Premierul Ludovic Orban da de pamant cu constructorii de autostrazi Aktor si Pizzarotti: „O asemenea vraiste si dezorganizare in materie de antreprenori generali nu cred ca exista! Sunt la pamant”

5

Premierul Ludovic Orban sustine ca firmele de contructii care au castigat licitatiile pentru tronsoanele Chetani-Campia Turzii si cele doua tronsoane de pe Sebes-Turda isi bat joc de Guvern si i-a recomandat insistent ministrului Transporturilor sa le faca o vizita.

Loading...

„Va recomand sa va duceti pe cele doua tronsoane in curs de lucru, pe Sebes-Turda, tronsonul I si tronsonul II, iar presupunand ca de acum, antreprenorii generali trateaza lucrarile intr-un mod inacceptabil, este vorba despre firmele Pizzarotti si Aktor, pun pe umerii subcontractorilor efectuarea marii majoritati a lucrarilor, nivelul lor de mobilizare este la pamant, cel putin pe tronsonul unde este Aktor, cred ca acolo, n-au un sef de santier care sa aiba experienta, probabil conduce din birou, nu conduce de pe teren”,a spus premierul Ludovic Orban, in sedinta de Guvern de luni.

Orban a adaugat ca plata antreprenorilor catre furnizor si subcontractor ar trebui conditionata, fiindca de cele mai multe ori, subcontaractorii nu ar fi platiti.

„Deci, o asemenea vraiste si dezorganizare in materie de antreprenori generali nu cred ca exista vreun contract. si faceti astfel de deplasari, pentru ca astia sa nu-si imagineze ca dac-au semnat niste contracte care si asa sunt intarziate, aveau termen de finalizare 2017, pot sa-si permit sa trateze cu bataie de joc statul roman si Guvernul, in conditiile in care toate platile pe care le-au efectuat in baza lucrarilor realizate sunt la zi, si aici va mai sugerez inca o chestiune, domnule, conditionati-le plata facuta de antreprenorul general catre furnizor si catre subcontractor, pentru ca se intampla uneori situatia in care se face plata catre antreprenorul general, iar antreprenorul general nu plateste subcontractorilor, cand de fapt, situatia este extreme de dificila, subcontractorilor care, de fapt, duc greul lucrarii. Deci chestiunea asta trebuie tratata cu maxima exigenta. Dolcele farniente care a existat pana acum si tartarea subiectiva a contarctelor trebuie sa inceteze, iar aici va trebui inclusiv sa luati masuri de schimbare a managementului”, a explicat premierul.

„Vreau sa va fac o sugestie, faceti niste vizite inopinate, inclusiv pe santierele pe care se lucreaza pe tronsoane de autostrada, si mai mult decat atat, incercati sa obtineti informatii privind adevaratele motive ale blocajelor, din cat mai multe surse. Eu pot sa va dau exemple, sa va duceti, asa, intr-o prima faza, pe tronsoane, Chetani-Campia Turzii, interesant de aflat, cum de nu s-au facut acorduri de mediu, cum de nu s-a facut descarcarea arheologica, la aproape doi ani de la semnarea contarctelor”, a conchis seful Executivului.

Muncitorii uneia dintre firmele care lucreaza la constructia lotului 2 al Autostrazii Sebes-Turda s-au strans, la sfarsitul lunii noiembrie, pe santier pentru a atrage atentia autoritatilor ca nu mai au material de lucru, iar firma are de incasat peste 4,5 milioane de lei pentru lucrarile facute in ultima perioada.