UDMR nu se lasa si cere autonomie: Este un instrument pentru pastrarea identitatii culturale si lingvistice a comunitatii maghiare!

11

Senatorii dezbat si voteaza marti respingera a doua proiecte de lege privind autonomia, depuse in Parlament in urma cu 16 ani. Proiectele au fost „uitate” in Senat, care este camera decizionala. In contextul dezbaterilor din camera superioara a Parlamentului, UDMR transmite ca sustine principiul autonomiei, pentru ca este „un instrument pentru pastrarea identitatii culturale si lingvistice a comunitatii maghiare din Romania”.

„UDMR militeaza, de trei decenii, pentru pastrarea identitatii culturale si lingvistice a maghiarilor din Romania. Acest fapt nu este o surpriza sau un secret. Reprezentam interesele acestei comunitati in mod consecvent, transparent si democratic.

Loading...

De cateva zile, suntem martorii unei avalanse de acuzatii si critici atat la adresa comunitatii maghiare din Romania cat si la adresa Uniunii Democrate Maghiare din Romania. Astazi, la propunerea Partidului National Liberal Senatul dezbate, in regim de urgenta, un proiect legislativ uitat, de 16 ani, in sertarele Parlamentului.

Fara sa intram in amanuntele unei propuneri facute acum 16 de ani, care reflecta realitatea si contextul de atunci, sustinem principiul care sta la baza acestuia: autonomia, un instrument pentru pastrarea identitatii culturale si lingvistice a comunitatii maghiare din Romania”, se arata intr-un comunicat transmis de formatiunea politica condusa de Kelemen Hunor.

Pe ordinea de zi a Senatului de marti au fost introduse doua legi initiate de UDMR in urma cu 16 ani, a caror dezbatere a fost amanata in mod constant din 2004. Ambele legi au fost respinse de Camera Deputatilor in 2004 si, tot din acel an, au rapoarte de respingere de la comisiile de specialitate ale Senatului. Introducerea lor pentru dezbatere si vot final in plenul Senatului a fost insa amanata constant in ultimii 16 ani.

in dezbaterile din Senat, atat PNL cat si PSD au anuntat ca voteaza impotriva.