Viceprimarul liberal Dan Cristian Popescu intra in cursa pentru Primaria Sectorului 2!

29

Dan Cristian Popescu este singurul viceprimar liberal din Capitala care intra in cursa pentru Primaria Sectorului 2, scrie cronicaromana.net.

Loading...

Domnule viceprimar, Dan Cristian Popescu, v-ati anuntat candidatura la Primaria Sectorului 2, la alegerile locale din vara anului 2020.

Este adevarat! La nivelul PNL Bucuresti, a existat un calendar privind depunerea candidaturilor pentru functiile de primar de sector. De altfel, toti liberalii care au dorit sa candideze la una dintre functiile respective si-au depus intentia de a candida. La fiecare sector, au fost depuse trei-patru variante de intentie si urmeaza, la inceputul anului viitor, sa se aleaga numele persoanelor care vor candida la cele sase primarii de sector. Exceptia a fost reprezentata de sectorul 2, unde am fost singurul care si-a anuntat intentia de a candida si s-a luat, deja, decizia in cadrul Filialei PNL Sector 2, ca eu sa fiu candidatul PNL la Primaria Sectorului 2. De altfel, cum am fost singurul inscris in aceasta cursa, era previzibil ca Biroul Politic al PNL Sector 2 sa decida nominalizarea mea pentru candidatura la aceasta functie. Evident, decizia finala se va lua in Biroul National al PNL si, din câte am inteles, se vor face câteva sondaje in tot Bucurestiul pentru a se testa notorietatea si intentia de vot, pentru fiecare dintre cei inscrisi in cursa.

Pana pe 20 februarie, va fi anuntata lista candidatilor liberali, la primariile de sector. Daca pentru Primaria Sectorului 2, situatia este clara, sunt convins ca PNL va anunta la toate celelalte sectoare candidati credibili, puternici, care pot câstiga primariile de sector.

Personal, pot spune ca am inceput precampania si sunt in linie dreapta pentru alegerile locale.

Care au fost, domnule viceprimar, Dan Cristian Popescu, motivele care au stat la baza acestei decizii?

Dupa cum se stie, am candidat si la alegerile locale din 2016. Valul de simpatie de atunci, pro-PSD, a dus la câstigarea de catre pesedisti a Primariei Capitalei, a tuturor primariilor de sector, dar si a alegerilor parlamentare. La nivelul Bucurestiului, am obtinut un scor foarte bun la sectorul 2, ceea ce a condus la un caz unic la nivelul Capitalei. PNL sector 2 are mai multi consilieri decât PSD. Am profitat de acest lucru pentru a câstiga alegerile pentru functia de viceprimar al Sectorului 2. Nu va ascund faptul ca, initial, am dorit sa facem o alianta cu cei de la USR, oferindu-le lor pozitia de viceprimar. Nu mi-am dorit sa fiu viceprimar, dar mi-am dorit ca acest post sa nu ajunga la Alianta PSD-ALDE si, spre suprinderea mea, cei de la USR au refuzat nu numai aceasta functie, dar si sa ne sustina in demersul nostru anti-PSD, lasând, practic, PSD si ALDE sa obtina majoritatea in Consiliul Local al Primariei Sectorului 2.

Cei de la USR au spus ca ei nu vor nicio functie. Surprinzator pentru un partid care a fost ales de bucurestenii din sectorul 2, pentru a le apara interesele in Consiliul Local, nu pentru a spune „Nu!” la orice proiect, fie el bun sau mai putin bun.

Dar, ca o paranteza, s-a vazut clar cât respecta USR cetatenii si in cazul refuzului de a intra la guvernare alaturi de PNL, intr-o perioada extrem de dificila pentru România.

