Alegeri prezidentiale 2019. Au votat peste 102.000 de romani in diaspora! Sunt cu aproape 19.000 voturi mai mult decat in primul tur!

34

Votul in diaspora pentru alegerile prezidentiale 2019, turul doi, va dura, ca si in primul tur, trei zile. Astfel, pentru primul tur al alegerilor, romanii din diaspora au putut vota in zilele de 8, 9 si 10 noiembrie. In cel de-al doilea tur, romanii sunt asteptati la vot in zilele de 22, 23 si 24 noiembrie.

Loading...

VINERI, 22 NOIEMBRIE, ORA 21:00 – Au votat pana acum peste 102.000 de oameni. Cei mai multi cetateni romani care s-au prezentat intr-o sectie de vot in prima zi sunt in Republica Moldova – 679, urmati de Bruxelles – 617 si Londra, sectia de la Stratford – 600. La nivel de tara, conduce Italia, cu peste 15.500 de votanti, urmata de Marea Britanie – 13.700 si Germania – 12.700.

Romanii din diaspora, unde la turul 1 s-a inregistrat o prezenta-record, ne-au trimis multe mesaje si ii indeamna pe cei de acasa sa mearga la vot si in turul al doilea. Iata cateva dintre aceste mesaje:

„Sunt stabilit in Franta de 13 ani, imi doresc in continuare binele tarii mele natale. Dupa 50 de ani de comunism si 30 de ani de pesedism e momentul sa schimbam macazul. Eu merg la vot , voi ce de acasa ce veti face?” (Francisc)

„Nu stiu cum unii nu merg la vot. Eu la primul tur am mers cu bunica care are 91 de ani si care acum la turul II este mai hotarata sa mearga” (Magda).

„Votez pentru romanii „astia” din toata lumea, votez pentru Romania. Votez pentru ca pot!” (Emilian)

„Sunt un roman satul de tari straine si la fiecare schimbare politica in Romania astept cu sufletul la gura sa ma intorc acasa. Este pentru prima data cand simt ca se poate!” (Bebe)

„Buna seara din Italia! Merg la vot pentru ca imi pasa!” (Gabi)

„in primul rand votez pentru ca imi iubesc tara si pe toti romanii mei! Dupa 30 de ani suntem departe de ceea ce visam noi in ’89, dar speranta moare ultima. Romania e tara mea, locul copilariei mele, cele mai frumoase amintiri sunt acolo, in Romania. Eu vreau sa ma intorc acasa, pentru ca daca nu, voi fi strain toata viata”. (Emil), transmite Digi24.ro.

Votul in strainatate pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale 2019 incepe in noaptea de joi spre vineri, la ora 1.00, cand se deschid sectiile de votare din Noua Zeelanda şi Australia si se va incheia luni dimineata (25 noiembrie 2019), la ora 7.00 (ora Romaniei), odata cu inchiderea sectiilor de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.

Dupa primul tur al alegerilor prezidentiale 2019, care a avut loc in perioada 8-10 noiembrie in diaspora si pe 10 noiembrie la sectiile din tara, Klaus Iohannis a obtinut 37,82% din voturi, iar Viorica Dancila – 22,26%, potrivit rezultatelor oficiale ale BEC.

Pentru alegeri prezidentiale 2019, in diaspora au fost organizate 835 de sectii de votare. Lista completa a sectiilor din diaspora, precum si o harta interactiva a acestora, pot fi consultate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

„Organizarea celor 835 de sectii de votare din strainatate reprezinta rezultatul eforturilor sustinute şi al implicarii tuturor şefilor de misiuni şi a personalului Corpului Diplomatic şi Consular aflat in coordonarea acestora. Subliniem ca buna functionare a unui numar record de sectii de votare in afara tarii, in conditiile desfaşurarii votului pe parcursul a trei zile, pentru fiecare dintre cele doua tururi de scrutin, implica atat o coordonare stransa intre institutiile partenere (Autoritatea Electorala Permanenta, Serviciul de Telecomunicatii Speciale), cat şi cooperarea cu formatiunile politice care vor nominaliza reprezentanti in birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate şi cu comunitatile de romani din strainatate”, se arata intr-un comunicat MAE.