Victor Rebengiuc, despre Ion Iliescu: „Cand l-am vazut zambind cu gura pana la urechi, nu mi-a mai placut”

49

Victor Rebengiuc a povestit, duminica, la Prima TV , cum l-a cunoscut pe Ion Iliescu inainte de 1989. Rebengiuc s-a declarat apoi revoltat de modul in care Regimul Iliescu l-a dat afara din Romania pe Regele Mihai.

„Revolutia a fost un lucru incantator, pe care l-am iubit si in care speram foarte mult. Pentru ca imi regretam viata traita pana atunci. Speram sa traiesc in libertate, in bunastare, sa incepem sa construim o tara frumoasa, adevarata, noua, cu oameni inteligenti, cu lucruri minunate in ea. De fapt, m-am pacalit. A fost o mare pacaleala”, a declarat actorul in varsta de 88 de ani.

Loading...

Dupa trei decenii de la acele evenimente, el a spus: „Nu inteleg ce-a putut sa ma indemne pe mine sa cred va fi o mare rasturnare, ca vor disparea comunistii si securistii”.

Intoarcerea din drum a regelui Mihai, in 1990, a fost un episod „ingrozitor” din punctul de vedere al actorului, care a povestit in editia de duminica a „Insider Politic” de la Prima TV cum l-a cunoscut pe Ion Iliescu si a dezvaluit din discutiile avute cu fostul presedinte.

„Mi-a fost o rusine ingrozitoare si o frustrare. Vine regele inapoi si tu te apuci sa il tratezi ca pe un delicvent de cea mai joasa speta?! Sa il opresti pe strada, cu pistoale, cu mitraliere, sa il intorci?! Cum vine asta? Nu mai stiu cum il cheama pe ala care era ministru de Interne atunci, acum e mare avocat… Doru-Viorel Ursu, care a venit in CPUN si „L-am intors!” si arata portretul regelui. Ce sa spun?! Imi venea sa il mananc atunci, sa il mananc, nu altceva”, a povestit indignat Rebengiuc, citat de news.ro.

Despre fostul presedinte Ion Iliescu, el a spus ca era cunoscut in mediul artistic, pentru ca mergea des la spectacole, si ca l-a cunoscut inainte de 1989 printr-o colega de breasla: „Ea era maritata cu pupilul lui, nu imi vine in minte numele, si vedeam la el acasa niste filme rusesti interzise. Intr-o seara, a venit si Iliescu cu sotia acolo. Stiam asa, se zvonea ca e baiat…, ca nu se compara cu Ceausescu, e altfel”. Rebengiuc a continuat: „Cand l-am vazut zambind cu gura pana la urechi, nu mi-a mai placut”.

Dupa multi ani, au aparut impreuna in filmul „Medalia de onoare” (2019). Inainte de asta, la prima aniversare a lui Rebengiuc de dupa 1989, a primit un cos cu flori si o scrisoare din partea lui Iliescu.

„Am avut spectacol de ziua mea. Cand am venit acasa cu Mariana (Mihut, n.r.), era un cos mare de flori si o scrisoare din partea lui Iliescu, care imi spunea c-o fi, c-o pati, sa nu mai fie violente, ca sa putem construi, ca ne stim de atata vreme…”.

El a apreciat gestul, pentru ca Ceausescu nu trimitea vreodata flori unui om de cultura, dupa cum a spus Rebengiuc.

Ulterior, a fost invitat la Cotroceni, unde Iliescu a reiterat cele expuse in scrisoare, se intampla dupa Mineriada, iar actorul i-a replicat: „Domne, eu nu am fost niciodata violent, nu am strigat niciodata jos cineva, am strigat sus altcineva si, de aici, s-a terminat discutia”.

Victor Rebengiuc a mai spus ca, in 2000, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, l-a votat pe Iliescu, care ramasese in cursa cu Vadim Tudor.