Revenind, in conditiile in care USR a refuzat sa accepte postul de viceprimar al sectorului 2, am intrat intr-o batalie ce parea initial pierduta, dar era de datoria mea sa ma implic si am câstigat pozitia de viceprimar. Am reusit acest lucru datorita pozitiei duplicitare a PSD, care promisese multor persoane aceasta functie. Unul dintre partidele care a votat pentru mine avea chiar un protocol scris cu PSD in care social-democratii se obligau sa ii ofere candidatului acestui partid functia de viceprimar. Am reusit sa obtin, impotriva sanselor matematice, functia de viceprimar al sectorului 2. Am fost, de altfel, singurul viceprimar din Bucuresti care nu am fost agreat de fosta alianta de guvernare PSD-ALDE, cea care a condus, dictatorial, statul român si a incercat sa foloseasca institutiile acestuia in propriul interes. Am fost viceprimar in vremuri tulburi, poate de unii deja uitate, pentru politica din Bucuresti si nu numai.

„Consilierii PSD si ALDE au incercat sa-mi invalideze mandatul de viceprimar”

Vorbim de o functie de viceprimar puternic contestata, de-a lungul anilor, de consilierii PSD si ALDE. Cât de mare a fost miza obtinerii pozitiei de viceprimar pentru PSD si ALDE?

Miza a fost uriasa. Consilierii PSD si ALDE au incercat sa-mi invalideze mandatul de viceprimar, am avut plângeri la Agentia Nationala de Integritate, la Prefectura Capitalei, au incercat prin toate mijloacele sa scape de mine, mai intâi pe cai juridice, iar apoi au incercat sa strânga o majoritate de doua treimi in rândul consilierilor locali pentru a ma schimba din functie.

Au avut negocieri intense si cu cei de la USR iar, la un moment dat, chiar au vrut sa strânga semnaturi in acest sens. Nu au reusit pentru ca este, practic, imposibil sa strângi semnaturile a doua treimi dintre consilieri, in conditiile in care in Consiliul Local al Sectorului 2 exista foarte multe partide.

Care au fost, domnule viceprimar, cele mai importante proiecte marca Dan Cristian Popescu, in sectorul 2 al Capitalei?

Am profitat de pozitia de viceprimar pentru a putea impune niste proiecte si voi incepe cu cel privind transparenta totala. Am propus si s-a votat in Consiliul Local ca toate contractele si toate platile facute de Primaria Sectorului 2 sa fie publice pe site-ul Primariei. A fost un scandal urias, au incercat sa-l blocheze, au spus ca este ilegal, dar, pâna la urma, au fost nevoiti sa-l implementeze. Cu toate ca nici astazi acest proiect nu este respectat suta la suta, existând inca institutii din Primarie care nu-si publica datele financiare dar putem vorbi, totusi, de un inceput. Am reusit, de asemenea, sa propun si sa fie votate o serie de proiecte legislative locale. Am avut câteva domenii in coordonare dar, stiti foarte bine, pârghiile unui viceprimar sunt limitate. Nu ai niciun fel de atributii pe zona financiara, pe organigrama, este foarte greu sa iti impui un mod de lucru eficient, poate doar prin intermediul unor decizii de Consiliu Local, care pot fi mai mult sau mai putin respectate.

Din pacate, exista nu putine hotarâri de Consiliu votate, dar nerespectate. Am propus, spre exemplu, ca fiecare strada sa fie spalata o data pe luna prin mutarea masinilor de pe o parte si sa ai in permanenta o rigola libera pentru ca strada sa poata fi spalata mecanizat. Un alt exemplu vizeaza accesul cetatenilor si al copiilor in curtile scolilor, in weekend si in vacante. Nu se respecta nici aceasta hotarâre a Consiliului Local. Putine scoli lasa copiii sa se joace in curtile scolilor, in weekend si vacante.

Pe de alta parte, au fost si hotarâri de Consiliu Local care s-au aplicat si au imbunatatit viata locuitorilor sectorului 2. Am propus sa fie instalate, la toate sediile noastre si la toate sediile scolilor, parcari pentru biciclete, pentru a stimula mersul pe biciclete.

