Video. Deputat AUR, filmat cum bate in trafic un alt sofer. Este cunoscut ca „Francezu” printre interlopii din Oradea

146

Deputatul AUR Mihai Lasca a fost filmat, in august 2019, in timp ce l-a batut pe un alt oradean, in masina acestuia, pe care a blocat-o in trafic. Lasca are porecla de „Francezu” printre interlopii din Oradea, scrie Aktual24.

In mai 2020, Lasca a fost condamnat de Judecatoria Oradea la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru lovire. Incidentul s-a produs pe 24 august 2019, pe DN79. Pe cel care i-a fost victima, Emanuel I., Lasca il banuia ca ar fi avut o legatura cu fosta lui partenera de viata. Femeia il parasise si, de altfel, a si obtinut ulterior un ordin de protectie impotriva sa, cerand apoi instantei sa fie unicul parinte pentru cei doi copii pe care ii aveau impreuna, acest proces fiind in desfasurare.

Loading...

In ziua respectiva, Emanuel I. mergea cu masina spre Salonta. Lasca venea spre Oradea, dar in momentul in care l-a vazut in dreptul Aeroportului a intors, depasindu-l si blocandu-l langa Nojorid. Aici, actualul deputat – pe atunci administrator de firma de paza – a rupt stergatorul stang de la masina „rivalului”, apoi a deschis portiera si l-a luat la pumni, relateaza Bihoreanul.

Ghinionul lui e ca scena a fost inregistrata dintr-o masina din spate, iar filmuletul a ajuns proba la dosarul in care Lasca a fost trimis in judecata pentru loviri, alaturi de certificatul medico-legal care atesta ca leziunile provocate victimei – fractura perete lateral sinus maxilar stang si traumatism cranio-facial – au necesitat 20 de zile de ingrijiri medicale.

Lasca a sustinut la proces ca l-a batut pe Emanuel fiindca acesta „l-a salutat ironic, aratandu-i degetul mijlociu” si a vrut sa discute cu el despre „obiceiul de a-l saluta cu semne obscene”.

Discutia s-ar fi purtat in fata masinii, unde nu el, ci victima ar fi rupt stergatorul, ca sa-l loveasca, dupa care amandoi au urcat in autoturismul lui Emanuel, unde acesta ar fi scos si un baston din cauciuc „cu care a incercat sa-i aplice lovituri”. Ca atare, a iesit din masina si a incercat sa-i ia bastonul, „creandu-se astfel o imbranceala, in care persoana vatamata ar fi putut incasa lovituri superficiale, fara intentie”.

In final, ca un cetatean responsabil si bine crescut, Lasca „si-a cerut scuze de la ceilalti participanti la trafic, fiind constient de faptul ca a deranjat traficul in zona prin oprirea sa si a persoanei vatamate”.

Judecatorul i-a respins apararea, „infirmata de probe”, stabilind ca „infractiunea comisa de catre inculpat este nejustificata si imputabila acestuia”. In opinia instantei, locul si modalitatea in care a actionat Lasca denota „dezinteres fata de valorile sociale incalcate, respectiv integritatea corporala si siguranta circulatiei pe drumurile publice”, motiv pentru care, prin sentinta pronuntata pe 4 decembrie, chiar in vinerea de dinaintea alegerilor, l-a condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 4 ani, plus 120 zile de munca in folosul comunitatii.

„A fost o condamnare politica, mi-au dat pedeapsa ca l-am urecheat putin, este aberant”, a declarat presei Lasca.

Procesul va continua la Curtea de Apel Oradea, in vreme Lsca incearca din greu sa-si convinga victima sa-si retraga plangerea. „Isi trimite avocatul, aghiotantii la mine la serviciu, la iesirea din program, m-au urmarit. Eu nu retrag nimic”, spune Emanuel I.

