Ludovic Orban, replica pentru Firea: „Daca cineva risipeste banii publici, nimic nu ii poate da dreptul sa vina sa ceara bani de la bugetul de stat”

9

Premierul Ludovic Orban a reactionat, joi, la Radio Romania Actualitati, la solicitarea Primariei Capitalei de a-i aloca 670 de milioane de lei pentru a dezvolta Bucurestiul, declarand ca “nu exista o baza legala pentru a acorda o asemenea finantare” si ca, in cazul in care “cineva risipeste banii publici, nimic nu ii poate da dreptul sa vina sa ceara bani de la bugetul de stat”.

Loading...

“Nu exista o baza legala pentru a acorda o asemenea finantare. Bucurestiul, regiunea Bucuresti-Ilfov este printre regiunile bogate ale Europei, cred ca e pe locul 9 la nivel european. Bugetul pe Bucuresti al administratiilor Bucurestiului este un buget care concureaza cu bugetele multor ministere”, a afirmat Orban.

Premierul a subliniat ca nu pot fi luati bani de la locuitori din zone care au nevoie de investitii pentru a-i da “companiilor care nu fac nimic la nivelul Primariei Capitalei”.

“Daca cineva risipeste banii publici, nimic nu ii poate da dreptul sa vina sa ceara bani de la bugetul de stat, care bani de la bugetul de stat sunt proveniti din taxele si impozitele platite de toti cetatenii Romaniei si ar fi culmea sa luam bani de la locuitori din zone care au nevoie de investitii, care au nevoie de dezvoltare si sa ii dam pe ce? Pe companiile care nu fac nimic de la nivelul Primariei Capitalei? Nu putem accepta. Sau pe risipa care a existat pe RADET, pe termie in Bucuresti sau pe risipa care exista la Societatea de Transport Bucuresti? Nu putem accepta astfel de lucruri”, a adaugat liderul PNL.

Reamintim ca, la propunerea primarului Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat un proiect de hotarare privind solicitarea catre Guvern de emitere a unei hotarari de alocare a 1.5% din PIB – ul Romaniei pentru bugetul Municipiului Bucuresti.

“Am anuntat ca readucem in atentia Guvernului situatia bugetului Capitalei si venim astazi cu propunerea concreta de a solicita alocarea a 1,5% din PIB pentru bugetul Capitalei. Bucurestenii au dreptul si la investitii, si la dezvoltare, nu doar la cheltuieli de functionare, iar contributia lor la bugetul de stat este considerabila, anul trecut a reprezentat 25% din PIB-ul Romaniei. Este un drept al lor constitutional, este ceea ce li se cuvine in calitate de principala resursa a veniturilor statului, nu o pretentie neintemeiata”, a declarat Firea.