„Taxa zero la gunoi – o promisiune onorata, din campania electorala din 2016”

Taxa zero la gunoi este o alta promisiune a candidatului PNL, Dan Cristian Popescu, la alegerile locale din 2016, implementata ulterior de viceprimarul Popescu.

Au fost, este adevarat, câteva initiative privind o mai buna activitate de salubritate, pentru ca principala problema a acestui sector este curatenia. Am incercat sa aplic legislatia in vigoare si sa implementez lucruri care sunt foarte eficiente in alte tari. Din pacate, neavând atributii pe partea executiva dar nici pe cea privind activitatea politiei locale, a fost extrem de greu sa le realizam. Lucrurile inca nu merg bine in domeniul salubrizarii, dar sunt convins ca, dupa alegerile din 2020, acestea vor intra intr-o normalitatea dorita de toti locuitorii sectorului 2.

Am satisfactia ca am putut sa introduc taxa zero la gunoi, masura pe care am promis-o in campania electorala din 2016 si, din pozitia de viceprimar, am reusit sa fac posibil ca toti cetatenii sectorului 2 sa platesc 0,99 lei (prefectura Bucuresti nu a permis ca taxa sa fie zero!) pe an, pentru fiecare persoana din sectorul 2 care colecteaza selectiv. Tot ce le cerem este sa fie buni cetateni si sa respecte legea privind colectarea selectiva a gunoiului in sector.M-am opus ca subventia la gunoi sa fie doar o decizie electorala, asa cum este, spre exemplu, in sectorul 3. Orice cetatean corect trebuie sa colecteze selectiv gunoiul, nu sa-l arunce la coltul strazii sau sa-l arunce, amestecat, fara un minim de efort, pe ghena sau la containerele de gunoi.

14 unitati de invatamânt din sector –renovate integral

Cât de important este, domnule Dan Cristian Popescu, domeniul educatiei, pentru un profesor de matematica ajuns viceprimar al sectorului 2?

Partea de educatie reprezinta o prioritate pentru mine, parintii mei fiind profesori, eu sunt profesor de matematica. Am facut eforturi mari in Consiliul Local pentru a ajunge astazi sa avem 14 unitati de invatamânt renovate integral, lucrari de calitate spre deosebire de cele care se fac la reabilitarea termica, de care nu sunt deloc multumit. Este un domeniu in care vreau sa schimb radical modul de lucru si vreau sa fac exact ceea ce s-a facut in cazul renovarii scolilor. Lucrarile de calitate sunt obligatorii. Mai mult, nu ne permitem sa lucram scump si prost.

Locuitorii sectorului 2 merita lucrari de calitate. De altfel, am demarat si programul de schimbare a lifturilor din sectorul 2. Este in faza de evaluare si are la baza un proiect de lege propus de mine in Parlament. Este un lucru obligatoriu pentru ca marea majoritate a lifturilor din sectorul 2 au depasit durata de utilizare normala.

Revenind la intrebarea dumneavoastra privind educatia, putem vorbi de Academia Copiilor, cel mai mare proiect educational din România, un proiect pe care l-am sustinut foarte mult. De altfel, copiii sunt foarte multumiti. Avem peste 37.000 de copii inscrisi, care fac pâna la doua cursuri saptamânal. De asemenea, tot in zona educatiei, am initiat redeschiderea Centrului Pantelimon care fusese inchis de domnul primar Toader, imediat dupa alegeri, in contextul in care au fost identificate grave nereguli. Sume uriase fraudate, care au rezultat in urma unui raport de audit foarte complicat. Rezultate, cu gilimelele de rigoare, ale mandatelor Ontanu. S-a redeschis acest Centru, pe baze legale, si avem astazi 50 de grupe de copii care fac acolo cursuri gratuite, platite de Primaria Sectorului 2. Am demarat, de altfel, si cursuri pentru seniori, pentru vârstnici.

