Vicepremierul Raluca Turcan: „Rubedeniile si clientii de partid vor pleca acasa unul cate unul. Am descoperit in ministere lucruri greu de imaginat”

44

Vicepremierul Raluca Turcan anunta ca noii ministri au gasit „lucruri greu de imaginat” in ministere. „Situatia financiara a tarii este deosebit de grava, pentru ca datele reale au fost ascunse de ochii opiniei publice, iar populatia a fost intoxicata numai cu minciuni despre cat de buna este situatia”, spune Turcan.

Loading...

„Rubedeniile si clientii de partid vor pleca acasa unul cate unul. Functionarii bine pregatiti si harnici nu trebuie sa aiba nicio teama! Banii risipiti pana acum vor trebui economisiti si pusi sa lucreze in folosul prioritatilor romanilor.

Avem institutii publice intesate de rubedenii si clienti de partid”, a declarat Turcan intr-un interviu pentru RFI.

„Am preluat o situatie economica deosebit de grea si trebuie sa o stabilizam! NU NE PLANGEM! Dar fiecare roman trebuie sa stie ce prapad a lasat in urma PSD!

Situatia financiara a tarii este deosebit de grava, pentru ca datele reale au fost ascunse de ochii opiniei publice, iar populatia a fost intoxicata numai cu minciuni despre cat de buna este situatia.

Numai in 3 zile am descoperit in ministere lucruri de neimaginat pentru care deja s-au dispus verificari amanuntite.
Bugetul pentru tot anul 2019 a fost construit pe un deficit bugetar total de 2,76% din PIB.

La finalul lunii octombrie deficitul a ajuns la peste 29 de miliarde de lei, reprezentand 2,8% din PIB. Asadar, cu 2 luni inainte de incheierea anului tinta de deficit a fost depasita.

Sa nu uitam ca in lunile noiembrie si decembrie se inregistreaza un efort bugetar mai mare decat in celelalte luni ale anului, pe de o parte ca efect al majorarii punctului de pensie din septembrie si pe de alta parte ca urmare a faptului ca pe final de an vin la decontare cea mai mare parte a cheltuielilor din an.

Spre exemplu, numai pentru Programul National de Dezvoltare Locala s-au strans facturi neachitate de peste 5 miliarde de lei pe care PSD a refuzat sa le plateasca si le-a lasat ca un cadou otravit pentru viitorul guvern!

Sa ne aducem aminte ca noi am avertizat, inca de la inceputul anului ca bugetul pentru anul 2019 a fost construit pe date incorecte, nerealiste si manipulate, astfel incat PSD sa amageasca populatia ca economia genereaza resurse suficiente pentru a acoperi toate cheltuielile.

Va dau numai doua exemple de minciuni sfruntate:

  1. Au mintit la inceputul anului ca Bugetul asigurarilor sociale din care se platesc pensiile va avea bani in plus, adica un excedent de +2,9 miliarde de lei! In realitate, dupa 10 luni, bugetului de pensii ii lipesesc -2,2 miliarde lei. Cum sa faci o eroare de calcul de peste -5,1 miliarde de lei?
  2. Al doilea exemplu este la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate. Au promis ca dau mai multi bani pentru servicii medicale, ca din spitale nu va lipsi nimic si ca medicina de familie e o prioritate, insa observam ca la sfarsitul lunii octombrie Fondului de sanatate ii lipseau peste -3,2 miliarde de lei. Efectele se vad in tot mai multe dintre spitale, care inca din luna octombrie au ramas fara resurse pentru medicamente, pansamente si materiale de stricta necesitate.

Asta nu este inca tot! Deficitul a fost tinut sub un relativ control cu un pret platit de firmele din Romania care si-au asteptat cu lunile banii. Mai precis, ANAF-ul a blocat rambursarile de TVA catre agentii economici romani – peste 2,2 miliarde lei este soldul de TVA nerambursat. Sunt firme care se plang ca nu si-au primit banii de prin luna aprilie!! De asemenea, veniturile fiscale au ajuns la cel mai mic nivel din ultimele doua decenii – anul acesta nu vor depasi 15% din PIB – pentru ca ANAF-ul a fost practic destructurat: nu au suficienti angajati, nu au sisteme informatice si nu au avut voie sa efectueze decat controale coordonate politic! Ironia face ca dadusera drumul la sute de concursuri chiar saptamana trecuta pentru a pune directori ANAF prin concursuri aranjate in toata tara.

Fondul de rezerva al Guvernului, a fost lasat fara niciun sfant, iar acest lucru l-a confirmat chiar fostul ministru al finantelor publice Eugen Teodorovici.

Ne straduim sa avem pana la finalul lunii finalizata rectificarea bugetara, pentru a asigura fonduri de salarii si cheltuieli curente pentru toate institutiile”, mai arata Turcan intr-o postare pe Facebook.