Prima reactie a lui Klaus Iohannis, dupa alegerile parlamentare: Fie sunt romani nemultumiti de mine, de partide sau de anumite masuri

106

Presedintele Klaus Iohannis a avut o prima reactie dupa alegerile parlamentare de duminica. In cadrul unei declaratii de presa de la Palatul Cotroceni, presedintele a declarat ca va convoca in doar cateva zile partidele politice la consultari pentru formarea unui nou guvern. Presedintele spune ca PSD va ramane in afara deciziei politice si vorbeste despre un guvern de centru-dreapta.

Declaratia presedintelui Klaus Iohannis:

Loading...

„Va multumesc celor care ati votat. Va garantez ca fiecare vot va fi luat in considerare si fiecare vot conteaza.

In acelasi timp trebuie sa fim foarte sinceri. Participarea la vot a fost redusa. Este foarte clar ca sunt multi romani care fie nu au primit suficienta informatie despre aceste alegeri, fie sunt pur si simplu nemultumiti de mine, de partide, de intreaga clasa politica sau de anumite masuri care au fost luate.

Eu vad aceste lucruri si este important ca politicienii sa vada aceste lucruri.

Aceste motive trebuie elucidate si sunt foarte hotarat ca in urmatoarea perioada impreuna cu guvernul care se va forma sa analizam aceste chestiuni.

Rezultatul alegerilor arata ca nu exista un castigator clar. Iar daca ne uitam pe rezultatele provizorii, vedem ca PNL in 2016 obtinuse 20%, acum a obtinut 25%, o crestere. USR impreuna cu PLUS a obtinut in 2016 8%, acum au crescut la 15%. PSD care obtinuse 45% a scazut dramatic la 29%.

Este clar, daca adunam aceste rezultate, ca centru-dreapta, partidele de centru-dreapta, au obtinut peste 50% dintre voturile valabil exprimate.

Pot sa va spun ca acesta a fost obiectivul meu si din acest motiv a trebuit sa ma exprim un pic mai des in public in ultimele saptamani.

In acest fel PSD poate sa ramana in afara deciziei politice.

Acuma, ce va urma. Se cristalizeaza rapid o coalitie de centru-dreapta care va putea sa propuna un guvern de coalitie.

Peste doar cateva zile voi convoca consultari cu partidele care se vor regasi in noul Parlament.

Noul guvern care va fi format va gestiona masurile necesare in pandemie, va prezenta urgent masuri de reforma mult asteptate si de multe ori amanate, va gestiona campania de vaccinare si cu siguranta va prezenta in cel mai scurt timp un proiect de buget pentru anul 2021”, a declarat Klaus Iohannis.