Cristian Tudor Popescu, comentariu acid cu cei care nu merg la vot: „Ii intreb: nu pute pamantul sub ei? Daca le e lene, frig, sa ceara urna mobila, ca Ion Iliescu”

31

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a facut o comparatie intre un tanar care dirija circulatia in fata mall-ului in care a avut loc un incendiu, desi masina lui era in pericol sa ia foc, si oamenii care merg la vot. In ambele cazuri, spune gazetarul este vorba despre oameni carora le pasa de ceilalti.

Loading...

„Da dovada de implicare si nu e academician, dupa numarul de „beep”-uri. Tanarul asta si altii care opreau masinile au inteles exact ce nu inteleg cei care nu merg la vot. Putea sa-si vada de treaba. Ce treaba avea el in intersctie, sa riste sa dea unul peste el? De ce a facut-o? Pentru ca ii pasa de ceilalti oameni.

Ce face omul care nu vine la vot? Exact asta nu intelege: votul nu e numai pentru tine. Daca stai de vorba cu ei, spun: eu nu ma duc la vot, ca nu am pe cine vota. Vorbeste exclusiv de starile, opiniile si ideile lui. Egoist si egocentric, e centrat numai pe el. Nu-si imagineaza ca votul e un act colectiv, nu individual. Nu votezi doar pentru tine, votezi pentru multi altii, pana si pentru cei care nu ar vota ca tine.

Cei din diaspora sunt cumva in situatia tanarului din intersectie. Ei au niste slujbe clar mai bune decat in Romania, castiga mai bine, sunt in tari civilizate, cu sistem de sanatate, de educatie, mai bun decat in Romania. Pentru ce sa mai voteze?

Unii se gandesc sa se intoarca, altii nu, dar vin sa voteze. E clar ca nu o fac in primul rand pentru ei, pentru ca nu depind de slujbele de la stat date generos in ultimii ani, cu salariile crescute. Ei in general sunt in sectorul privat, acolo platesc taxele, nu au nicio treaba.

Invers, toate programele astea guvernamentale – cum sa facem sa-i intoarcem pe cei din diaspora? Pai facem programul tomate, programul gutui si asa mai departe, ca sa ii aducem. Toate astea nu fac doi bani. Singurul program care ii poate aduce e votul. Prin votul nostru putem schimba ceva, oamenii aia asta asteapta, sa se schimbe acel ceva care i-a facut sa plece.

Deci votul nu e pentru tine.

Stanislaw Lem spunea in „Solaris” ca nu poti iubi cu adevarat Pamantul decat daca de indepartezi suficient de el si iti dai seama cat de mic si de fragil este. Cand te departezi de locul nasterii tale, aproape ca abia atunci iti dai seama ce inseamna. Nu toti au aceasta energie pe care au aratat-o cei din diaspora, aici in tara.

M-am uitat din nou cu tristete la distributia de varsta la vot. Nu au au inteles nimic, nu vor sa gandeasca. Nu le e rusine, in ultima instanta. Ma gandesc la tineri, la cei intre 18 si 49 de ani.

Cum poti? Parintii si bunicii lor se duc la vot – si mor la vot, la propriu. Sunt oameni batrani, bolnavi,

Vin oameni in scaun cu rotile, cu carje, sa voteze. si tinerii nostri, sanatosi, vigurosi… e 18.10. Sigur nu ma pot adresa decat celor care sunt acum acasa. Pentru cei care sunt la mall, am pregatit o scrisorica.

ii intreb pe cei care stau acasa, nu pute pamantul sub ei? E o vorba veche, romaneasca. Daca le e lene, li se pare prea frig, umezeala, sa ceara urna mobila, ca Ion Iliescu”, a spus CTP la Digi24.