Focar de coronavirus pe un santier din Bucuresti. Aproape 200 de muncitori au fost pusi in izolare

70

In jur de 200 de muncitori au fost pusi in izolare in baracile lor de pe santier din Bucuresti, dupa ce 32 dintre ei, originari din India, s-au infectat cu noul coronavirus. Angajatorul nu a putut fi contactat deocamdata, iar ITM desfasoara o ancheta la fata locului, a declarat duminica dimineata ministrul muncii, Violeta Alexandru.

„Sunt peste 200 de angajati, dintre care 38 de cetateni indieni, dar evidenta trebuie sa ne-o dea angajatorul, pe care nu l-am gasit la fata locului”, a declarat ministrul muncii, Violeta Alexandru. „Din primele informatii, cei infectati sunt din India, dar urmeaza sa avem o evaluare completa. Avem in primul rând o problema de sanatate, iar DSP deja e implicata pentru a gasi solutii. Nu vreau sa ma antepronunt, astept raportul ITM Bucuresti, m-am asigurat ca are toate conditiile sa faca o prima verificare. Raportul se va axa, in mod evident, pe conditiile de munca, pe existenta sau nu a contractelor de munca”, a precizat Violeta Alexandru.

Loading...

Gabriela Firea: Pe cei fara simptome ii vom carantina intr-o cladire

„Muncitorii indieni angajati la o firma privata de constructii din Bucuresti depistati pozitivi covid vor primi toate ingrijirile medicale de care au nevoie la spitalele din Capitala, iar pe cei fara simptome ii vom carantina intr-o cladire pe care o punem la dispozitie in astfel de situatii. Am vorbit personal cu dl Daniel Baluta, primarul sectorului 4, cu doamna subprefect, cu directorul general al ASSMB, Vasile Apostol, cu managerul Spitalului de boli infectioase Victor Babes, Emilian Imbri, si garantam impreuna ca avem spatii si locuri suficiente atât pentru internare cât si pentru izolare. Iata ca se dovedeste inca o data utilitatea construirii Spitalului modular Covid 19 care functioneaza ca sectie externa a Spitalului Victor Babes! Putem prelua toate cazurile si reactiona prompt. Multa sanatate tuturor!” – a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Raed Arafat: Muncitorii – examinati de infectionisti, toti colegii lor vor fi testati

Seful DSU, Raed Arafat, a declarat la Digi24 ca niciunul dintre muncitorii depistati pozitiv nu este in stare grava, iar unii sunt asimptomatici. Ei vor fi evaluati de medici infectionisti de la „Victor Babes” si Institutul „Bals”, care vor decide apoi daca pacientii vor fi internati in spital sau vor fi cazati in spatii anexe spitalelor, pentru a putea fi monitorizati. Au fost deja transportati cu autocarele si microbuzele ISU.

Toti colegii lor de pe santier vor fi testati. Muncitorii lucrau deja in România de un an.

In prezent, Inspectia Muncii face anchete la fata locului pentru a vedea daca sunt cazati in spatii potrivite situatiei de pandemie. Daca vor constata nereguli, probabil vor fi dusi in spatii speciale. In orice caz, santierul – situat in sectorul 4 – este acum carantinat.

Intrebat daca exista pericol pentru populatia din zona, in conditiile in care acesti muncitori isi luau de mâncare de la magazinele din jur, Raed Arafat a subliniat ca angajatorul are de indeplinit anumite norme pentru organizarea santierului, iar ITM va verifica daca s-au respectat. in ceea ce priveste magazinele, este obligatia lor sa le ceara clientilor sa intre, de pilda, cu masca.

Sursa: Digi24