Un roman a devenit seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica! Cornel Feruta a facut parte din delegatia care a negociat cu Iranul acordul nuclear din 2015

5

Diplomatul roman Cornel Feruta a fost numit director interimar al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), dupa decesul lui Yukiya Amano, relateaza Reuters. „Consiliul Guvernatorilor AIEA a decis desemnarea domnului Cornel Feruta in functia de director general interimar, pana la alegerea noului director general”, a anuntat Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

Loading...

AIEA a anuntat luni decesul directorului general, Yukiya Amano, situatie care a creat un vid de putere in organizatia afiliata Natiunilor Unite, in contextul crizei generate de hotararea Administratiei Donald Trump de retragere a Statelor Unite din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul.

Yukiya Amano intentiona sa se retraga de la conducerea AIEA in martie 2020. in acest context, surse diplomatice afirmau recent ca ambasadorul Argentinei la AIEA, Rafael Grossi, si actualul coordonator-sef, romanul Cornel Feruta, ar putea fi numiti la conducerea institutiei.

Cornel Feruta a facut parte din delegatia care a negociat cu Iranul acordul nuclear din 2015.

Feruta a fost din 2013 coordonator sef in cadrul AIEA, un sef al personalului in cadrul organizatiei cu sediul la Viena si se ocupa cu coordonarea activitatilor interne si externe ale AIEA.

El a reprezentat anterior Romania in Consiliul Guvernatorilor AIEA si a detinut functii de conducere in Ministerul de Externe de la Bucuresti.