Medicul Alexandru Rafila: Cand se va incalzi, raspandirea coronavirusului va scadea

56

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat, la Digi24, ca rezistenta noului coronavirus, Covid-19, va scadea atunci cand temperaturile vor creste la peste 20 de grade. De asemenea, acest virus „se distruge relativ usor”, cu un dezinfectant banal, a spus medicul.

„Virusul rezista la o temperatura de 4-8 grade Celsius, este mai sensibil la o temperatura de 20…30 de grade. Daca temperaturile vor creste, atunci, cu siguranta, raspandirea virusului va scadea. Studiile arata ca rezistenta este foarte mult redusa in cazul unei temperaturi ridicate. Probabil acesta este unul dintre motivele pentru care avem extrem de putine cazuri in Africa si nu am asistat la transmitere secundara, datorita temperaturilor de acolo”, a declarat Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, la Digi24.

Loading...

„Acest virus se distruge relativ usor, la dezinfectanti banali, si nu cred ca ar trebui sa fie probleme deosebite legate de dezinfectia sanitara. Mai degraba de comportamentul individual al fiecaruia. Utilizarea unei masti de protectie previne transmiterea acestei boli”, a explicat Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

„Virusul se elimina prin tuse sau poate contamina suprafetele si ne imbolnavim cu acest tip de virus. Foarte importanta este igiena mainilor, sa evitam sa ducem mana pe fata. Putem face asta cand mana e spalata bine.

Durata maxima de incubatie este de 14 zile cu o medie de 5 – 7 zile. De la o simpla raceala pana la o forma grava, care apare la persoanele varstnice, iar mortalitatea fiind mai mare. O infectie mai grava la batrani.

Nu putem sa facem predictii, dar daca vor aparea cazuri in Romania, sa fim suficient de pregatiti noi, dar si cetatenii sa o faca, incat sa limitam transmiterea acestei infectii in comunitate”, a declarat Alexandru Rafila.