Cristian Rizea, fost deputat PSD dat in urmarire internationala, se ascunde la Chisinau! Prima reactie a autoritatilor despre membrul marcant al „Grupului de la Monaco”

15

Fostul deputat social democrat din „Grupul de la Monaco” Cristian Rizea se ascunde intr-un complex rezidential de lux din Chisinau, noteaza Gandul. Fostul deputat este dat in urmarire internationala din luna martie, fiind de negasit dupa ce inalta Curte l-a condamnat definitiv la 4 ani si 8 luni de inchisoare pentru fapte de coruptie.

Loading...

Gandul.info l-ar fi gasit fostul deputat Rizea in Republica Moldova. La mijlocul lunii octombrie, reporterii Gandul au inceput urmarirea acestuia. „Pe toata perioada identificarii sale, fostul deputat PSD s-a straduit sa-si camufleze infatisarea. Ca sa nu fie recunoscut, si-a lasat barba, si-a acoperit mereu capul cu o sapca si, inainte de a iesi din bloc, se asigura ca nu are filaj. Iar intalniri nu a avut decat foarte, foarte putine. Practic, in fiecare zi cat a fost sub observatie, a avut acelasi ritual”, scrie publicatia, care mai sustine si ca Rizea detine si cetatenie moldoveneasca, pe care ar fi obtinut-o rapid cu ajutorul unor oficiali PSD influenti la Chisinau.

Reporterii GANDUL au aflat ca Politia Romana a anuntat deja autoritatile de la Chişinau cu privire la faptul ca Rizea se ascunde pe teritoriul Republicii Moldova. Raspunsul a fost ca urmaritul detine dubla cetatenie romana şi moldoveneasca, iar legislatia de dincolo de Prut prevede ca un cetatean moldovean nu poate fi extradat altui stat.

Ultima informatie despre locul in care se afla Cristian Rizea a venit de la avocatul sau, care a sustinut in fata judecatorilor, inaintea ultimei infatisari din proces, ca Rizea s-ar afla pe teritoriul Statelor Unite.

Dat in urmarire internationala, Interpolul nu a reusit sa identifice pana acum locul in care fostul deputat PSD se ascunde.

Cristian Rizea a fost deputat in legislatura 2008 – 2012, iar intre anii 2000 – 2002 a detinut functia de sef de cabinet al ministrului Tineretului si Sportului. Ulterior, el a fost director general al Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT), numai ca – in 2006 – a fost demis de Karoly Borbely, cel care ocupa pe atunci functia de presedinte al Autoritatii pentru Tineret.

Acuzat de deturnarea unor fonduri europene, in iunie 2011, DNA a deschis o ancheta impotriva lui sub suspiciunea de fraudare a fondurilor europene. in paralel, si Agentia Nationala de Integritate a pornit o investigatie care il viza pe Rizea. in urma cercetarilor, s-a descoperit ca nu putea justifica aproximativ 300.000 de euro si ca a derulat tranzactii bancare suspecte, de aproape 1.000.000 de euro. Fostul deputat a fost trimis in judecata in martie 2016. Tot atunci, DNA a decis ca Rizea sa depuna o cautiune in valoare de 1,5 milioane lei. Procesul lui a durat 3 ani, pentru care, in martie anul acesta, sa fie condamnat definitiv – de inalta Curte de Casatie si Justitie – la 4 ani si 8 luni inchisoare cu executare. Instanta a decis condamnarea definitiva a lui Cristian Rizea pentru trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor. El a fost gasit vinovat pentru ca a pretins in mod direct de la omul de afaceri Lucian Coltea suma de 300.000 de euro, disimulata sub forma a doua contracte de imprumut fictive. in schimbul banilor, fugarul de azi a promis ca va interveni la Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) si la Primaria comunei Chiajna, astfel incat sa fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea in relatia cu cele doua autoritati, mai scrie Gandul.