Premierul Ludovic Orban: Statul va suporta somajul tehnic pentru angajatii din companiile care si-au incetat activitatea

5

Premierul Ludovic Orban a anuntat, in debutul sedintei de guvern de miercuri, ca vor fi adoptate mai multe masuri pentru sprijinirea economiei si a companiilor afectate de criza coronavirus. Premierul a declarat ca in pachetul de masuri se regaseste plata somajului tehnic pentru angajatii din companiile care si-au incetat activitatea, precum si injectarea de bani in economie.

„Vom adopta un prim set de masuri pentru a veni in sprijinul companiilor afectate, dar va trebui sa urmarim in continuare cu foarte mare atentie ce se intampla in economie, nu doar in cea romaneasca, pentru a cauta sa gasim solutii pentru a reduce impactul negativ.

Loading...

Deocamdata, masurile la care ne-am gandit sunt masuri de a sustine financiar, de la buget, efortul de plata a ceea ce se numeste somajul tehnic.

Foarte multe companii care sunt afectate sunt companii care functionau foarte bine, cu profitabilitate, iar aceste companii sunt afectate de o conjunctura pe care o consideram de moment. Aceste companii vor avea capaciatea de a-si relua activitatea in bune conditii si de a folosi angajatii pe care i-au format.

A nu sustine aceste companii, inseamna a nu sustine angajatii.

Vom lua masuri in ceea ce priveste asigurarea capitalului de lucru. Vizeaza toate companiile. Noi trebuie sa asigura capitalul de lucru pentru a sustine aceste companii.

Va trebui sa injectam bani in economie. Va trebui sa crestem investitiile, alocarile financiare. Va trebui sa luam masuri care sa permita dezvoltarea companiilor in domenii in care exista oprtunitati de dezvoltare.

Este pacat sa nu folosim cererea de azi pentru a putea permite ca anumite companii romanesti sa produca cele necesare pentru lupta cu coronavirusul”, a declarat Ludovic Orban.

Uzinele Ford si Dacia au anuntat ca isi trimit angajatii, aproximativ 20.000 de oameni, in somaj tehnic.

Conform unor surse guvernamentale, proiectul de ordonata de urgenta prevede ca pe perioada starii de urgenta statul suporta din bugetul asigurarilor de somaj plata somajului tehnic.

(1)Pe perioada starii de urgenta instituita prin Decretul Presedintelui Romaniei nr.195/2020, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare, urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat platite din fondul de salarii, se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2020.
(2) Angajatorii care beneficiaza de prevederile alin. (1) au obligatia sa mentina raporturile de munca ale persoanelor in cauza pe o perioada de cel putin 6 luni de la data reinceperii activitatii dupa suspendarea raporturilor de munca conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare.

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat marti seara ca este pregatit un pachet de masuri pentru sustinerea economiei Romaniei in aceasta perioada, iar impactul lui va fi de aproape 2% din PIB.