Vaccinarea anti-COVID, explicata pe intelesul tuturor de un medic. Care sunt singurele contraindicatii privind imunizarea

Medicul Vasi Rădulescu a explicat printr-o postare pe Facebook lucrurile esențiale pe care trebuie să le știe orice român atunci când vine vorba despre vaccinarea contra coronavirus. Acesta a menționat și care sunt singurele contraindicații, situație în care imunizarea nu este recomandată.

Cele 26 de explicații ale medicului

 1. Singurele contraindicații la vaccinare sunt reacțiile alergice la prima doză sau trombocitopenia indusă de prima doză. Nu se face a doua doză.
 2. Vaccinurile sunt indicate în sarcină.
 3. Vaccinurile sunt indicate în alăptare.
 4. După terminarea izolării puteți face vaccinul, indiferent că vorbim de doza 1, rapel, booster. Așadar e recomandat să faceți vaccinul chiar dacă ați avut Covid.
 5. Trebuie să treacă 6 luni de la rapel pentru a putea face boosterul. Doar cei cu imunitate compromisă fac schema cu 3 din prima.
 6. Boostere sunt Pfizer sau Moderna.
 7. Chiar dacă ați avut schema cu AstraZeneca, booster va fi Pfizer sau Moderna. Sunt sigure da, că aprobarea a venit pe studii.
 8. Cei cu boli de inimă, plămâni, ficat etc. nu au contraindicație la vaccinare. Din contră.
 9. Cei cu trombofilie sau tromboze nu au contraindicație la vaccinare. Pot face un vaccin ARNm.
 10. E trist că nu se știe nici acum ce înseamnă ARNm (am văzut o mulțime de întrebări despre ce e ARN) – este o componentă genică ce conține informațiile pe baza cărora corpul face proteina S și declanșează imunitatea împotriva acesteia. Proteina S (spike, adică „țep”) o are și virusul, iar când acesta intră în corp e recunoscut imediat și se începe lupta cu el. Vaccinuri cu ARNm sunt Pfizer și Moderna.
 11. Cei sever imunocompromiși au MARE nevoie de vaccin. Pot face chiar schemă cu 3 doze din prima.
 12. Cei cu cancere active care iau tratamente grele gen chimioterapie vor discuta cu medicul curant și vor stabili oportunitatea vaccinării.
 13. Bolile autoimune NU sunt contraindicații la vaccinare.
 14. Nici lupusul, poliartrita, tiroidita, boala Crohn etc. nu sunt contraindicații la vaccinare.
 15. Dozarea de anticorpi înainte de vaccinare (orice doză) este inutilă.
 16. Boosterul e recomandat în perioada asta, da. 6 luni de la rapel -> booster.
 17. Johnson & Johnson va avea și el booster. Așteptăm aprobarea în Europa.
 18. Va veni aprobarea și pentru vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani.
 19. Vaccinarea între 12 și 18 ani este aprobată și se face exact ca la adult.
 20. Nu, dozele cu termen depășit NU sunt periculoase. Au fost extinse termenele oficial.
 21. Varicele NU sunt contraindicații, că am primit foarte multe mesaje despre asta.
 22. Vaccinurile NU dau leucemie la 3-5 ani. Nu sau niciodată, nu avem nicio atenționare despre asta.
 23. Vaccinurile NU afectează fertilitatea.
 24. Vaccinarea se poate face în HIV.
 25. Se pot face simultan vaccinul anti-Covid și cel antigripal. La fel cu cele anti-HPV.
 26. Se pot vaccina și cei cu epilepsie, da.

Medicul Vasi Rădulescu a răspuns la mii de mesaje pe parcursul acestor zile, venite de la oameni ce încă aveai temeri sau rețineri privind vaccinarea. Acesta povestește, în altă postare de pe Facebook, că una dintre cele mai mari frici observate este cea de leucemie.

Loading...

”Ce am observat ieri: destul de multe mesaje cu frici legate de reacțiile adverse la 3-5-10 ani. Îndeosebi leucemie. E clar că trebuie să reparăm răul incredibil făcut de iresponsabili care au tot apărut la tv. Apelul meu către voi rămâne. (…)

Oamenii sunt interesați de reacțiile adverse comune (cefalee, oboseală, febră, durere, chiar adenopatii) și ce sa facă. Unii s-au speriat că s-au îmbolnăvit de la vaccin! Acele reacții pot apărea de la vaccin, nu înseamnă că ați făcut boala. Reacțiile sunt reversibile. Fiecare corp e diferit și stimularea imună poate da mai multe simptome. O să fac postare separată și aici”, a mai scris Vasi Rădulescu.