Vesti bune pentru romani. Raed Arafat dezvaluie cand ajung in Romania materialele pentru lupta cu noul coronavirus

7

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat a anuntat, sambata, ca in Romania vor ajunge cantitati importante de materiale pentru prevenirea raspandirii coronavirusului COVID-19. Acestea vor fi distribuite in regim de urgenta de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, conform Agerpres.

„Acum pot sa spun ca Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a semnat toate contractele subsecvente in urma acordurilor cadru incheiate de ONAC si acum trecem la livrarea materialelor care au fost prevazute in anexa Ordonantei 11/2020 al Guvernului Romaniei, astfel ca sa fie livrarea mai rapida impreuna cu Ministerul Apararii Nationale si mai ales cu Fortele Aeriene Romane organizam preluarea produselor in regim de urgenta a cel putin prima parte a lor si livrarea lor catre unitatile sanitare, catre serviciile de urgenta a unitatii de primiri-urgenta, servicii de ambulanta. Pot sa spun ca primele masti de nivel inalt de protectie au fost distribuite de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta pe plan national. Vorbim aici de mastile FFP2, FFP3, care au fost distribuite 80.000 de masti pe langa ce a adus Unifarm-ul, dar urmeaza de maine sa inceapa sa soseasca cantitati importante de materiale si sa fie distribuite in regim de urgenta de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta cu titlu gratuit, fiind finantate din bugetul de stat catre unitatile sanitare si catre personalul care este in linie de front in aceasta lupta”, a precizat Arafat, in declaratia de presa sustinuta la sediul MAI.

Loading...

El a reamintit ca in data de 19 martie s-a semnat ordinul Comandantului actiunii pentru constituirea Comitetului responsabililor zonali pe specialitate anestezie, terapie intensiva si nominalizarea membrilor in contextul infectiilor cu SARS-CoV-2.

„Bineinteles, aceasta actiune este in comun cu Ministerul Sanatatii. Acest comitet va raspunde prin responsabilii zonali de fiecare zona din tara, de organizarea modului de preluare si rezolvare a cazurilor; mai ales pe terapie intensiva vorbim aici, pentru ca presiunea mare, daca incepe sa creasca numarul cazurilor si daca avem un numar mare de pacienti, presiunea mare va fi asupra sectiilor de terapie intensiva si acest comitet va fi cel care va coordona aceasta activitate sub coordonarea domnului secretar de stat Horatiu Moldovan de la Ministerul Sanatatii si in colaborare si cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta”, a spus secretarul de stat.

Raed Arafat s-a referit si la operationalizarea Centrului National de Conducere si Coordonare a Interventiei. „Este in legatura cu toate centrele judetene si cu centrul din municipiul Bucuresti si a devenit locul in care acum avem toate datele care se concentreaza pentru a face actul de coordonare mult mai usor pentru toate structurile”, a precizat Arafat.

Secretarul de stat a mai aratat ca Ministerul Apararii Nationale continua „construirea si instalarea” spitalului militar ROL 2 in curtea Spitalului Aslan”.

„Bineinteles, exista si alte activitati care se desfasoara la nivelul Spitalului Aslan pentru pregatirea acestui asezamant, sa zicem, a acestei cladiri, in cazul in care va trebui sa internam acolo pacienti cu gravitate usoara sau medie, sau chiar de terapie intensiva care sunt afectati de COVID-19”, a mai spus Raed Arafat.