Miza infiintarii unor companii municipale, marca Gabriela Firea, a fost destul de mare si la Primaria Sectorului 2. Primarul Toader a avut mai multe incercari in aceasta directie. De ce v-ati opus, in mod repetat, acestei initiative?

in Consiliul Local al Sectorului 2, am putut bloca anumite proiecte cu care nu eram de acord si sunt foarte multumit ca, la nivelul sectorului 2, nu s-a infiintat o companie municipala de anvergura celor infiintate in Capitala, de Gabriela Firea. Domnul primar Toader a propus infiintarea unei asemenea companii, dar noi am respins, cred ca de opt ori, aceasta intentie. Din punctul meu de vedere, Primaria nu trebuie sa faca firme, ci sa garanteze servicii publice. Persoanele fizice, investitorii, trebuie sa infiinteze companii, care au ca singur scop profitul. Primaria are alte scopuri si nu trebuie sa confunde profitul cu serviciile publice. Este o contradictie in termeni.

Din pacate, stânga politica socialista, spre comunista, aplicata astazi in Bucuresti la Primaria Capitalei, dar si in alte sectoare, a dus la infiintarea unor companii mamut care sunt, pâna la urma, toate falimentare.

Care este cea mai mare nemultumire a viceprimarului Dan Cristian Popescu in acesti trei ani si jumatate?

Din pacate, ne confruntam cu o serie de lucruri care nu tin nici macar de Primaria Sectorului 2. tin de Primaria Capitalei si ma refer aici la regulamentatele pentru parcari si traficul. Lucrurile acestea sunt abordate intr-o maniera populista la Primaria Capitalei si din aceasta cauza toti suferim. Ne confruntam, totodata, cu lipsa caldurii si a apei calde la nivelul Bucurestiului, generata de lipsa investitiilor pe care trebuia sa le faca Primaria Capitalei. Banii au fost tocati pe orice altceva, pe concerte, pomeni electorale, mai putin pe ce trebuia. Sa nu mai vorbesc de companiile municipale, cu mii de oameni angajati din Voluntari, care nu fac efectiv nimic,tranzitând doar sume uriase de la Primaria Capitalei catre diferite firme private, eludând licitatiile si nerespectând legea.

Sunt nemultumit de activitatea Politiei Locale Sector 2”

Cum apreciati, domnule Dan Cristian Popescu, activitatea Politiei Locale, la nivelul sectorului 2?

De trei ani de zile ma lupt pentru a muta politistii locali din sectorul 2, din birouri, in strada. Când am ajuns la Primaria Sectorului 2, am aflat cu stupoare ca jumatate dintre politistii locali stateau, intr-o formula sau alta, in birouri. Ceea ce nu este normal. Din punctul meu de vedere, 99% dintre politistii locali trebuie sa fie in strada. Am reusit, dupa trei ani de zile, sa mut, printr-un proiect de consiliu ce viza schimbarea organigramei Politiei Locale, 56 de politisti locali, in strada. inca este putin, dar este un pas in directia ordinii si linistii publice. Daca aveam mai multe pârghii, va garantez ca astazi, in strada, erau mult mai multi politisti locali. Am reusit, totodata, sa majorez, in limita legala, evident, amenzile pentru aruncarea ilegala a gunoiului in sector. Trebuie introdusa ordinea si disciplina in acest sector.

Un alt proiect vizeaza prezenta politiei locale la orele de vârf, 8 si 12, in fata scolilor, pentru ca elevii trebuie sa fie in siguranta când vin si pleaca de la scoala. Este un proiect la care tin foarte mult si care a fost apreciat foarte mult de parinti.

Informatizare totala la taxele locale, zece parcuri, refacute de la zero

Ce domenii aveti in coordonare, la nivelul Primariei Sectorului 2?

