Ludovic Orban dezvaluie cand se impun restrictiile de deplasare spre alte tari. Ce se intampla cu romanii care vor sa plece in vacanta

39

Premierul Ludovic Orban a declarat luni ca restrictii de deplasare spre alte tari in care creste numarul de cazuri se vor lua doar daca pe o perioada de 15 zile rata de transmitere depaseste indicele de 5. De asemenea, premierul a declarat ca urmareste deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene, privind restrictiile de circulatie.

„Doar daca o perioada de 15 zile constant se depasete indicele de 5 care a fost decis, se ia in calcul o restrictie de deplasare. Comisia Europeana are in dezbatere instituirea unei reguli privitoare la tratamentul tarilor. in masura in care Comisia Europeana va institui o regula noi ne vom adapta si vom prelua decizia care este luata la nivel european”, a declarat Ludovic Orban, conform Digi24.

Loading...

in acest moment sunt 22 de state in care cetatenii romani pot calatori, fara a fi nevoiti ca la intoarcere sa stea 14 zile in izolare sau carantina. Lista poate fi consultata AICI.

Masura de exceptare se aplica doar statelor din zona UE si SEE. in urma consultarilor la nivelul statelor membre se va decide mecanismul de includere a celorlalte state din afara Uniunii Europene pentru masura de exceptare de la izolare sau carantina.

Mai multe tari europene au inclus insa Romania pe lista restrictiilor. Romania este a treia tara dupa numarul de cazuri noi de infectare cu coronavirus din Europa, fiind inclusa in zona galbena. Din aceasta cauza, Malta, Slovacia, Danemarca si Estonia limiteaza, momentan, accesul romanilor pe teritoriul lor.

Printre tarile care se mai afla in „zona galbena” se mai numara Suedia, Portugalia, Bulgaria si Polonia. Alte tari din afara blocului comunitar care se afla in zona galbena sunt Marea Britanie si Serbia.