Viceprimarul PNL din Sectorul 2, Dan Cristian Popescu: Klaus Iohannis va castiga detasat alegerile prezidentiale!

13

Domnule Dan Cristian Popescu, alegerile prezidentiale reprezinta uriasa miza electorala si politica a partidelor, fie ele parlamentare sau neparlamentare, a acestui sfarsit de an. Ca reprezentant PNL, va voi intreba transant: exista, astazi, o alta varianta plauzabila decat aceea a unui nou mandat prezidential castigat de presedintele Iohannis? Poate aparea vreo surpriza in acest sens la scrutinul din noiembrie?

Loading...

Din punct de vedere al castigarii unui nou mandat de presedinte, clar, Iohannis nu are de ce sa se teama! stim, insa, cu totii cum arata, in Romania, campaniile electorale cu mize mari precum cea care vizeaza alegerea sefului statului. Miza este uriasa, iar contracandidatii sai vor folosi, sunt convins, tot felul de mijloace murdare si atacuri sub centura, iar din aceasta cauza o campanie electorala, extrem de dificila, poate genera lucruri neprevazute. Dar, intr-un parcurs normal, firesc, logic, nu vad niciun fel de problema ca presedintele Iohannis sa castige detasat atat primul, cat si cel de-al doilea tur de scrutin.

Concret, domnule Dan Cristian Popescu, considerati mai facila pentru Iohannis, sustinut de PNL, o finala prezidentiala cu un candidat PSD – Dancila, cel mai probabil, decat una cu candidatul dreptei, USR-PLUS, Dan Barna?

Atat Dan Barna, cat si Dacian Ciolos reprezinta, in opinia mea, tot stanga, in contextul in care atat USR, cat si PLUS sunt doua partide, profund, de stanga. Ca sa fac chiar un joc de cuvinte, cu un mic plus pentru. PLUS. Nu cred, insa, ca Dan Barna, prezidentiabilul USR-PLUS, are destula forta pentru a intra in turul II al prezidentialelor. Este destul de complicat si lucrurile nu vor semana deloc cu ceea ce s-a intamplat la alegerile europarlamentare. Pe scena politica, insa, dintre toate numele de candidati importanti care se vehiculeaza astazi, Dancila, Firea, Barna si Tariceanu, nu vad pe nimeni capabil sa ii puna probleme serioase presedintelui Iohannis. Daca apare vreun alt nume providential, putem discuta. Pana atunci, insa, niciunul dintre cei enumerati mai sus nu vad cum s-ar putea apropia la un scor mai mic de 20% de Klaus Iohannis, pe 10 si 24 noiembrie.

Candidatul USR-PLUS nu va intra in turul II

Ar fi fost, domnule Dan Cristian Popescu, Dacian Ciolos un contracandidat mai facil pentru Klaus Iohannis? Sau varianta avansata, la prezidentiale, de Alianta 2020 USR-PLUS, Dan Barna, este o solutie mai la indemana presedintelui in exercitiu?

Dacian Ciolos are, din punctul meu de vedere, o notorietate mai mare. Are, insa, si probleme de imagine. Pe de alta parte, liderul USR, Dan Barna, fiind necunoscut, nu are probleme majore de imagine. El va avea o mare problema din cauza faptului ca este necunoscut la nivelul intregii tari. Fiecare are plusurile si minusurile sale dar, asa cum v-am spus, niciunul dintre cei doi nu are sanse sa intre intr-o finala prezidentiala cu presedintele Iohannis.

Se teme PNL ca, si la alegerile prezidentiale, la fel ca la scrutinul din 26 mai, romanii vor vota, cum se spune, in „orb”, in favoarea unui candidat nu foarte cunoscut la nivel national, doar pentru a da un vot de blam clasei politice?

La alegerile prezidentiale, romanii nu au votat niciodata „in orb” si doar in cunostinta de cauza. La votul pe liste de partid, fiind o prezenta difuza, situatia este diferita. Din punctul meu de vedere, la alegerile prezidentiale si la cele locale, in special pentru functiile de primari, votul este mult mai pliat pe notorietatea/credibilitatea candidatilor. Este greu sa votezi uninominal o persoana pe care nu o cunosti. Exista, ce-i drept, o categorie de alegatori mai exotici, mai teribilisti, care voteaza pentru ca vor sa para mai interesanti, mai atipici, impotriva a ceea ce ei considera un sistem toxic, dar numarul acesteia este extrem de mic.

Gabriela Firea ar putea obtine mai multe voturi ca Dancila

Dancila sau Firea. Care dintre cei doi posibili candidati PSD poate obtine, domnule Dan Cristian Popescu, un numar mai mare de voturi?

Problema majora a PSD este nu sa contracareze mesajul lui Klaus Iohannis, ci sa reuseasca sa-si aduca la vot alegatorii din bazinul dur al partidului. Vorbesc de un procent de 20-25% dintre votantii care, in mod normal, exceptand derapajele excesive gen Dragnea, care i-a nemultumit pe o parte dintre ei, voteaza aproape orice candidat PSD.

Probabil, Gabriela Firea ar obtine mai multe voturi decat Viorica Dancila. Cred ca, indiferent de numele candidatului PSD, acesta poate obtine un scor de 20%, suficient, consider eu, pentru a merge in turul II, alaturi de presedintele Iohannis. Singura lor problema poate veni din partea PRO Romania care este, pana la urma, tot o parte din PSD. Daca acest partid va propune un candidat puternic, mai credibil, mai pesedist, cum se spune, decat candidatul numit de PSD, electoratul de stanga s-ar putea indrepta spre acesta si am asista la o mare surpriza. Cu un candidat Pro Romania in turul II.