Raspund de taxele locale, acolo unde un proiect pe care l-am introdus de doi ani vizeaza informatizarea totala a acestui departament. Daca iti faci cont la Primaria Sectorului 2, la taxe locale, poti face orice operatiune online. Nu trebuie sa mai stai lacoada. Singura exceptie vizeaza cazurile in care o masina este radiata pentru ca aici este nevoie de o stampila, iar persoana in cauza trebuie sa fie prezenta la ghiseu. Am introdus, de altfel, programarea online pentru toti locuitorii sectorului 2, astfel ca poate fi ales un interval orar de 15 minute in care poti veni la o casa speciala si eviti orice fel de coada. Pentru a usura viata locuitorilor din sector, am initiat parteneriat cu Camera Notarilor si cu Camera Executorilor pentru ca acestia sa-si poata lua „fiscalul” din baza noastra de date. Am demarat constructia unui sediu nou pentru „taxe locale”, in conditiile in care astazi functioneaza in foarte multe sedii mici, iar locuitorii sectorului sunt mai mereu pe drumuri. Am gasit o piata care nu mai era folosita si am decis sa o convertim intr-un sediu modern pentru taxe locale, cu zone de asteptare decente, cu conditii mult mai bune pentru cei care vor sa rezolve problemele intr-un mod decent.

Am, de asemenea, in coordonare, Administratia Domeniului Public Sector 2. Trebuie sa intelegem ca aceasta coordonare nu este totala, viceprimarul fiind subordonat primarului de sector, inclusiv pe partea financiara. La ADP Sector 2, am introdus aceleasi principii de munca, de calitate, si avem deja peste zece parcuri facute altfel, la standarde moderne, iar oamenii vad aceste lucruri si sunt foarte multumiti. Sunt parcuri facute de la zero intr-un alt mod. Nu am mai exagerat cu florile, pentru ca am resuscitat niste sere pe care Primaria le avea, unde se plateau chirii foarte mari. Am reusit, dupa trei ani, sa cumparam acel teren pentru ca fusese retrocedat. Aceste sere ne ajuta, practic, sa nu mai cumparam celebrele panselute din era Ontanu.

Parcul Obor, Parcul Ozon de la Gara de Est, Parcul Cinema Floreasca. Parcul Cosmos, Parcul de pe Amiral Murgescu, unde am si propus un nume, si anume, Ion Pârcalab, Sageata Carpatilor, fostul mare fotbalist din sectorul 2, Parcul Tolbuhin (si aici am avut o initiativa care este nerezolvata, cerând schimbarea numelui acestui parc, in conditiile in care Tolbuhin a fost comandantul armatei sovietice care a ocupat România si nu cred ca este normal sa avem un astfel de nume de parc in sectorul 2.) Am facut, in acest sens, o dezbatere publica si am propus Primariei Capitalei trei nume alternative. Din pacate, de trei ani nu am primit niciun raspuns din partea doamnei Firea. Vreau sa fie clar: nu am nimic cu poporul rus care imi este un popor drag. Unul dintre numele propuse este Alexandr Soljenitin, un disident rus, tocmai pentru a se intelege ca nu este un demers impotriva poporului rus, ci doar impotriva unor comunisti care au facut rau tarii noastre.

„Usa biroului meu este deschisa pentru cetateni”

Cum a interactionat viceprimarul Dan Cristian Popescu, in acesti trei ani si jumatate, cu locuitorii sectorului 2 si ma refer aici la audiente, intâlniri cu cetatenii etc?

Sa stiti ca, in 99% din cazuri, am tinut eu audientele, desi programul meu este extrem de incarcat. Am preferat, in multe cazuri, sa amân audientele, decât sa le tina altcineva. Am primit in audiente oficiale peste 1.000 de persoane. Usa biroului meu este mereu deschisa si primesc in fiecare zi multe persoane, fiecare cu problema sa. Unele probleme pot fi rezolvate, altele nu, dar in toate cazurile oamenii sunt informati in detaliu asupra problemei cu care se confrunta. Unele nu tin de competenta noastra si, in consecinta, sunt sfatuiti unde sa se duca si ce demersuri sa faca.Am fost, de altfel, prezent in mijlocul multor asociatii de proprietari care au avut sedinte si care mi-au ridicat probleme care trebuiau rezolvate. Fie ca era vorba de o strada care nu era asfaltata, fie ca era un copac netoaletat care le punea in pericol siguranta, fie ca au fost aspecte legate de reabilitare, m-am implicat personal pentru a pune presiune pe cei din Primarie care aveau competente in acest sens.

