Ursula von der Leyen solicita Romaniei mai multe nume pentru comisarul european!

11

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mina Andreeva a declarat, luni, ca solicitarea presedintelui ales al CE Ursula von der Leyen ramane aceeasi, in sensul de a avea mai multe nume, nominalizari pentru pozitia de comisar european, chiar daca situatia politica din Romania s-a schimbat.

Loading...

„Poate ca situatia politica din Romania s-a schimbat, dar solicitarea presedintelui ales al Comisiei a ramas aceeasi: mai multe nume / nominalizari ar ajuta sa se ajunga la o decizie. De aceea, presedintele ales este in contact cu omologii romani”, a afirmat, luni la Bruxelles, purtatorul de cuvant Mina Andreeva.

Referitor la o posibila amanarea inceperii mandatului noii echipe a Comisiei Europene, Mina Andreeva a afirmat ca nu poate prezenta un calendar, deoarece depinde de nominalizarile pe care le vor face cele trei tari, Romania, Ungaria si Franta, care trebuie sa propuna comisari UE.

„In legatura cu amanarea, am avut aceasta discutie vineri. Nu va pot spune un calendar, deoarece acum depinde, in mare masura, de cele trei tari, Ungaria, Franta si Romania, sa propuna nume de potentiali candidati pentru Comisie. Acestia trebuie sa treaca prin etapa interviurilor cu presedintele ales, care trebuie sa ii propuna in calitate de comisari desemnati, sa fie de acord Consiliul, apoi mingea ajunge la Parlamentul European, care ii audiaza. Deci toate acestea se afla in mainile celor trei state si ale PE. Parlamentul trebuie sa voteze intregul colegiu de comisari, deci el decide care e calendarul si trebuie sa il comunice”, a conchis purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

Inceperea mandatului noii echipe a Comisiei Europene probabil va fi amanata pana la 1 decembrie, din cauza procedurilor pentru validarea candidaturilor transmise de Romania, Ungaria si Franta, a declarat sambata David Sassoli, presedintele Parlamentului European.

Surse europene au precizat pentru Mediafax, ca reprezentantii Comisiei Europene vor continua contactele cu autoritatile romane, la fel cum vor continua si cele cu Ungaria si Franta privind nominalizarea pentru functia de comisar european, avand in vedere toate echilibrele care trebuie realizate, precum competentele necesare, aspectele ce tin de integritate si inclusiv paritatea femei si barbati in noua Comisie.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, intr-o discutie informala cu jurnalistii, ca se va implica la nivelul UE pentru a nu fi acceptat un comisar european propus de un Guvern demis, respectiv europarlamentarul PSD Dan Nica.

Anterior motiunii de cenzura adoptate de Legislativ, Viorica Dancila a anuntat ca propunerea Executivului este Dan Nica, iar cea de rezerva este Gabriela Ciot, dupa ce Rovana Plumb a fost respinsa pentru functia de comisar european pentru Transporturi.