Klaus Iohannis, mesaj catre oficialii europeni: UE ar trebui sa aiba o voce mai puternica in criza din Orientul Mijlociu!

6

Vocea politicii externe a UE nu are greutatea comparabila cu puterea economica a Uniunii si criza din Orientul Mijlociu ar trebui sa fie o oportunitate pentru tarile membre astfel incat sa actioneze unitar si sa aiba o voce mai puternica, a declarat Klaus Iohannis, marti, in Germania.

Loading...

„In ceea ce priveste politica externa a UE, Uniunea de fapt mentioneaza un subiect de care sunt foarte interesat: Uniunea Europeana ca o zona economica puternica. Suntem cea mai mare zona economica din lume, dar daca ne comparam puterea economica cu influenta noastra in domeniul politicii externe, este destul de evident ca vocea politicii noastre externe nu are o greutate comparabila cu puterea economica. si cred ca trebuie sa lucram serios in aceasta privinta, pentru a deveni mai puternici. Uniunea Europeana, in acest moment, din punctul meu de vedere, este de departe nu atat de relevanta in materie de politica externa asa cum ar trebui sa fie sau asa cum ar putea sa fie. Consider ca inca mai avem foarte mult de recuperat, iar criza curenta din Orientul Mijlociu ar trebui sa reprezinte o oportunitate pentru noi sa actionam unitar si sa avem o voce mai puternica”, a spus presedintele Romaniei.

„Le voi transmite tuturor partilor interesate ca putem obtine o de-escaladare a situatiei, pentru ca, in acest moment, totul indica spre o escaladare, ceea ce reprezinta o situatie nefericita pentru toti implicati, inclusiv pentru noi, cei din Uniunea Europeana. Deci, am speranta ca se va gasi o abordare inteleapta si calma in vederea gasirii unei solutii. Acest lucru este in interesul nostru, al tuturor”, a explicat seful statului roman.

Klaus Iohannis a avut marti o prima reactie la tensiunile dintre SUA si Iran, dupa uciderea generalului Qassem Soleimani. seful statului a mentionat ca Romania are militari in tara vecina Irak, acestia facand parte din fortele NATO de instruire: „O parte din militarii nostri au fost deja relocati”.