Valeriu Gheorghita anunta cu ce sechele raman cei infectati cu Covid-19: „Disfunctii cardio-vasculare, neurologice, hepatice si renale, dar si respiratorii”

12

Medicul Valeriu Gheorghita, care coordoneaza campania nationala de vaccinare, vorbeste despre sechelele pe care le-a remarcat la pacientii care au trecut prin infectia cu virusul SARS-CoV-2, el aratand ca printre acestea se numara inclusiv disfunctii cardio-vasculare, neurologice, hepatice si renale, dar si respiratorii, pe langa manifestari de oboseala, dureri de cap sau lipsa de concentrare. „Boala aceasta este particulara si parca este altfel decat stiam noi evolutia unor infectii virale”, afirma medicul.

„Dupa evolutia bolii, ceea ce este frecvent intalnit la pacienti este acest sindrom de oboseala cronica, o stare de astenie exagerata, sunt pacienti care acuza dureri musculare poate pe o perioada prelungita, de asemenea dureri articulare, dureri de cap, scaderea puterii de concentrare, scaderea atentiei si de asemenea apar o serie de disfunctii, unele subclinice, adica care nu sunt identificate la un simplu examen clinic, cum ar fi disfunctiile cardio-vasculare, chiar si disfunctii neurologice, disfunctii hepatice si renale. Sunt, intr-adevar si manifestari cutanate, manifestari dermatologice si ceea ce am observat la pacientii care au fost cu forme grave de maladie COVID-19 este aceasta disfunctie respiratorie care se intinde pe o perioada lunga de timp si poate chiar toata viata”, a afirmat Valeriu Gheorghita, duminica seara, la Antena 3, citat de news.ro.

Loading...

El a precizat ca are pacienti care au acasa concentratoare de oxigen si care au nevoie de suplimentarea oxigenului in unele momente de efort, fapt ce are un impact negativ asupra vietii.

El a precizat ca boala COVID-19 este atipica fata de alte infectii virale obisnuite.

„Evolutia acestei boli este cu totul atipica si putine sunt bolile infectioase care au aceasta evolutie de cateva zile cu o stare generala relativ buna si din ziua sapte-zece, din momentul in care apare acea reactie inflamatorie exagerata, starea pacientului se deterioreaza si ulterior rapid evolueaza catre extensia leziunilor pulmonare si dependenta de oxigen, necesar de oxigen din ce in ce mai mare. Boala aceasta este particulara si parca este altfel decat stiam noi evolutia unor infectii virale”, a adaugat Gheorghita.

In ceea ce priveste tratamentul prescris celor diagnosticati cu COVID-19 si care au forme medii si severe, medicul a explicat ca se folosesc, in functie de stadiul bolii si de starea pacientului, anticoagulante, corticoterapie, imunomodulatoare, terapii antivirale, inclusiv Remdesivir, si oxigenoterapia.