Viorica Dancila a rabufnit la adresa Anei Birchall: „Imi pare rau ca te-am numit ministru al Justitiei”

24

Presedintele interimar al PSD si premierul Viorica Dancila a rabufnit la adresa ministrului Justitiei, Ana Birchall. Scandalul a pornit de la Sectia Speciala de anchetare a magistratilor. Sursele citate de G4Media.ro arata ca Dancila i-a spus lui Birchall ca ii pare rau ca a numit-o ministru.

Loading...

Agentul guvernamental urmeaza sa depuna vineri, 14 iunie, intampinare in procesul de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene la sesizarile depuse de trei instante din Romania, care au pus in discutie functionarea Sectiei Speciale de anchetare a magistratilor.

In sedinta de guvern, ministrul Justitiei, Ana Birchall, ar fi pus in discutie procedura de numire a procurorilor din SIIJ de catre CSM si rolul procuroului general, care, in urma celebrei OUG 7, nu mai poate cenzura actele de urmarire ale Sectiei Speciale. Pozitia ministrului justitiei a stranit nemultumirea mai multor ministri, cel mai vehement fiind secretarul general Toni Grebla. Potrivit, discutia s-a incheiat dupa mai bine de o ora si jumatate de discutii contradictorii, premierul Dancila declarand la final ca regreta ca a numit-o ministru al justitiei.

Nu este clar insa ce va contine in cele din urma intampinarea pe care Guvernul Romaniei o va depune, vineri, la CJUE. ”Vom respecta mandatul dat de Ministerul Justitiei, insa apararile sunt confidentiale”, a declarat pentru G4Media.ro agentul guvernamental Radu Cantar.

Curtea de Apel Bucuresti, Curtea de Apel Pitesti si Tribunalul Olt au depus la inceputul anului sesizari si intrebari la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, iar acestea au fost conexate cu sesizarile mai multor asociatii de magistrati.

Curtea de Apel Bucuresti a sesizat CJUE pentru a se stabili daca recomandarile MCV sunt obligatorii pentru Romania, daca CCR poate da garantii suplimentare in dauna dreptului comunitar si daca modul de numire a procurorilor din cadrul Sectiei de investigare al magistratilor nu afecteaza drepturile victimelor.

Alte doua instante, Tribunalul Olt si Curtea de Apel Pitesti, au sesizat CJUE cu privire la rolul MCV si au trimis noua intrebari la instanta europeana. In esenta, aceste sesizari trebuie sa lamureasca situatia privind infiintarea Sectiei pentru investigarea magistratilor si numirea provizorie a sefilor Inspectiei Judiciare prin intermediul unei ordonante de urgenta.