Tupeu marca PSD. Pensie speciala pentru un fost deputat PSD de 3.300 euro pe luna

28

Stefan Victor Achimescu, fost deputat PSD si fost avocat, vrea sa se pensioneze din functia de judecator dupa numai un an si patru luni dupa ce a revenit in magistratura. El va beneficia astfel de pensia de fost magistrat de 3.300 de euro pe luna.

Achimescu, acum judecator la Tribunalul Ilfov, a cerut sa se pensioneze din magistratura la 1 an si 4 luni dupa ce a revenit in functie. La cei 63 de ani ai sai, fostul politician, avocat si actual magistrat va incasa o pensie speciala de aproximativ 16.000 de lei pe luna, informeaza Europa Libera.

Loading...

Achimescu a facut cerere de revenire in magistratura fara concurs in luna mai 2019, cerere aprobata de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu scorul de 5 la 4, „gruparea” Savonea fiind cea care a votat pentru a transforma un fost politician in judecator. La momentul respectiv, el a dat asigurari ca nu revine in functie doar pentru a incasa pensie speciala, aratand ca acesta este vocatia sa, urmand sa profeseze pana la 65 de ani. Intre timp, Achimescu s-a razgandit si s-a pensionat mai rapid. Cererea sa urmeaza sa fie analizata de Sectia pentru Judecatori a CSM in sedinta din 29 octombrie. Daca va fi acceptata, fostul demnitar urmeaza sa cumuleze indemnizatia de fost parlamentar cu pensia speciala de judecator.

Fostul demnitar a facut cerere de revenire in magistratura in baza modificarilor legilor Justitiei aduse de Comisia Iordache in Parlament. Incepand din octombrie 2018, fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridica, avocatii, notarii, consilierii juridici, politistii, grefierii sau executorii judecatoresti cu studii superioare juridice pot reveni in magistratura, daca au o vechime de specialitate de cel putin 10 ani. „Concursul” de admitere consta intr-un interviu sustinut in fata judecatorilor din CSM.

Ca parlamentar ales din partea PDSR, Achim a luat cuvantul de 3 ori in patru ani. CV-ul sau de pe Camera Deputatilor arata doar ca a absolvit Facultatea de Drept din Bucuresti si ca este avocat in baroul Olt.

Cazul Achimescu este identic cu o alta cerere de revenire in functia de judecator sustinuta de avocata Claudia Gherbovan Silinescu care, dupa 23 de ani de avocatura a cerut sa redevina judecator, functie in care a stat fix 7 luni, dupa care s-a pensionat cu o pensie echivalentul a 3300 de euro pe luna. De altfel, Achimescu si Gherbovan au fost colegi de complet la Tribunalul Ilfov.