Acest mandat de viceprimar ma ajuta foarte mult in perspectiva obtinerii unui mandat de primar pe care mi-l doresc extrem de competitiv. Lucrurile imi sunt astazi mult mai clare decât imi erau in 2016. Sunt oameni competenti in cadrul Primariei Sectorului 2, dar si altii care ar trebui sa fie reasezati in alte departamente si compartimente din cadrul Primariei. Managementul resurselor umane nu este cel mai bun.

„Relatia cu primarul Toader – diferente de opinie si viziune pe marginea Sectorului 2”

Cum caracterizati relatia cu primarul Mugurel Toader?

Avem o serie de diferente de opinie si viziune asupra Sectorului 2 si am avut destule neintelegeri pe aceasta tema. Am cautat sa mentin o relatie civilizata. Lucram, totusi, in aceeasi Primarie, de trei ani si jumatate. Au fost, de asemenea, evenimente la care, prin natura functiei, am participat impreuna. Cred ca, in plan uman, relatia a fost cea normala. in plan politic si doctrinar, diferentele au fost vizibile, in contextul in care am blocat, impreuna cu consilierii PNL, foarte multe proiecte initiate si sustinute de dânsul. Au fost si proiecte bune pe care le-am sustinut, si viceversa.

Cum va arata mandatul viceprimarului Popescu pâna la alegerile locale din vara viitoare? Se pare ca PMP si-a anuntat candidatul: Mihail Neamtu. Cât de acerba credeti ca va fi lupta electorala?

Eu cred ca, in aceasta cursa, ar trebui sa se inscrie cât mai multi candidati, pentru ca locuitorii sectorului 2 sa il poata alege pe cel mai bun. Voi continua, cu pârghiile limitate pe care le am, sa incerc sa le fac cât mai buna viata locuitorilor din sectorul 2. imi voi centra activitatea pe zona de educatie deoarece eu consider ca educatia este cheia dezvoltarii durabile a acestei tari, pâna la urma, investitia care va conta cel mai mult pentru viitor. Daca România va fi o tara educata, in sectorul 2 vom avea o comunitate educata, lucrurile vor fi mai bune pentru noi toti.

Suntem in pragul Sarbatorilor de Craciun. Ce mesaj dati locuitorilor sectorului 2?

Le urez sarbatori fericite, liniste si sanatate, care este cea mai importanta. I-as ruga sa fie atenti la lucrurile care se vor intâmpla in viitor pentru ca, incepând din mai, România a intrat pe o traiectorie de schimbare, o schimbare in bine, depinde, insa, ca fiecare cetatean sa inteleaga si sa sustina acest trend de schimbare care este, pâna la urma, o fereastra de oportunitate pe care, ca tara, nu avem voie sa o ratam.Pastrând proportiile, situatia este similara cu ceea ce s-a intâmplat in 1990 când, intr-un fel, s-a fructificat, doar partial, sansa uriasa pe care am avut-o ca tara. si nu fac altceva decât sa privesc catre state cu o situatie similara sau chiar mai rea ca a noastra, inainte de 1989, si va spun, cu regret, ca se putea face mult mai mult.

tine doar de noi sa continuam transformarea in bine a României. Avem sansa uriasa de a transforma aceasta tara intr-una normala asa cum, sunt convins, ne dorim fiecare dintre noi.Pe de alta parte, sunt convins ca valul de bune intentii ale populatiei ne va duce in aceasta zona. Astazi, guvernarea si populatia isi doresc aceleasi lucruri, ceea ce nu s-a mai intâmplat de multi ani.