Ducu Darie a murit! Regizorul avea 60 de ani

44

Regizorul Alexandru Darie, managerul Teatrului Bulandra, care suferea de ciroza si era pe listele de transplant hepatic, a murit marti. Informatia a fost confirmata de mama lui vitrega, Anca Pandrea, scrie Europa FM.

Loading...

Regizorul in varsta de 60 de ani fusese diagnosticat cu ciroza in urma cu mai multi ani, dar, in ultima vreme, starea sa de sanatate s-a agravat si era pe lista de transplant hepatic.

Alexandru (Ducu) Darie, fiul regretatului actor Iurie Darie si al actritei Consuela Rosu, a fost unul dintre cei mai cunoscuti regizori de teatru romani, care a montat numeroase spectacole atat in tara, cat si in strainatate. A studiat regia de teatru la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1983.

In studentie a regizat spectacolul „Paracliserul”, de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat marele premiu pentru cea mai buna productie la Festivalul International al scolilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981.

In 1992, regizorul a fost invitat de Oxford Stage Company sa regizeze „Mult zgomot pentru nimic”, de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un eveniment al stagiunii. Alexandru Darie a regizat si spectacole montate in SUA, la Performing Arts Centre din New, dar si la Globe Theatre Tokio, Japonia. in ianuarie 1995 a regizat „Trei surori”, de Anton Cehov, premiat de Asociatia Criticilor de Teatru si de Uniunea Teatrala din Romania (UNITER). in 1998, a montat la Teatrul Nottara o curajoasa adaptare a piesei „Viforul”, cu Stelian Nistor.

Din 2002, a fost directorul Teatrului Bulandra. in perioada 2006 – 2011, a fost presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, organizatie infiintata de Giorgio Strehler, de care l-a legat afinitati si momente hotaratoare. A montat spectacole care au marcat ultima parte a secolului 20, precum „Visul unei nopti de vara”, „Poveste de iarna”, „Trei surori”.

Despre „Visul unei nopti de vara”, cu care la inceputul anilor ’90 a sustinut un turneu in Marea Britanie, The Guardian a scris ca este cea mai buna montare dupa cea semnata de Peter Brook. Ducu Darie a jucat si in filme, precum „Galax, omul papusa” (1984), de Ion Popescu-Gopo, dar si mai recentul „Poveste de dragoste”, de Cristina Iacob (2015).