Prima sansa pentru o finala prezidentiala cu Klaus Iohannis, o are candidatul PSD, urmat de cel al Pro Romania, candidatul USR-PLUS fiind creditat, din punctul meu de vedere, abia cu sansa a treia.

Dar, asa cum am spus, niciunul dintre cei enumerati nu are nicio sansa in turul II al prezidentialelor. Klaus Iohannis va castiga detasat alegerile prezidentiale.

Tariceanu joaca totul pe cartea prezidentiala

Cat de mult conteaza in aceasta ecuatie a alegerilor prezidentiale, domnule Dan Cristian Popescu, prezidentiabilul ALDE, Calin Popescu Tariceanu? Se poate apropia acesta de un scor de doua cifre?

Este foarte greu sa se apropie de un scor de doua cifre. Este, pana la urma, singura varianta pe care o mai are pentru a mai conta la varful politicii. Sa nu uitam ca are o anumita varsta, a avut o cariera politica in care a detinut mai toate functile importante, premier, ministru, presedinte al Senatului, presedinte de partid, si nu putem sa nu vedem ca singura functie importanta care ii lipseste este cea de presedinte al Romaniei. Daca nu incearca acum sa ajunga la Palatul Cotroceni, este greu de crezut ca, in 2024, peste cinci ani, va mai conta in ecuatia prezidentiala.

Tariceanu joaca totul, astazi, pe cartea prezidentiala. si pune totul la bataie, cum se spune, cariera sa politica si, implicit, partidul pe care il conduce. Singura sa sansa de a intra in turul II, un rezultat notabil, dar doar atat, este de a fi candidatul comun PSD-ALDE-Pro Romania sau macar cel al ALDE-Pro Romania. in cazul celei de a doua variante, Tariceanu, sustinut doar de Pro Romania, ar putea “fura” parte din voturile alegatorilor PSD.

Adevaratul prezidentiabil al PSD a fost Liviu Dragnea

Care este punctul forte al lui Klaus Iohannis, cu ce se detaseaza mesajul acestuia fata de cel al contracandidatilor sai?

Klaus Iohannis si-a invins principalul contracandidat, Liviu Dragnea, inca din 26 mai, ziua votului de la europarlamentare. Atunci, s-a dat marea batalie si a fost castigata de Klaus Iohannis.

Adevaratul prezidentiabil al PSD a fost Liviu Dragnea, cel care a actionat prin interpusi, prin atacuri murdare, impotriva presedintelui Iohannis, dar a fost invins lamentabil.

Cum raspunde, domnule Dan Cristian Popescu, PNL celor care sustin ca, prin condamnarea lui Dragnea, Klaus Iohannis si-a pierdut, practic, principalul adversar politic si ca, in consecinta, presedintele va trebui sa identifice un alt adversar?

Noi nu mai avem un adversar real pentru ca, asa cum v-am spus, Klaus Iohannis a castigat “meciul” pe 26 mai.

Confruntea care urmeaza nu va fi una atat de spectaculoasa si anticipez ca prezenta la vot va fi mai redusa decat in mod normal la prezidentiale. Repet, daca nu apare, peste noapte, din neant, un candidat extraordinar. Daca, insa, ne raportam exclusiv la ce avem astazi pe piata, candidati si posibili candidati, anticipez o victorie detasata, fara peripetii, fara adrenalina, fara dezbateri furtunoase, a presedintelui Iohannis. seful statului va defila, practic, in aceasta campanie, chiar daca, este evident, ca toti contracandidatii sai il vor ataca, evident, pe cel mai puternic dintre ei.

Dupa prezidentiale, PSD va pierde guvernarea…

Cum vedeti evolutia scenei politica dupa alegerile prezidentiale si victoria anticipata de catre PNL a lui Klaus Iohannis?

Daca Guvernul Dancila rezista pana la prezidentiale, imediat dupa victoria presedintelui Iohannis, vom asista la o schimbare de guvern pentru ca vom asista la al doilea vot popular masiv impotriva PSD si, implicit, a guvernarii Dancila. in mod normal, PSD nu va mai avea sustinerea necesara pentru a guverna. Se va forma, astfel, un nou guvern. Nu cred ca vom asista la anticipate deoarece este greu de crezut ca parlamentarii vor renunta la un an de mandat. Din pacate, legislatia actuala nu favorizeaza organizarea de anticipate si vom avea un guvern de tranzitie care va organiza alegerile locale si parlamentare din 2020. Cred ca este necesar sa reducem numarul de ministere, numarul angajatilor din acestea (ma refer aici la pile, relatii, numiri pe criterii politice). Trebuie subtiata si eficientizata aceasta administratie publica care a supt serios, ani la randul, bugetul de stat. Din pacate, Guvernul Dancila nu are nicio strategie pe termen scurt si mediu, sa nu mai vorbim de una pe termen lung. Supravietuirea de pe o zi alta este singura strategie guvernamentala. Se mai stinge un incendiu, se mai arunca cu cativa galbeni la pensionari. Nu se poate continua asa!

Avem nevoie de politici viabile in agricultura, de infrastructura, de politici publice, de autostrazi, investitii, de un turism care sa aduca plus-valoare PIB-ului.

Citeste mai mult pe cronicaromana.ro.