Presedintele AUR Bihor, Mihai Lasca, mai are si alte dosare penale. Intr-unul a fost trimis in judecata in 2018 de procurorii DIICOT Bihor, care il acuza de constituirea unui grup infractional organizat, respectiv trafic de migranti. In rechizitoriu, aflat acum in Camera preliminara a Curtii de Apel Oradea, anchetatorii au aratat ca in 2012 actualul deputat a „initiat si a constituit” gruparea din care faceau parte cel putin 4 persoane, cetateni romani si maghiari.

In document se citeaza si o serie de discutii telefonice in care Lasca vorbea cu complicii sai despre migranti, pe care ii numea „oile alea negre” sau „mieluseii aia negri”, care vor veni „in flux normal” si in numar mare pentru a fi scosi din tara, avand „vreo 60 pe stoc, 70 de miei, si dupa aia mai culeg”. Castigul era semnificativ: pretul pentru fiecare „oaie” varia intre 1.000 si 2.000 euro. „N-am batut in cuie la pret, dar ii in picioare treaba”, ii explica unuia dintre amicii sai.

Mihai Lasca a mai avut o condamnare, in 2007, la varsta de 27 ani, pentru o fapta si mai rusinoasa: complicitate la inselaciune prin metoda „smen”. Potrivit sentintei, fapta s-a petrecut in vara lui 2006, cand, impreuna cu un amic, actualul parlamentar s-a postat cu masina pe DN1 (E60), in apropiere de Piatra Craiului, cunoscut loc de actiune al smenarilor.

Lasca a ramas la volan, iar prietenul sau facea semne autoturismelor cu numere straine, ca sa opreasca. A reusit sa convinga un cetatean german sa-i schimbe 500 euro in bancnote mai mici, pretinzand ca in Romania nu-si poate folosi cartile de credit. Pana cand neamtul s-a dus la masina dupa bani, bancnota reala a fost inlocuita cu o copie, invelita intr-una de 100.000 lei (100 lei noi), „comision” pentru ajutor. Cand victima a luat banii, smenarul s-a urcat in masina condusa de Lasca si s-au facut nevazuti, metoda fiind cunoscuta sub numele de „Maradona”.

Ca sa nu fie prinsi, teparii au facut un ocol de 100 km pe drumuri secundare, reintrand pe E60 inainte de Oradea, unde, insa, au avut ghinionul sa-l depaseasca in trafic chiar pe cel pe care il pacalisera. Omul a sunat imediat la Politie, astfel ca in momentul in care au patruns in oras smenarii au fost trasi pe dreapta si incatusati. La perchezitie, politistii au gasit si banii neamtului, impartiti deja: Lasca primise 4 bancnote de 50 euro, iar amicul sau, care a si comis escrocheria, si-a tinut 6 bancnote.

Mihai Lasca a fost arestat 4 zile, iar la finalul procesului, in 2007, a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioada de 6 ani. Termenul de supraveghere a expirat in 2013, iar dupa inca 4 ani legea i-a permis sa solicite reabilitarea, cererea fiindu-i admisa, iar pedeapsa stearsa din cazierul judiciar.

Mihai Lasca a fost implicat si in alte scandaluri. In 2012, un alt interlop oradean, Constantin Marie, a fost retinut, cu nasul spart, dupa ce, impreuna cu un prieten de-al sau, Petru Puscas, a avut o altercatie cu Lasca (poreclit „Francezu”, deoarece se lauda ca fusese luptator in Legiunea straina, desi nu avea nici stagiul militar satisfacut).

Toti cei trei protagonisti au fost trimisi in judecata si condamnati in 2015, la Judecatoria Oradea, la pedepse cu suspendare. Lasca a incasat 1 an si 1 luna de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioada de 4 ani si 1 luna, plus plata unor daune morale de 3.000 lei si a ingrijirilor medicale. Cand dosarul a ajuns la Curtea de Apel, cei trei s-au impacat, insa, si procesul a incetat. „Am acceptat sa ma impac. Daca nu ma impacam, el n-avea nici firma de paza si nici n-ajungea deputat. Nu stiu daca am facut bine”, spune acum Marie.