Presa internationala, despre demiterea Guvernului Dancila: „Spectacolul recent este inca un semn ca politicienii nu sunt in contact cu societatea”

10

Presa internationala prezinta cu ingrijorare situatia politica din Romania, dupa ce Guvernul condus de prim-ministrul Viorica Dancila a fost demis joi prin motiune de cenzura. Guvernul condus de prim-ministrul Viorica Dancila a fost demis joi, prin motiune de cenzura, care a fost adoptata in plenul celor doua Camere ale Parlamentului cu 238 de voturi.

Loading...

Euronews scrie despre discrepanta dintre societatea politica si civila din Romania si despre problemele cu care se confrunta cetatenii tarii noastre.

„Pentru multi oameni din tara, spectacolul recent este inca un semn ca politicienii nu sunt in contact cu societatea romana. Educatia si sanatatea, spre exemplu, sunt un dezastru, dar nimeni nu pare sa se ocupe de asta”, scrie Euronews.

Analistul politic Andrei Taranu a declarat pentru Euronews ca Romania este intr-o criza structurala, cu care politicienii nu sunt in stare sa se descurce.

„Suntem intr-o criza structurala, o criza cu care politicienii sunt incapabili sa se descurce. Astfel, politicienii inainteaza niste crize mai mici, usor si rapid de rezolvat, fara sa se ocupe de problemele mari ce trebuie rezolvate”, a declarat analistul politic.

BBC prezinta pe scurt parcursul politic al Vioricai Dancila din ultimele luni- de la numirea ei in functie in ianuarie, dupa demisia lui Mihai Tudose, pana la pierderea majoritatii parlamentare in luna august.

„Numita in functie in luna ianuarie, a devenit al treilea prim-ministru in sapte luni”, scrie BBC.

„Romania este cuprinsa de ani intregi de scandaluri de coruptie in Guvern”, mentioneaza publicatia britanica.

Publicatia Deutsche Welle scrie atat despre demiterea Guvernului, cat si despre „Incompetenta si folosirea gresita a fondurilor europene”.

„Sase partide de opozitie au depus motiunea de cenzura. Parlamentarii au acuzat-o pe Dancila de incompetenta si folosire gresita a fondurilor europene”, scrie publicatia germana.

Washington Post vorbeste despre esecul suferit de social-democrati si despre motivele pentru care parlamentarii au votat demiterea Guvernului condus de Viorica Dancila.

„Parlamentarii din opozitie au acuzat-o pe Dancila ca a gestionat prost economia Romaniei, ca a lasat siguranta publica sa se deterioreze si ca a incercat sa aduca sistemul judiciar sub controlul Guvernului”, scrie Washington Post.

Publicatia americana o citeaza si pe Viorica Dancila, care a spus inaintea votului ca „motiunea va destabiliza Romania” si ca „partidele de opozitie nu au politici alternative viabile”.

Dupa adoptarea motiunii de cenzura, Viorica Dancila i-a cerut presedintelui Klaus Iohanis sa nominalizeze cat mai repede un nou prim-ministru, astfel incat sa-si asume guvernarea.

Agentia de presa Reuters scrie despre cum Guvernul condus de Viorica Dancila a fost „rasturnat” miercuri de catre parlamentari. De asemenea, agentia britanica il citeaza pe Ludovic Orban, liderul Partidului Liberal: „Am oprit Partidul Social Democrat din a rani Romania”, noteaza stirileprotv.