Tudorel Toader il apara pe penalul Tariceanu in procesul in care acesta este acuzat de abuz in serviciu

41

Fostul presedinte al ALDE, Calin Popescu Tariceanu, ii are ca avocati in procesul in care Parchetul General il acuza de abuz in serviciu pe fostii ministri ai Justitiei Tudorel Toader si Tudor Chiuariu.

Informatia a fost publicata de G4Media. Tudorel Toader este acum si rector al Universitatii AI Cuza din Iasi. Tudor Chiuariu a fost ministru al justitiei in al doilea guvern Tariceanu, dupa scoaterea PD de la guvernare (aprilie – decembrie 2007) si a avut si el probleme cu legea.

Loading...

Fostul presedinte al Senatului Calin Popescu-Tariceanu a fost trimis in judecata, in decembrie 2020, de Parchetul General pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si complicitate la uzurpare de calitati oficiale.

Tariceanu este acuzat ca nu a constatat si nu a supus la vot in plenul Senatului incetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, desi acesta avea o decizie definitiva in instanta prin care a fost declarat incompatibil si nu mai putea ocupa o functie publica.

In acelasi dosar, a fost trimis in judecata si senatorul Cristian Marciu, pentru uzurpare de calitati oficiale.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, din probele administrate a rezultat faptul ca, desi potrivit art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010, Cristian Marciu se afla in stare de incompatibilitate cu functia de senator (avea interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015, cand a ramas definitiva si irevocabila decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal), acesta a folosit fara drept, din data de 11 decembrie 2016 pana in prezent, calitatea oficiala de senator in actuala legislatura a Parlamentului.
In aceasta calitate, Cristian Marciu a indeplinit acte care implica exercitiul autoritatii de stat, a participat la sedintele Senatului, a facut parte din comisii permanente si speciale ale Senatului, a avut initiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat intrebari si interpelari.

Fata de Calin Popescu-Tariceanu, procurorii au retinut ca, in perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019, in exercitarea atributiilor de serviciu specifice unei functii de conducere in cadrul Senatului, prin neindeplinirea actelor vizand constatarea incetarii mandatului de senator al lui Marciu (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin. 1 lit. e comb. cu alin. 2 lit. c din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor) si nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptarii unei hotarari de vacantare a locului de senator in cauza, „a cauzat vatamarea drepturilor persoanei care, in urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru functia de senator pozitia urmatoare”.

Procurorii mai spun ca, prin neindeplinirea obligatiilor legale, Calin Popescu-Tariceanu l-a ajutat pe Cristian Marciu sa foloseasca fara drept calitatea oficiala de senator ce implica exercitiul autoritatii de stat, urmata de indeplinirea actelor legate de aceasta calitate.

Rechizitoriul impreuna cu dosarul cauzei au fost trimise Inaltei Curti de Casatie si Justitie, spre competenta solutionare.

In luna martie, Tariceanu a fost audiat de procurori in acest caz, el declarand atunci ca ancheta Parchetului este neconstitutionala si nelegala, deoarece parlamentarii nu pot fi acuzati de abuz in serviciu, ei neavand atributii de functionari.

„I-am ridicat doamnei procuror o problema care este de ordin constitutional. Parchetul isi permite sa ancheteze procedurile parlamentare care se circumscriu votului parlamentarilor. Dupa cum stiti, mandatul imperativ este nul. Deci, o astfel de ancheta este neconstitutionala sau anticonstitutionala si nelegala. In al doilea rand, i-am explicat ca am respectat toate prevederile din Legea 96/2006, precum si Regulamentul de organizare si functionare a Senatului, care stabileste care sunt atributiile presedintelui. Acuzatia de abuz in serviciu as spune ca este o inventie, pentru ca parlamentarii nu pot fi acuzati ca un functionar. Noi nu avem atributii de serviciu, ci cu totul si cu totul alte obligatii, care deriva din exercitarea mandatului de parlamentar”, spunea, la acea vreme, Tariceanu.