Viorica Dancila dupa decizia CCR: Ii cer presedintelui Iohannis sa nu se mai joace cu legea fundamentala si cu soarta romanilor!

9

Viroica Dancila a reactionat pe pagina de FB la foarte scurt timp dupa decizia CCR privind conflictul cu Presedintia.

Loading...

„Fie ca vorbim de rea-vointa sau incompetenta, decizia CCR spune astazi intregii tari ca presedintele Iohannis a incalcat Constitutia!

Raspunsul CCR de astazi arata foarte clar abuzul presedintelui Iohannis in ceea ce priveste refuzul de a numi ministrii interimari si a asigura functionarea ministerelor Energiei, Mediului si relatiei cu Parlamentul. Asa cum am spus inca de saptamana trecuta, seful statului a incalcat Constitutia cu cinism si nepasare, generand un blocaj guvernamental si intarzieri in acordarea drepturilor romanilor care lucreaza in aceste ministere.

Decizia CCR il obliga totodata pe presedinte sa semneze decretele de revocare a ministrilor remaniati si sa motiveze respingerea noilor ministri propusi, motivare pe care nu am primit-o niciodata din partea presedintelui Iohannis, asa cum era firesc in cazul unui asemenea gest.

Asteptam ca presedintele sa semneze de indata decretele si sa isi indeplineasca atributiile respectand Constitutia pe care, in ultima perioada, a calcat-o in picioare in mod constient! Ii cer presedintelui Iohannis sa nu se mai joace cu legea fundamentala si cu soarta romanilor. Este periculos pentru democratie si pentru stabilitatea tarii sa avem la Cotroceni un candidat lipsit de respect pentru lege si de responsabilitate pentru soarta romanilor.

Asa cum am mai spus de nenumarate ori, vom merge in Parlament cu o noua propunere de guvern pentru care vom cere un vot de incredere. Am aratat ca avem o majoritate confirmata si nu ne temem de acest vot. Noi suntem singurii care si-au asumat responsabilitatea continuarii guvernarii, la care nu vom renunta indiferent de amenintarile goale, de atacurile disperate si piedicile opozitiei”, apare scris pe pagina de Facebook a Vioricai Dancila.

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit miercuri ca exista conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedintele Klaus Iohannis pe tema refuzului sefului statului de revocare din functie a unor ministri si de desemnare a interimarilor.

Totodata, judecatorii constitutionali au stabilit, referitor la desemnarea ministrilor plini, ca nu exista conflict intre premier si presedinte, seful statului nefiind obligat sa semneze decretele de numire a acestora.

Curtea Constitutionala a adoptat miercuri o decizie in patru puncte:

Admite cererea si constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre prim-ministru si presedintele Romaniei, determinat de refuzul presedintelui de a revoca unii ministri precum si de refuzul tacit de numire a unor ministri interimari; Aceasta decizie a fost adoptata cu 7 voturi ”pentru” si 2 voturi ”impotriva” (Simina Tanasescu si Livia Stanciu).
Presedintele urmeaza sa emita, de indata, decretele de revocare din functie a ministrilor, precum si decretele de desemnare a ministrilor interimari propusi;
Presedintele urmeaza sa raspunda in scris si motivat cu privire la refuzul numirii ministrilor propusi de prim-ministru;
Constata ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala generat de refuzul presedintelui de numire a ministrilor tutelari. Aveasta decizia a fost adoptata in unanimitate.