ce vom avea discutii si cu reprezentantii Uniunii Europene”, a spus el.

Victor Costache va merge pe 9 decembrie la Bruxelles, pentru discutii cu mai multi ministri ai Sanatatii si cu noul comisar european pentru Sanatate, potrivit Mediafax. La aceste intalniri se va discuta si despre raportul privind Starea Sanatatii in UE.