Alexandru Rafila a izbucnit: Pur si simplu noi nu ne mai descurcam cu afluxul de pacienti

99

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, avertizeaza, in ziua in care Romania a depasit mai multe recorduri nedorite in ceea ce priveste situatia epidemiei de COVID, ca o blocare a sistemului de sanatate va insemna si mai multe victime. In contextul cresterii continue a numarului de cazuri noi, este nevoie de masuri ferme, mai ales in zona transportului public, unde aglomeratia constituie un risc maxim de contagiune, a aratat Alexandru Rafila.

„Pur si simplu noi nu ne mai descurcam cu afluxul de pacienti”, a marturisit la Digi24 Alexandru Rafila, care lucreaza la Institutul „Matei Bals”.

Loading...

„Cresterea accelerata a cazurilor de la terapie intensiva este un lucru ingrijorator si este rezultatul numarului de cazuri care s-au inregistrat acum o saptamana, adica in momentul in care am depasit 3.000 de cazuri. Era de asteptat ca peste circa o saptamana din acel moment sa creasca numarul de cazuri de terapie intensiva. Astazi incepem cu 4, cu cifra 4, peste 4.000 de cazuri, daca in decursul acestei saptamani vom avea valori de 4.000- 4.500 de cazuri, o sa vedem o noua crestere, un nou salt peste o saptamana in sectiile de terapie intensiva.

Or, lucrurile astea trebuie, la un moment dat, oprite. Nu putem sa asistam la blocarea sistemului de sanatate, pentru ca nu blocarea in sine este periculoasa, ci faptul ca acest lucru se soldeaza cu victime in randul pacientilor, in randul celor care nu au acces la sistemul de sanatate si asa mai departe”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, miercuri, la Digi24.

Expertul a aratat ca, de fapt, nici nu exista 3.000 de paturi la terapie intensiva pentru pacientii infectati COVID si nu trebuie asteptat sa se atinga un asemenea numar de bolnavi la ATI. Daca se va ajunge intr-o astfel de situatie, acesti bolnavi vor fi internati, dar nu in sectii de terapie intensiva, a punctat Alexandru Rafila. „Nu trebuie sa asteptam ca lucrul acesta sa se intample, ci trebuie sa fim pregatiti pentru a aduce lucrurile sub control”, a adaugat profesorul.

Lucrurile sunt partial sub control, considera profesorul Rafila, pentru ca sistemul de sanatate inca poate raspunde la solicitari, dar zona de sanatate publica nu mai face fata din punct de vedere al investigatiei epidemiologice, deci al identificarii contactilor, izolarii la domiciliu etc

„Banuiesc ca un ghid foarte simplu, de buna practica in pandemie, care sa fie cunoscut populatiei – ce trebuie sa faci daca nu te simti bine, ai o febra, cui te adresezi, daca testul este pozitiv, ce faci in continuare, cum te izolezi la domiciliu, care e conduita – niste lucruri de genul asta, simple, sigur, nu sunt de comunicare strategica, dar sunt de comunicare de bun-simt si cred ca oamenii au nevoie de astfel de indrumari, pentru ca lucrul acesta le creste si increderea in sistemul de sanatate. Daca venim, insa, cu informatii contradictorii, cu cifre contradictorii, lucrul asta genereaza neincredere si neincrederea genereaza panica, frica si in loc sa ajungem intr-o situatie in care tragem toti in aceeasi directie, ajungem in situatii in care fiecare spune altceva si lumea nu mai intelege nimic”, atrage atentia Alexandru Rafila.