Veste uriasa pentru bolnavii de cancer! Un medicament revolutionar a fost testat cu succes pentru prima data pe pacienti!

65

Unul din cele mai crunte diagnostice pentru oameni este cancerul, care in mintea multora este sinonim cu o condamnare la moarte, insa vestile bune nu intarzie sa apara. Astfel, un medicament revolutionar a fost testat cu succes pentru prima data pe pacienti. Medicamentul are o dubla actiune – alimenteaza capacitatea antitumorala a sistemului imunitar si inhiba capacitatea de a genera metastaze.

Loading...

MSC-1, dezvoltat de Institutul de Oncologie din Vall d’Hebron (VHIO, Bacelona), blocheaza proteina LIF. Aceasta favorizeaza avansarea a circa 80% din cancerele de pancreas, 60% a glioblastoamelor (tumoarea cerebrala cea mai comuna), 35% a cancerelor ovariene, 15% a cancerelor pulmonare si in procente mai mici alte tipuri, potrivit News.ro.

„Acestea sunt cazurile care speram sa beneficieze de o terapie contra proteinei LIF”, a declarat Joan Seoane, cercetator si seful echipei VHIO, care a subliniat ca „tipurile de cancer in care LIF este activa sunt de multe ori agresive si au pronostic negativ”, citeaza La Vanguardia.

Proiectul a fost demarat in 2009, cand Seoane a descoperit ca LIF favorizeaza regenerarea celulelor-mama tumorale. Acestea au rol cheie in reaparitia tumorilor dupa un tratament.

Blocarea LIF poate fi o strategie eficienta impotriva unor cancere, iar cercetatoarea a solicitat doua patentari pentru a dezvolta medicamente.

impreuna cu Judit Anido, biolog si antreprenor, Seoane a pus bazele companiei Mosaic Biomedicals. Au dezvoltat un anticorp pentru blocarea proteinei LIF si au colaborat cu spitalele Memorial Sloan Kettering din New York si Princess Margaret din Toronto pentru a face un studiu clinic pe pacienti la care aceasta este activata.

in paralel, Seoane continua sa investigheze cum afecteaza LIF evolutia tumorilor. intr-un studiu publicat marti in revista Nature Communications, arata ca atunci cand LIF este activata sistemul imunitar renunta sa atace celulele tumorale.

„Este ceva ce ne-a surprins, este chiar extraordinar”, a mai spus ea.

Motivul existentei LIF in organismul uman este de a favoriza dezvoltarea embrionara, iar embrionul foloseste aceeasi proteina pentru regenerarea celulelor-mama, dar si de a se separa de sistemul imunitar al mamei cand ajunge in uter. Cancerul profita de ambele capacitati.

La primul studiu clinic pentru MSC-1 au participat 41 de pacienti care sufera de cancer la pancreas, ovare si plamani din spitalele Vall d’Hebron, Princess Margaret si Memorial Sloan Kettering.

Potrivit rezultatelor prezentate in aprilie la un congres din Atlanta, medicamentul care inhiba proteina LIF nu a dat efecte secundare, nici in cazul unor doze mari.

Desi este neobisnuit ca un medicament sa nu aiba efecte secundare, in acest caz este normal, spun cercetatorii, pentru ca LIF nu pare sa aiba alta functie dupa etapa embrionara.

in experimentele efectuate pe cobai, carora le-a fost eliminata complet proteina LIF, nu au fost observate efecte secundare in afara infertilitatii.

Primul studiu clinic, asa cum este obisnuit, nu are menirea de a evalua eficienta medicamentului, ci doar siguranta lui. Pentru a-i cunoaste eficienta, este programat anul acesta un al doilea studiu, pe 150 de pacienti.

Urmeaza sa fie stabilit si in care faza a bolii este benefica inceperea tratamentului cu acest nou medicament.

Pentru ca nu are efecte secundare, este posibil ca el sa fie folosit impreuna cu chimioterapie sau imunoterapie, pentru a-i spori randamentul. Un tratament combinat, insa, ar putea reduce probabilitatea ca un cancer sa devina rezistent la medicamente, cum este cazul tratamentelor impotriva HIV.

Echipa de la VHIO a realizat si un test de detectare a LIF pentru a identifica pacientii care ar putea beneficia de tratamentul cu MSC-1.

La intregul proiect au lucrat chirurgi, oncologi, patologi, farmacisti, specialisti din Spania si alte tari, a mai spus Seoane.