FMI: Romania va depasi Turcia la PIB/capita anul acesta

19

Romania va depasi, in acest an, Turcia din punct de vedere al PIB pe cap de locuitor, ajustat la puterea de cumparare, arata cele mai recente estimari ale FMI. De asemenea, peste patru ani, tara noastra ar urma sa ajunga din urma Grecia si Rusia, relateaza G4Media.

Loading...

Potrivit datelor FMI din octombrie 2019, Romania va ajunge in 2020 la un PIB/capita de 29.554 de dolari internationali si va depasi pentru prima data, in acest secol, Turcia, care va acumula un PIB pe cap de locuitor de 29.326 de dolari internationali.

In urmatorii ani, Romania se va apropia de Rusia si Grecia din acelasi punct de vedere, urmand sa ajunga, de facto, aceste doua state din urma in 2024, an in care se opresc proiectiile forului international.

Potrivit sursei citate, Romania va ramane insa la distanta de Ungaria, care in 2024 va avea un PIB pe cap de locuitor de 43.372 de dolari internationali, iar Germania unul de 63.281, adica dublu fata de Romania.

In 2016, datele FMI preconizau ca Romania va depasi Croatia in 2017 la acelasi indicator. Estimarea s-a confirmat, insa in 2018. Romania este acum a treia cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, mai prost stand doar Croatia si Bulgaria.

Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este unul dintre cei mai utilizati parametri pentru compararea nivelului de trai intre tari diferite. PIB/locuitor este definit de Institutul National de Statistica ca reprezentand valoarea totala a bunurilor si serviciilor produse intr-o regiune – in cazul de fata o tara – impartita la numarul de locuitori existent in regiunea respectiva.

Pentru a obtine un indicator si mai relevant, se foloseste ajustarea PIB la puterea de cumparare, care difera de la tara la tara. Acest din urma indicator este exprimat de FMI in dolari internationali 2011 PPP (Purchasing Power Parity – Paritatea Puterii de Cumparare). Un dolar international are aceeasi putere de cumparare in fiecare stat ca un dolar in SUA.