A fost supranumita elixirul tineretii. Ce beneficii si contraindicatii are leurda?

965

Cunoscută pentru gustul său delicios şi aroma intensă, asemanatoare usturoiului, leurda are numeroase beneficii pentru sănătate. Poate fi consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură şi acţionează favorabil în numeroase afecţiuni.

Leurda, denumită ştiinţific Allium Ursinum şi supranumita ca si elixirul tinereţii si este considerată unul dintre remediile cele mai bune pentru rinichi. Planta-minune este un detoxifiant natural, ajută la îmbunătăţirea memoriei, este bună pentru inimă, tuse, răni, guturai, eczeme şi ajută la recuperarea după accidente vasculare. Elixirul aflat la îndemâna oricui creşte în păduri, la umbra copacilor.

Loading...

În urma unor studii efectuate în Germania, leurda a fost declarată ” Planta mileniului trei”, datorită efectelor benefice pe care le are asupra organismului uman. În multe ţări din Europa, planta a fost introdusă deja ca ingredient de bază în bucutărie. În România, deşi miraculoasa leurdă se găseşte în aproape toate pădurile, efectele ei miraculoase abia acum încep să fie cunoscute.

Proprietăţile miraculoase ale leurdei, plantă care ajută la peste zece tipuri diferite de afecţiuni diferite , se regăsesc în frunze. Frunzele asemănătoare cu cele de usturoi, dar având un gust iute şi mult mai puternic, trebuie recoltate înainte de apariţia florilor.

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care dă gustul şi mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium. De asemenea, planta conţine vitaminele A şi C şi săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.

Leurda curăţă sângele de substanţe toxice, reduce hipertensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, evitând apariţia trombozei şi tromboflebitei prin fluidificarea sângelui şi prin dizolvare a plăcilor de colesterol.

Reglează funcţia renală
Opreşte procesul de îmbătrânire
Scade colesterolul rău
Tratează infecţiile de la nivelul căilor respiratorii

Alte beneficiile ale leurdei:

  • detoxifică organismul intoxicat cu tutun (prin fumatul activ sau pasiv), datorită funcțiilor antitoxice pe care le deține;
  • leurda este indicată și în caz de amnezie. Se consumă între 10-15 picături cu tinctură de leurdă, de trei ori pe zi;
  • salata de leurdă proaspătă vindecă diaree acută și cronică. De asemenea, ajută și la eliminarea paraziților intestinali;
  • pentru cazurile de insomnie este indicat consumul de leurdă proaspătă;
  • hipertensiunea arterială și senzațiile de neliniște sunt ținute în frâu tot cu ajutorul leurdei;
  • pentru reumatism se face o cură cu suc de leurdă. Acesta are proprietăți diuretice și detoxifiante, ajutând la remineralizarea organismului;
  • cura de leurdă este indicată și în prevenirea accidentelor vasculare;
  • pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, este indicat consumul de cât mai multă leurdă, în special sub formă de salate sau de suc proaspăt, în combinație cu alte sucuri de legume;
  • leurda este indicată și în alungarea asteniei de primăvară.

Atenţie!

Este contraindicat consumul de leurdă în perioada alaptării deoarece poate modifica gustul laptelui matern.

Citeste mai mult despre leurda pe frunza-verde.ro