Un senator USR PLUS cere desfiintarea TVR, dupa „Revelionul rusinii”: Toti angajatii TVR sa fie dati afara si reangajati doar cei merituosi

45

Senatorul USR PLUS Marius Bodea a solicitat, duminica, in contextul scandalului Revelionul TVR, „desfiintarea” TVR. „A infiinta o noua televiziune publica, printr-o noua lege, garantand depolitizarea si accesul in orice functie pe baza de merit, iar nu de pile – abia asa ar arata o reforma reala a TVR. Una care incepe taind raul de la radacina”, afirma Bodea, conform Aktual24.

„Monstruozitatea de Revelion de la TVR este doar un ultim si vizibil episod recent privind nenorocirile care se petrec in institutie la adapostul ‘serviciului public’. Daca vrem sa fim cinstiti cu noi si cu romanii, singura solutie care mai exista pentru Societatea Romana de Televiziune este desfiintarea sa, asa cum exista astazi, prin lege, si infiintarea prin alta lege a unei adevarate televiziuni publice. Revelionul Vacanta Mare este varful aisbergului.

Loading...

Curtea de Coturi a aratat in nenumarate rapoarte ca din TVR s-a furat ca din codru. Toate regimurile politice de pana azi s-au folosit de institutie pentru a-si indestula clientela, pentru a imparti posturi si pentru a continua raptul orchestrat de orice guvernare de stanga/dreapta din ultimii 30 de ani.

Ca sa schimbam actuala conducere cu o alta, apropiata de noua guvernare, inseamna sa cautionam tot ce s-a intamplat pana acum la TVR, inclusiv regimul Dragnea, in timpul caruia ‘serviciul public’ a devenit ‘serviciu bugetar’, prin desfiintarea taxei radio-tv.

Intre public si TVR nu exista astazi nici un contract, iar sefii TVR, numiti politic, raspund in realitate doar in fata politicienilor, nicidecum a cetatenilor. A infiinta o noua televiziune publica, printr-o noua lege, garantand depolitizarea si accesul in orice functie pe baza de merit, iar nu de pile – abia asa ar arata o reforma reala a TVR. Una care incepe taind raul de la radacina.

Poate parea dura abordarea. Dar nu putem face la infinit lucrurile la fel si sa speram ca vom obtine alte rezultate decat cele din prezent”, a scris Bodea pe Facebook.

De asemenea, deputatul Alexandru Muraru (PNL Iasi) a solicitat, duminica, constituirea unei comisii parlamentare speciale de ancheta pentru activitatea Societatii Romane de Televiziune si Societatii Romane de Radiodifuziune, considerand ca respingerea raportului de activitate „nu ar fi suficienta” pentru a afla „nivelul cenzurii, al propagandei pesediste si al deturnarii din banii publici din aceste institutii”.

„Situatia din ultimii ani din televiziunea si radioul public trebuie urgent investigata oficial. Ceea ce s-a intamplat la cele doua servicii publice de media in ultimii ani trebuie anchetat in detaliu, prin intermediul unei comisii de ancheta parlamentara infiintata in acest scop. Conform regulamentului Camerei Deputatilor acest lucru trebuie demarat de minim 50 de deputati din doua grupuri parlamentare. De aceea, voi propune de indata infiintarea acestei comisii. (…) Respingerea raportului de activitate nu ar fi suficienta, acest lucru ar insemna ca nu vom afla niciodata nivelul cenzurii, al propagandei pesediste si al deturnarii din banii publici din aceste institutii. Cele doua institutii de media publice au purtat cu nerusinare o campanie de sustinere a PSD in ultimii ani”, afirma Alexandru Muraru, vicepresedinte al Comisiei pentru invatamant, potrivit unui comunicat transmis, duminica.

Potrivit deputatului liberal, in Parlament trebuie devoalate „numeroasele derapaje, acte de cenzura, rafuieli interne, scandaluri publice financiare, stiri si actiuni sistematice croite pentru a proteja PSD si pentru a denatura activitatea partidelor de dreapta, talk-show-uri transformate in acte zilnice de propaganda pro-PSD si de instigare a populatiei pentru nerespectarea masurile de protectie impotriva Covid 19, suspiciuni numeroase de deturnari de fonduri, marginalizarea jurnalistilor credibili si incomozi, invitarea cu predilectie a comentatorilor politici refuzati de alte posturi de media pentru conduita lor precara, cunoscuti ca vajnici aparatori ai PSD”.

Muraru sustine ca „prin conducerilor SRTV si SRR si prin cei care coordonau stirile si principalele talk show-uri, dar si prin alti pioni transformati in ‘realizatori’ sau ‘producatori’, in ultimii ani, orice echilibru politic a fost deturnat in favoarea unui partid care a distrus statul de drept, a proiectat scoaterea Romaniei din UE, iar in ultimul an a sabotat combaterea pandemiei prin dinamitarea tuturor masurilor administrative si medicale”.

„Publicul trebuie sa afle realitatea din aceste institutii! Jurnalistii, angajatii si colaboratorii trebuie sa aiba posibilitatea de a se adresa oficial, nu pe la colturi, in vreme ce deputatii care vor compune comisia trebuie sa solicite documente si expertize oficiale asupra contractelor, platilor, intelegerilor incheiate de aceste doua institutii. Acest exercitiu de audiere publica din forul suprem al democratiei ar fi o dovada suplimentara ca noua coalitie guvernamentala este dispusa sa faca ordine in institutiile publice, sa demareze reforme si sa trimita pe cei vinovati in fata organelor de ancheta. Spre exemplu, exista jurnalisti dispusi sa depuna marturie cum, ani de zile, stirile favorabile despre PNL si presedintele Iohannis erau refuzate sau, prin diferite metode specifice de manipulare in audiovizual, facute sa cada in irelevanta”, a adaugat Muraru.

Deputatul PNL considera ca „ceea ce s-a intamplat la studiourile teritoriale, in evenimentele publice organizate sau refuzate (editorial si financiar) de SRR si SRTV, trebuie, de asemenea, investigat in detaliu”.

„Intalnirile cu conducerea cu CNA reprezinta o iluzie ca se va petrece ceva folositor pentru opinia publica, atat timp cat conducerea CNA a protejat mereu conducerea SRTV si SRR, dat fiind ca PSD este partidul care a impus cele trei conduceri”, mai sustine Alexandru Muraru.