Parchetul General confirma existenta bombei in cazul exploziei de la Arad si schimba incadrarea: „Omor calificat cu premeditare”

Parchetul General a dat publicitatii, luni, un comunicat de presa in care anunta schimvarea incadrarii in cazul exploziei de la Arad in „omor calificat cu premeditare”.

„COMUNICAT privind stadiul anchetei avand ca obiect explozia unui autoturism in parcarea unui magazin din Arad in dimineata zilei de 29.05.2021

Loading...

In continuarea comunicatului de presa din data de 29 mai 2021, referitor la cauza avand ca obiect explozia unui autoturism in parcarea unui magazin din Arad in dimineata zilei de 29.05.2021, Biroul de informare si relatii publice este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele informatii privind stadiul anchetei:

Cercetarile se efectueaza sub aspectul savarsirii infractiunii de omor calificat cu premeditare, in urma exploziei decedand o persoana de sex masculin. In cursul zilei de ieri, a fost finalizata cercetarea la fata locului. Procurorul de caz a dispus realizarea mai multor lucrari criminalistice (expertize si constatari) din multiple specialitati, raportat la natura complexa a aspectelor care sunt investigate.

In cauza au fost audiate mai multe persoane, in continuare fiind efectuate activitati de urmarire penala in ritm continuu si sustinut.

In vederea unei bune infaptuiri a actului de justitie si solutionarii cu celeritate a cauzei, au fost alocate importante resurse umane si logistice de catre Politia Romana, care isi desfasoara activitatea sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica.
Pe masura derularii cercetarilor vom comunica informatii suplimentare, in limitele impuse de Codul de procedura penala si de Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass-media, aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotararea nr. 197 din 17 septembrie 2019”, a anuntat Parchetul.

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat luni, referitor la asasinarea omului de afaceri din Arad Ioan Crisan, ca s-au incheiat cercetarile la fata locului, iar autoturismul a fost ridicat si este cercetat. Ministrul afirma ca sunt luate in calcul mai multe ipoteze de lucru si au fost audiati martori, membri ai familieei, angajati si apropiati. Ministrul a precizat ca au mai fost astfel de tentative, dar au fost dejucate, astfel ca acest caz este singular, iar Romania este o tara sigura.

”Impreuna cu conducerea MAI am decis sa trimitem la Arad cei mai buni specialisti din Politia Romana. Am luat legatura cu institutiile partenere si aici ma refer la SRI, MApN, Parchetul General, care de indata a prelaut acest caz si impreuna am gestionat sambata si duminica cercetarile la fata locului astfel incat cei mai buni specialisti pe care ii are Politia Romana sa reuseasca intr-un timp cat mai scurt posibil sa identifice o pista astfel incat autorul sau autorii sa fie prinsi si adusi in fata instantei de judecata.

Ieri s-au finalizat cercetarile la fata locului in sensul in care epava autoturismului a fost ridicata si depozitata intr-un loc unde se continua cercetarile, dar la fata locului am finalizat cercetarile, ele vor continua si pe alte aspecte, dar legate de epava ele s-au terminat ieri.

Luam in calcul mai multe ipoteze de lucru. In acest sens am audiat martori, membri ai familiei, angajati ai societatii comerciale, prieteni, apropiati, vizualizam imaginile de la fata locului de pe traseul pe care l-a parcurs victima in dimineata zilei de sambata si nu numai. In istoria post-decembrista a Romaniei au mai fost tentative de infractiune de omor prin acest mod de operare. Din fericire, au fost toate fara finalitate. Este un caz singular. De aceea, afirm cu toata responsabilitatea, vorbim de un caz singular, ca Romania este o tara sigura. Cunosc modul de operare si de actiune al institutiilor statului roman, nivelul de implicare, profesionalismul lor, vorbim de un caz singular si in paralel de o actiune a celor mai buni specialisti ai Politiei Romane. Romania este o tara sigura si nu vorbim de actiuni pregatite in serie cum am vazut, din pacate, ca se incearca sa se spuna in spatiul public”, a afirmat ministrul, citat de news.ro.

El a facut precizari cu privire la pistele urmarite de catre anchetatori.

”Luam in calcul orice pista si nu excludem nicio varianta de lucru. Cercetam toate posibilele variante, ca vorbim de compania pe care o administra, ca vorbim de posibile relatii conflictuale, in acest sens cu siguranta specialistii evalueaza absolut toate relatiile comerciale, personale pe care le-a avut. (…) Dupa o tragedie trebuie sa avem si lectii invatate si aici obligatoriu vazand cauzele aceste tragedii, cu siguranta structurile MAI isi vor imbunatati actiunile si aici putem vorbi fie de relatiile interinstitutionale in Romania, fie ca vorbim de relatiile cu partenerii de afara”, declara Lucian Bode.

Intrebat daca familia omului de afaceri este in siguranta, in aceste conditii, Lucian Bode a replicat: ”Toti romanii sunt in siguranta in momentul de fata. Romania este o tara sigura. Am spus ca vorbim despre un caz singular si astfel de tentative, chiar daca au mai fost cateva in Romania, au fost dejucate”.

”Imi doresc ca astfel de evenimente sa nu se mai intample niciodata in Romania”, a conchis Lucian Bode.

Omul de afaceri aradean Ioan Crisan a murit, sambata, dupa ce masina sa a explodat in parcarea unui supermarket din Arad.