Valeriu Stoica, fost presedinte PNL: „Mandatul lui Citu este terminat. Nu mai are nicio sansa ca prim-ministru in Romania”

7

Fostul presedinte al PNL si fost ministru al Justitiei, Valeriu Stoica a enumerat luni seara, la Digi24, cinci erori comise in cazul actualei crize politice, apreciind ca Florin Citu nu mai poate ramane premier, dar si ca atat USR PLUS, cat si PNL si presedintele Klaus Iohannis au comis greseli.

Valeriu Stoica a afirmat la Digi 24 ca ”s-a produs o sarabanda a erorilor”, ”s-au comis cinci erori grave intr-un timp foarte scurt, care au generat aceasta criza, iar erorile acestea comise intr-un timp foarte scurt sunt determinate de cauze mult mai profunde”.

Loading...

In opinia sa, prima eroare este aceea ca ministrul Justitiei Stelian Ion nu a inteles ca este necesar un ”acord fin” intre procurorul general, ministrul Justitiei, Sectia pentru procurori din CSM si presedinte.

”Prima eroare: exista un anumit echilibru intre institutiile statului, inclusiv in cele care, intr-un fel sau altul, au atributii judiciare. Ma refer in primul rand la Ministerul Public. Pentru ca Ministerul Public sa functioneze bine, e nevoie de mai multi factori care sa colaboreze, sa inteleaga ce vor fiecare in parte: este vorba de procurorul general, ministrul Justitiei, Sectia de procurori din CSM si presedintele Romaniei. Daca intre aceste structuri nu exista echilibru si un acord fin, orice contradictie naste crize.

Din pacate, ministrul Stelian Ion nu a inteles ce inseamna acest acord fin intre aceste patru structuri. A avut o initiativa personala, care este foarte bine pusa in pagina sub un slogan foarte generos – lupta impotriva coruptiei – numai ca, asa cum bine stim, drumul spre iad este pavat cu bune intentii si daca nu stii cum sa pui in opera o reforma institutionala, efectul este invers. Si care a fost eroarea? A ignorat rolul procurorului general al Parchetului ICCJ, a deplasat multa putere catre Sectia de procurori a CSM si l-a ignorat pe presedinte”, a precizat Stoica, adaugand ca presedintele a mai fost pus in situatia asta de ministrul Tudorel Toader.

”E greu de inteles pentru presedintele Romaniei, care spera sa aiba o buna colaborae cu ministrii, cu majoritatea parlamentara, sa vada ca exista o incercare de golire a atributiilor sale in aceasta privinta de un ministru, care nu e Tudorel Toader”, a argumentat el, spunand ca in acest caz, al ministrului Stelian Ion, este vorba despre lipsa de maturitate si de lipsa de experienta insitutionala.
Conform fostului lider liberal, a doua eroare este cea comisa de Florin Citu.

”La fel de mare, poate chiar mai mare decat cea comisa de Stelian Ion. Pentru ca nu este intelept sa invoci doar procedurile ministeriale guvernamentale cand faci revocarea unui ministru. Ca sa poti sa faci o revocare de ministru, ai nevoie de suport politic. (…) Florin Citu a fost la al doilea act de cezarism – primul a fost cu Vlad Voiculescu – fara legiuni in spate si cu Cezar pe celalalt mal al raului. Daca procedezi asa, nu trebuie sa te miri ca ai dupa aceea efectul de bumerang pe care l-au avut aceste miscari”, a subliniat Stoica, citat de news.ro.

El a declarat ca ca a treia eroare mare a fost comisa de USR PLUS.

”Daca voiau sa protesteze, sa isi arate numumultumirea si sa aiba o reactie institutionala clara, singura optiune era demisia, iesirea din Guvern”, considera Valeriu Stoica, invocand criza din decembrie 1997, din perioada guvernarii Ciorbea, cand PD a iesit de la guvernare, ”nu a facut motiune impotriva ministrilor proprii”.

”Au zis ca ies de la guvernare si revin doar daca pleaca Ciorbea. Si atunci, presedintele Emil Constantinescu a refuzat aceasta idee, pentru a nu da satisfactie PD. Nu a vrut sa dea satisfactie PD-ului”, a relatat fostul lider PNL, precizand ca dupa trei luni presedintele Constantinescu a inteles ca solutia este sa renunte la Ciorbea, singura cale pentru a readuce in Guvern PD, sa refaca coalitia de guvernare. El a dat si exemplul fostului premier Radu Vasile, cand a fost nevoie ca propriii ministri sa-si dea demisia pentru a-si da si el demisia.

”Sunt dovezi de neintelegere, blocaj mental in mijlocul unor crize, care daca sunt intelese bine, au si solutii”, a explicat Valeriu Stoica.

”A patra eroare fundamentala a fost facuta de PNL, pentru ca, in loc sa inteleaga ce se intampla, sa inteleaga ca mandatul lui Citu este terminat, ca prim-ministru, Florin Citu nu mai are nicio sansa ca prim-ministru in Romania. Poate sa mai ramana o luna, doua, trei, patru, dar asta ar fi ca sa se scufunde corabia cu PNL cu tot si eventual cu Romania. Eroarea facuta de PNL este ca s-a pus in spatele lui Florin Citu si a spus ‘Nu dam un pas inapoi’, adica a raspuns unui gest imatur al USR cu un alt gest imatur”, considera el.

Conform lui Stoica, a cincea eroare a fost facuta de presedinte.

”Are o raspundere mare in aceasta criza. Pentru ca daca Stelian Ion are scuza ca e imatur, ca nu are experienta institutionala, daca PNL a avut o criza de orgoliu, sa spunem, presedintele trebuie sa fie lucid si sa vada la rece care sunt solutiile posibile. Mai intai faptul ca a sprijinit actul de cezarism, al doilea, al lui Florin Citu, nu a fost o decizie inteleapta, pentriu ca e limpede ca a fost un sprijin in aceasta privinta”, a remarcat el.

„Exista o singura cheie. Presedintele sa cheme la masa discutiilor si PNL si USR PLUS. Sa spuna clar ca s-a incheiat mandatul lui Florin Citu, sa caute un alt prim-ministru. Si exista in PNL oameni cu experienta politica, administrativa, care se bucura de o cariera de succes”, a declarat Stoica, enumerandu-i pe Ilie Bolojan, Emil Boc, Catalin Predoiu.

In opinia sa, Congresul PNL din 25 septembrie este un impediment major, insa nu e insurmontabil pentru solutionearea actualei situatii politice, el spunand ca a trait multe precedente de criza si a vazut ce s-a intamplat de-a lungul timpului, la congres.

Invocand exemplele Andrei Marga si Victor Ponta, alesi ”peste noapte” lideri la PNTCD, respectiv la PSD, Valeriu Stoica a afirmat: ”PNL poate sa faca acelasi lucru. Se va spune ‘pai nu se mai poate, ca s-au depus candidaturile si a expirat termenul’. Congresul este cel care face legea in partid. Daca la congres se decide ca se poate inscrie in competitie in aceeasi zi cineva, se poate face acest lucru sau se mai poate amana Congresul”.

El considera ca singura solutie adevarata este sa se refaca aceasta coalitie PNL-USR PLUS-UDMR, altfel se iroseste toata lupta politica din ultimii ani.

”Insusi presedintele isi iroseste mandatele, pentru ca esueaza in a reface coalitia, este si esecul lui”, spune Stoica.

Valeriu Stoica afirma ca PNL avea nevoie de reforma interna si ca nici Orban nu e o alternativa pentru PNL.