Este oficial! Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Citu pentru functia de prim-ministru

33

Florin Citu, ministrul interimar al Finantelor, este propunerea presedintelui Klaus Iohannis sa ocupe functia de premier. Anuntul a fost facut miercuri seara, dupa consultarile de astazi cu partidele parlamentare.

Declaratiile presedintelui Klaus Iohannis

Loading...

„Am incheiat sesiunea de consultari cu partidele parlamentare si cred ca e bine sa recapitulam pe scurt de ce am ajuns iarasi la consultari si iarasi la desemnari.

Partidul National Liberal a constituit un guvern care s-a apucat sa repare lucrurile care au fost stricate. Guvernul Orban a venit cu o agenda reformatoare, a reusit in timp record sa vina cu un buget pentru 2020 si s-a apucat de lucruri importante, printre care a dorit sa schimbe legislatia privind alegerea primarului si a consiliului local, pentru a veni mai aproape de cetatean.

Acest lucru nu a fost dorit de PSD, PSD care s-a opus vehement reformelor promovate de Guvernul Orban. A reusit la momentul respectiv, PSD, sa adune o majoritate care a trecut o motiune de cenzura prin Parlament.

Dupa care am dorit sa deblochez repede situatia creata, am convocat consultari, am desemnat un prim-ministru si, surpriza neplacuta, PSD a inceput sa tergiverseze procedurile in Parlament.

Au trecut cele 15 zile in care conform regulamentului ar fi trebuit sa se faca un vot. Nu s-a votat si atunci am intrat in riscul unui blocaj total in Parlament.

Pentru a depasi acest blocaj, premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, si-a depus mandatul si pentru astazi deja am convocat consultari cu partidele parlamentare.

Noi nu ne dorim sa blocam Romania! Noi ne dorim sa mergem mai departe si sa rezolvam problemele tarii, sa rezolvam problemele romanilor.

Asadar, dupa consultari, acum, am decis deja sa fac o desemnare, pentru a misca lucrurile in asa fel incat sa nu ne blocam politic.

Asadar, astazi, am decis sa desemnez pentru pozitia de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Citu, actualmente ministru al Finantelor Publice, care se va prezenta, sper, intr-un timp scurt in fata Parlamentului cu o echipa guvernamentala si cu un program de guvernare”, a anuntat presedintele.

Alte nume vehiculate pentru desemnare erau cele ale lui Nicolae Ciuca, Bogdan Aurescu si Catalin Predoiu.

Desi nu a mai fost nominalizat, asa cum au anuntat liberalii ca il sustin, este posibil ca Ludovic Orban sa faca parte din noul guvern propus pentru a fi respins de Parlament, pe un post de vicepremier sau la un portofoliu important.

Totodata, liberalii sustin ca din noul Cabinet vor disparea cateva nume controversate, in frunte cu ministrul Sanatatii, Victor Costache, acuzat ca a daunat grav imaginii partidului prin gafele de comunicare in scandalul reformei din Sanatate.

Si ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, ar putea fi schimbat din functie, dupa ce l-a iritat pe seful sau, Ludovic Orban, cu subiectul Irina Rimes, ambasador al lui Brancusi. Ministrul Dezvoltarii, Ion stefan, ar putea pierde si el nominalizarea, din aceleasi motive de imagine proasta, noteaza Digi24.